fbpx
Leestijd: 4 minuten

Zijn supplementen nodig?

Gezonde voeding is een hele belangrijke basis voor jouw gezondheid. Maar ook al houd je je aan de voorwaarden van een gezond voedingspatroon, dan nog voorziet onze voeding in veel gevallen ons niet in volwaardige voedingsstoffen.

De vraag is, zijn supplementen nodig?

Om die vraag te beantwoorden, gaan we eerst eens kijken naar waar deze tekorten vandaan komen.

Bewerkte voeding

We verkijken ons er vaak op, maar gemiddeld genomen eten we te veel bewerkte voeding en te weinig vitale natuurvoeding. Ook al laten de verpakkingen ons van alles geloven, sterk bewerkte voeding voorziet ons niet of nauwelijks van vitaminen en mineralen.

Hoe meer je van het bewerkte voedsel binnenkrijgt, hoe minder ruimte er is voor vitale natuurvoeding. Gevolg, je krijg te weinig van de benodigde voedingsstoffen binnen.

Daarnaast voorziet sterk bewerkte voeding ons van ingrediënten die niet wenselijk zijn voor ons lichaam. Op de ingrediëntenlijst staan vaak zout, suiker, ongezonde vetten, gehydrolyseerd eiwit, gemodificeerd zetmeel en E- nummers. Dit is een belasting voor jouw immuunsysteem.

Bodemverarming

Door de huidige landbouwmethoden, bevat de bodem niet meer de oorspronkelijke optimale voedingsstoffen. Monocultuur, kunstmest en pesticides hebben de bodem uitgeput.

Diverse onderzoeken laten zien, dat de voedingswaarde van huidige gewassen ten opzichte van een aantal decennia geleden aanzienlijk is gedaald. Dat betekent dat we dus meer moeten eten, om onszelf in een volwaardige voedingspatroon te voorzien.

Schadelijke stoffen

Helaas zijn schadelijke stoffen of toxines niet meer weg te denken uit ons milieu. We krijgen ze binnen via de lucht, voeding en zelfs drinkwater.

Gelukkig is het lichaam een intelligent systeem. Binnen zijn capaciteiten ontdoet het zich van al het schadelijke wat binnenkomt. Maar om deze ‘ontgiftingsmotor’ te laten draaien, heeft het voldoende voedingsstoffen nodig.

Medicijnen

We slikken gemiddeld een batterij aan medicijnen. Deze medicijnen helpen ons mogelijk met bepaalde klachten.

Maar tegelijkertijd is hetzelfde medicijn mogelijk een belasting voor het lichaam. Het kost energie, om bijvoorbeeld het lichaam te zuiveren van de kunstmatige stoffen die je binnenkrijgt.

Stress

Daarnaast leven we in een drukke maatschappij. We staan altijd ‘aan’. Is het niet fysiek, dan wel mentaal.

Dit is een uitputtingsslag voor je lichaam. Ook hier schreeuwt het lichaam om voedingsstoffen om het systeem zo goed mogelijk te laten draaien.

TEM_3738 rond klein

Zonlicht

Ons mooie kikkerlandje is helaas weinig zonovergoten. En schijnt de zon, dan smeren we ons in met beschermende crème.

Tegelijkertijd zorgt onze huidige leefstijl ervoor dat we veel binnen zitten. We krijgen daardoor te weinig zonlicht. Dit zonlicht zou ons moeten voorzien in een gezonde dosis vitamine D. Deze is onmisbaar voor een geoliede machine.

CO2

Door de toegenomen CO2 in de lucht is de voedingswaarde van ons voedsel afgenomen. De planten maken weliswaar veel meer suiker aan, maar tegelijkertijd veel minder eiwitten. Ook de hoeveelheid mineralen neemt drastisch af. 

Bij een gezond voedingspatroon eten we hierdoor dus niet alleen meer suikers, maar krijgen we gemiddeld genomen ook minder voedingsstoffen binnen. 

Chronische klachten

Er zijn dus veel redenen te noemen waarom mensen tekorten hebben.

Zodra er tekorten zijn, krijg je klachten. Deze klachten kunnen uiteenlopen van een slechte spijsvertering, hoofdpijn, blessures, regelmatig ziek, angst, PMS of depressieve gevoelens.

Deze klachten vragen tegelijkertijd ook weer de benodigde voedingsstoffen. Zo houdt het zichzelf in stand…

Supplementen

Supplementen zijn een uitstekende manier om eventuele tekorten aan te vullen. Onthoud wel, een holistische, gezonde manier van leven is de absolute basis voor gezondheid. Suppleren heeft dus weinig zin, als je aan een gezonde basis geen aandacht schenkt.

Supplementen zijn slechts een aanvulling. Basissuppletie voorziet vaak in een Multivitamine, Vitamine D, Omega 3, Vitamine C en Magnesium, afhankelijk van jouw klachten en situatie. Daarbij is het belangrijk om te kiezen voor supplementen van hoogwaardige kwaliteit en de aanwijzingen op de verpakking te volgen.

Zelf ben ik fan van Vitaily. Het is een simpel dagzakje met basissuppletie van hoogwaardige stoffen bij elkaar; magnesium, jodium en selenium verdeeld over 2 tabletten & vitamine D3, vitamine K2, omega 3 in 1 capsule.

Een gezond en gevarieerd voedingspatroon blijft de basis. Vitaily is een praktische en nuttige aanvulling om je gezondheid te ondersteunen.

HIER vind je meer informatie over Vitaily.

Wil je specifiek informatie over suppletie bij MIGRAINE, neem dan CONTACT met mij op.

waar zit jouw blinde vlek?
we zijn een beetje doordewar

Deze BLOG is onderdeel van het online Programma ‘Master Your MIGRAINE’. Wil jij meer leren over voeding én stappen zetten naar een gezondere leefstijl?

10 voedingstips bij MIGRAINE

Wil jij weten wat mij heeft geholpen? 

Vraag dan het E-book aan waarin ik je mijn 10 beste voedingstips met je deel:

waar zit jouw blinde vlek?
we zijn een beetje doordewar

10 voedingstips bij MIGRAINE

Wil jij weten wat mij heeft geholpen? 

Vraag dan het E-book aan waarin ik je mijn 10 beste voedingstips met je deel:

Fotografie: Marjolein Tebrunsvelt