fbpx Leestijd: 7 minuten

‘Suiker cravings’ bij Migraine, hoe kom je ervan af?

Het verlangen naar zoet is menselijk. En dat is te verklaren.

Suikerrijke voeding zorgt er namelijk voor dat onze hersenen dopamine aanmaken, het stofje dat ons een fijn gevoel geeft. Misschien herken jij je dan ook in de term ‘zoetekauw’.

Mogelijk ervaar je vlak voor een migraineaanval een sterke hunkering naar suiker, ofwel je hebt een suiker craving.

Hoe komt dit? En belangrijker nog, hoe kom je ervan af?

POMME9 klein vierkant

Wat is suiker?

Suiker of sacharose is een zoete stof en komt van nature voor in voeding zoals in fruit, maïs, suikerriet en suikerbiet. Daarnaast zijn er ook andere suikers zoals melksuiker (lactose) en fruitsuiker (fructose).

Naast suiker worden ook stroop, siroop (ahornsiroop en agavesiroop), kokosbloesemsuiker, palmsuiker en honing gebruikt om producten zoet mee te maken.

Suiker behoort tot de koolhydraten

Hoe wordt suiker gemaakt?

De meest bekende witte suiker, ook wel kristalsuiker genoemd, komt uit de wortel van suikerbieten.

Rietsuiker wordt gewonnen uit het sap van de stengel van suikerriet. In rietsuiker blijft tijdens de productie een klein beetje donkerbruine siroop achter. Die siroop geeft de kleur aan de suiker.

Stropen worden onder andere gewonnen uit maiszetmeel, tarwezetmeel, aardappelzetmeel, maïsmout en rijstmout.

apricots-2527193_960_720

Webinar ‘Doorbreek Migraine’

2.000 man gingen je voor!

Waar wordt suiker voor gebruikt?

Suiker wordt niet alleen gebruikt als zoetstof, maar ook als middel om andere smaken te versterken.

Daarnaast wordt het toegepast als conserveermiddel in bijvoorbeeld jam, als kleur (bijvoorbeeld in karamel) of het zorgt voor volume en structuur (bijvoorbeeld in koekjes).

Zijn alle suikers hetzelfde?

Nee zeker niet. Het eenvoudigste is om het onderscheid te maken tussen geraffineerde en onbewerkte suiker.

Geraffineerde suiker is in de fabriek ontdaan van al zijn voedingsstoffen. Deze suiker voorziet je lichaam niet van de vitamines, mineralen en vezels, die nodig zijn om suiker op een vriendelijke manier te verwerken. Het heeft geen enkel voordeel en zorgt alleen maar voor problemen in het lichaam.

Echter, suiker die als onbewerkt product rechtstreeks uit de natuur komt, in de vorm van vers fruit of rauwe honing, zit boordevol voedingsstoffen. Hoewel we hier ook over suiker spreken, wordt deze vorm van suiker op een veel vriendelijkere manier door het lichaam verwerkt.

Zo zorgen de aanwezige mineralen, vitamines, eiwitten en vezels voor een minder sterke schommeling van de bloedsuikerspiegel.

sugared-strawberries-6229020_960_720

Verband tussen de bloedsuikerspiegel en migraine

Het snel stijgen en daarna dalen van de bloedsuikerspiegel blijkt bij veel migrainepatiënten een uitlokkende factor te zijn.

Dit komt omdat het snelle stijgen en dalen gepaard gaat met de aanmaak van stresshormonen, die voor het afwisselend aan- en ontspannen van de vaten kunnen leiden.

Het is bij migraine daarom ook van belang om de bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk te houden.

Glycemische index

De glycemische index (GI) geeft een inschatting voor de snelheid waarmee de bloedglucosespiegel stijgt als je voeding met suiker (koolhydraten) hebt gegeten.

Voeding met een lage glycemische index (GI) wordt minder snel opgenomen en geeft minder hoge bloedsuikerpieken en minder schommelende bloedsuikers.

Toch zegt de glycemische index niet alles, want deze wordt ook bepaald door de samenstelling van de maaltijd, de bereidingswijze, de duur van bereiding, de grootte van het product, de maaglediging en darmwerking en de temperatuur van de voeding.

pomme-5 klein

Webinar ‘Doorbreek Migraine’

2.000 man gingen je voor!

Het effect van te veel snelle suikers (koolhydraten)

Wanneer we te veel suikers in het bloed hebben wordt dit door ons lichaam als een bedreigende, stressvolle situatie ervaren. Daarom worden de suikers snel ‘weggewerkt’ met behulp van insuline.

Het gevolg is een snelle daling van de bloedsuikerspiegel met de welbekende verschijnselen van hoofdpijn, een beetje dizzy, trillerig, onrust, vermoeidheid, wazig zien en soms misschien zelfs angstige gevoelens of agressieve neigingen. Het gevolg is dat je weer trek krijgt in suikers, zodat dit vervelende gevoel verdwijnt.

Hiermee beland je in een vicieuze cirkel. Je krijgt alleen maar meer trek in snelle suikers.

Vitamine en mineralen-tekort door suiker

Wat veel mensen niet weten is, dat geraffineerde suikers ook voedingsstoffen onttrekken uit het lichaam.

Omdat er vitaminen en mineralen nodig zijn voor de verwerking van suiker, onttrekt je lichaam deze uit zijn reserves om de suikers alsnog te kunnen verwerken. Hierdoor kan er een vitaminetekort ontstaan.

Ook kan het eten of drinken van te veel suiker ervoor zorgen dat je te weinig andere voedingstoffen binnenkrijgt, zoals vitamines en vezels. We spreken dan van een onevenwichtig voedingspatroon.

Dit heeft niet alleen een vitamine- en mineralentekort tot gevolg, maar ook een verstoord darmmicrobioom. De slechte bacteriën in de darmen zijn namelijk dol op suiker.

Dit kan op lange termijn resulteren in gezondheidsproblemen, waaronder hoofdpijn en migraine.

spoon-2426623_960_720

 

Suiker een trigger of waarschuwingssignaal?

De hunkering naar suiker kan een waarschuwing zijn dat er een aanval op komst is. Veel mensen denken dan ook dat suiker de oorzaak is van migraine.

Maar net als bij andere triggers, is het mogelijk geen oorzaak, maar een waarschuwingsfase van een migraineaanval.

Hoe houd je een suikercraving onder controle?

Suiker cravings bij migraine, hoe kom je er vanaf?

De enige manier om deze vicieuze cirkel te doorbreken is om de toevoer van ‘snelle’ koolhydraten te stoppen en daarmee de bloedsuikerspiegel stabiel te houden.

Maar hoe doe je dit op een vriendelijke manier? 

Tip 1: Eet meer eiwitten en vetten bij migraine

Kies voor een voedzame maaltijd en voorkom dat je echt honger krijgt. 

Kies bij iedere maaltijd voor meer eiwitten en vetten, in plaats van koolhydraten. Dit zorgt er voor dat je langer verzadigd bent.

Webinar ‘Doorbreek Migraine’

2.000 man gingen je voor!

Tip 2. Eet langzame koolhydraten bij migraine

Als je koolhydraten eet, kies dan voor de langzame koolhydraten (onbewerkte voeding). Langzame koolhydraten worden door je lichaam trager verteerd dan snelle koolhydraten.  Dit heeft een gunstig effect op de bloedsuikerspiegel.

Voeding met langzame koolhydraten bevatten over het algemeen meer vezels en dit is weer goed voor je darmmicrobioom. 

Eet als tussendoortjes geen ‘snelle’ koolhydraten maar eet wat fruit, een handje nootjes of een bakje yoghurt etc. 

Tip 3: Combineer koolhydraten met eiwitten en vetten

Koolhydraten gecombineerd met vetten en eiwitten, doen er langer over om de maag te verlaten dan koolhydraten alleen.

Hierdoor heb je minder snel honger. De bloedsuikerpiek en -crash, gevolgd door een kans op hoofdpijn of een migraineaanval, wordt hiermee verminderd.

Tip 4: Vermijd verborgen suikers

Sucrose, glucose en fructose-glucosestroop zijn de verborgen suikers in bewerkte voeding. Deze vind je in verschillende sauzen, pindakaas en soms zelfs yoghurt. Vermijd deze!

Een simpele tip om in gedachten te houden is dat alles dat eindigt op “-ose” suiker is: dextrose, fructose, glucose, lactose, maltose, sucrose, daar wil je van afblijven.

Uiteindelijk kun je het beste bewerkte voeding met etiketten zoveel mogelijk laten staan.

POMME2. klein vierkant

 

Tip 5: Vermijd kunstmatige zoetstoffen

Vermijd kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam, natriumcyclamaat, neotaam, sacharine (E 954) en sucralose. 

Kunstmatige zoetstoffen foppen je lichaam en schoppen je hormoonhuishouding in de war.

Tip 6: Begin met een voedzaam ontbijt

In plaats van het ontbijt over te slaan of iets zoets te eten dat kan leiden tot een bloedsuikercrash halverwege de ochtend, kun je je dag beginnen met een voedzame maaltijd.

Let erop dat in veel ontbijtgranen verborgen suikers zitten. Kies voor een onbewerkte variant zoals bircher muesli.

Maar ook gebakken eieren, volle (biodynamische) yoghurt, noten en zaden, bananen-pannenkoeken met bosvruchten of een voedzame Powersmoothie zijn een goede optie.

 

sugar-5040276_960_720

7. Wees je bewust van het aantal eetmomenten

Iedere keer als je eet, maakt je lichaam insuline aan. Door minder vaak te eten, ontlast je je lichaam. Maar ga hiermee niet te snel, want bij migraine kan ‘een maaltijd overslaan’ juist ook een aanval uitlokken.

Heb jij last van een instabiele bloedsuikerspiegel, eet dan liever 6 kleine, voedzame maaltijden per dag dan 3 grotere. Heb jij hier geen problemen mee, dan blijft 2-3 maaltijden per dag een betere keuze.

8. Gebruik gezonde suikervervangers

Voor gezonde suikervervangers kan je ook vers of gedroogd fruit gebruiken. Dit is de meest natuurlijke en minst bewerkte vorm van suiker.

Fruit bevat tal van vitamines en mineralen en de glycemische index is vaak vrij laag. Vooral appels, bananen en gedroogde dadels zijn veel gebruikte alternatieven in taart.

De kers op de taart

Je zult al snel de effecten merken van het eten van minder suiker. Je krijgt meer energie en je voelt je helderder. 

De (suikervrije) kers op de taart is natuurlijk minder migraine.

Je hoeft suikers en koolhydraten niet helemaal vermijden en dat wil je waarschijnlijk ook niet, tenzij je kiest voor een radicaal ketogeen dieetEen lichaam in balans kan uiteindelijk best tegen een stootje. Dus werk vooral toe naar die totaalbalans.

Pomme--2b klein viierkant

Webinar ‘Doorbreek Migraine’

2.000 man gingen je voor!

Zelfheling bij migraine

Zelf kampte ik ruim 20 jaar met chronische MIGRAINE. Ik had werkelijk van alles geprobeerd om er vanaf te komen.

Tijdens onze 10 jaar reizen langs de continenten met het gezin, kwam ik in Australië in aanraking met de helende werking van voeding. 

Inmiddels ben ik helemaal van mijn klachten af. Sindsdien is het mijn missie om mensen zoals jij op holistische wijze, met voeding, leefstijl en zelfbewustzijn, te helpen naar een leven met minder MIGRAINE en meer energie.

Wist je dat het programma ‘Master Your Migraine’ al ontzettend veel vrouwen heeft geholpen met het activeren van het zelfhelend vermogen van het lichaam ten gunste van Migraine?

Sommigen zijn, net als ik, inmiddels helemaal klachtenvrij!

Onze ‘Pomme community’ komt maandelijks online samen, niet alleen voor vraag en antwoord op het gebied van voeding, leefstijl en orthomoleculair suppletie advies bij migraine, maar ook voor meditatie en verdieping. 

HIER lees je er alles over.

Daarnaast begeleidt ik met 1 op 1 coaching en systemische interventies (o.a. familieopstellingen) en retraites mensen, om op zoek te gaan naar de dieperliggende oorzaak van migraine.

Heb je de Migraine Agenda wel eens bekeken?

Heb je vragen? Neem gerust CONTACT met me op. Je krijgt altijd persoonlijk antwoord van mij!

Warme groet,
ir. Marieke de Zwaan

POMME27 klein vierkant
POMME9 klein vierkant

Webinar ‘Doorbreek Migraine’

2.000 man gingen je voor!

10 voedingstips bij MIGRAINE

Wil jij weten wat mij heeft geholpen? 

Vraag dan het E-book aan waarin ik je mijn 10 beste voedingstips met je deel: