fbpx
Leestijd: 4 minuten

De 7 stappen naar vitaal ouderschap

Als we als ouder 1 ding gemeen hebben, dan is het dat we willen dat onze kinderen gelukkig zijn. Dat we tegen de tijd dat ze het huis uit gaan, wij beide vol vertrouwen zijn!

Maar deze garantie krijgen we natuurlijk nooit. En we mogen ervanuit gaan, dat er een hoop dingen anders zullen lopen dan we hadden voorzien. 

En maar goed ook, want als we het op een briefje zouden krijgen, dan was er weinig om voor te leven!

Keuzes maken

Dat neemt niet weg, dat we als ouder vandaag de keuze hebben om juiste stappen te zetten. Stappen die in elk geval richting geven aan datgene wat we willen bereiken.

vitaal ouderschap

Kinderjaren

Maar waar we enkele generaties terug als ouders nog konden rekenen op veel steun uit onze omgeving, leven we tegenwoordig in een individuele maatschappij. Sociale steun is geen vanzelfsprekenheid meer.

We zijn meer dan ooit aangewezen op onszelf. Daarbij vraagt de dynamiek van een gezin zoveel aandacht, dat we helemaal geen tijd hebben om stil te staan.

En voor je het weet, glippen de kinderjaren door je vingers. Gemiste kans…

Crisis

Jaren geleden was ik me als ouder nauwelijks bewust van waarom ik de dingen deed zoals ik ze deed. Ik dacht bij de meeste dingen dat wat ik deed, normaal was.

Tegelijkertijd zat ik regelmatig met mijn handen in het haar, met 3 dramatische eters aan de keukentafel die alle aandacht opeisten. Daarnaast liep ik rond met chronische migraines en een waslijst aan vage lichamelijke klachten. 

Ik verlangde naar rust.

Op een gegeven moment realiseerde ik me, dat mijn rol als ouder veel meer is dan te zorgen dat alles draait. Ik wilde ook moeder en partner zijn met liefdevolle aandacht. 

Maar dat is knap lastig als je je zo slecht voelt.

Blinde vlekken

Mijn verhaal begint in een groentetuin in Australië. Daar werd ik op een bijzondere manier aangeraakt om mijn bril naar de ‘werkelijkheid’ eens af te zetten.

Zo kwam ik in contact met mijn blinde vlekken en ontdekte ik dat in voeding een weg ligt naar essentiële, liefdevolle energie. En daarmee begon mijn reis naar vitaal ouderschap.

Zelfzorg

Treffend genoeg hoorde ik bij elke vliegreis: ‘zet het zuurstofmasker eerst zelf op, help daarna je kind’. En pas toen viel het kwartje dat goede zorg voor onze kinderen voortkomt uit goede zorg voor onszelf. 

Ik werd me bewust van de relatie met mezelf en mijn rol als ouder. Ook begon ik te voelen dat ik als mens een wezenlijk onderdeel ben van mijn omgeving en de natuur. 

Vitaal ouderschap

Vitaal ouderschap gaat niet over goed of fout, maar over verbinding, met jezelf, wie je bent en wat je wilt in het leven. Want als er geen verbinding is met de vraag, waarom jij de dingen doet zoals je ze doet, dan doe je maar wat…

Het is belangrijk dat je helder hebt, wat de kern is van jouw verhaal. Dat vormt de rode draad in de keuzes die je maakt.

Gezond en liefdevol (voor)leven, met zelfzorg aan de basis. Jezelf voeden met nutriënten met een hoge voedingswaarde, letter en figuurlijk! 

Door hier stap voor stap aan te werken, op een manier die bij jou past, open je de deur naar meer gezondheid, geluk en verbinding voor jou én je gezin.

Verbinding aan de keukentafel

Synergie is de zuiverste vorm van samenwerking die er is. Het betekent dat het geheel groter is dan de som der delen, het welbekende één plus één is drie principe. Vanuit hier wordt iedereen sterker. 

Synergie is misschien wel het mooiste wat je kunt bereiken binnen jouw gezin, want verbinding geeft ons leven waarde.

En laat de keukentafel hiervoor de uitgelezen plek zijn. Want dit is het ijkpunt in een gezin waar alles samenkomt, voeding, verbinding, reflectie, rust… allemaal elementen waar we in de dagelijkse hectiek vaak zo naar verlangen.

we zijn een beetje doordewar

Schrijf je in en ontvang GRATIS het E-book 

de 7 stappen naar Vitaal Ouderschap*

* De 7 stappen zijn geinspireerd op het gedachtengoed van Stephen Covey, auteur van ‘de 7 stappen naar persoonlijk leiderschap’.

Schrijf je in en ontvang het GRATIS het E-book 

‘de 7 stappen naar Vitaal Ouderschap*’

* De 7 stappen zijn geïnspireerd op het gedachtengoed van Stephen Covey, auteur van ‘de 7 stappen naar persoonlijk leiderschap’.

vitaal ouderschap
we zijn een beetje doordewar

Schrijf je in en ontvang het GRATIS het E-book 

‘de 7 stappen naar Vitaal Ouderschap*’

* De 7 stappen zijn geinspireerd op het gedachtengoed van Stephen Covey, auteur van ‘de 7 stappen naar persoonlijk leiderschap’.

Fotografie: Marjolein Tebrunsvelt