fbpx
Leestijd: 2 minuten

Waar zit jouw blinde vlek?

Er wordt mij vaak gezegd, wat mooi dat je als coach kunt bijdragen aan preventie van chronische welvaartsziekten. Want diabetes, overgewicht en hart- en vaatziekten rijzen de pan uit! En dat is ook zo…

Slecht slapen, hoofdpijn, darmklachten…

Echter, er is een hele groep mensen die ook met chronische klachten kampen, maar daarmee niet direct langs de huisarts gaan. Slecht slapen, dagelijks hoofdpijn, darmklachten, chronische onrust, een onrustige huid, paniekaanvallen, of gewoon niet helemaal gelukkig.

Wij leven ‘best’ gezond

Ik was ooit mijn eigen doelgroep. Ik had een vriendin die helemaal bezeten was van alles wat met gezondheid te maken had. En eerlijk gezegd vond ik het allemaal maar een beetje overdreven. Ik was ervan overtuigd dat wij als gezin prima gezond leefden!

Vage chronische klachten

Ondertussen kampte ik met allerlei vage lichamelijke klachten waaronder chronische migraine. Het was vervelend, maar het zat inmiddels in mijn systeem. Het hoorde bij mij. Ik slikte medicijnen en wanneer mogelijk omzeilde ik de situaties waar de aanvallen optraden.

Ik had in die tijd nooit durven geloven dat ik hier ooit van af zou komen en dat dit uberhaupt mogelijk was.

Hoe beter weet ik nu. Ik heb mij leefstijl compleet omgegooid. Mijn migraines zijn verdwenen en ik voel me sterker dan ooit. Mijn medicatie heb ik onlangs in de prullenbak gegooid, want deze was ver over datum.

Hoe werkt dit dan?

Onze omgeving is onze referentie en bepaalt daarmee onze kaders. En juist deze kaders zorgen voor blinde vlekken. ‘Ons systeem thuis werkt prima, en we eten best gezond.’ 

De chronische klachten worden meestal niet benoemt, want zo erg is het ook weer niet. En stel de huisarts wordt geraadpleegd, dan slikken we die pil, of laten we ons vertellen dat er nu eenmaal niets aan te doen is.

Reflecteren

Mogelijk ben je hoogopgeleid en ook wat eigenwijs. Misschien rust er zelfs wel een taboe op het benoemen van deze vage klachten. Maar wat zou er gebeuren als je je eigen systeem eens onder de loep zou nemen?  Reflecteren in brede zin? 

Denk je dat je jouw blinde vlek boven tafel krijgt?

waar zit jouw blinde vlek?

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste blogs & activiteiten?

Schrijf je hier in, en ontvang mijn GRATIS 3 eenvoudige VEGAN recepten voor thuis.

waar zit jouw blinde vlek?

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste blogs & activiteiten?

Schrijf je hier in, en ontvang mijn GRATIS
3 eenvoudige VEGAN recepten voor thuis.

Fotografie: Marjolein Tebrunsvelt