fbpx
Leestijd: 5 minuten

Het geheim van de pluktuin

Met een rieten mand over de arm eindeloos struinen door prachtige boomgaarden en blakende gewassen, zelf je krop sla plukken en dan thuis genieten van een eigengemaakte salade. 

Zelf je voedsel plukken klinkt romantisch, maar voor veel mensen is het een stap te ver. 

Waarom zou hier je tijd aan ‘verspillen’?

 

Pluktuinen en voedselbossen

Pluktuinen en voedselgemeenschappen zijn steeds meer in opkomst.* 

Hier wordt groente en fruit geteeld, zoals de warmoezeniers dat vroeger ook deden. Geen monocultuur, maar vooral kleinschaligheid en veel variatie.

 

moestuin c

Biodiversiteit, een modewoord?

De focus van de pluktuinen ligt op het verkrijgen van een optimale, gezonde bodem voor planten en dieren, door het stimuleren van biodiversiteit en het nastreven van onbespoten voedsel.

Biodiversiteit lijkt vaak zo’n modewoord, echter is het van levensbelang. Alle planten en dieren, groot en klein, spelen namelijk een rol in de keten van leven.

De bijen

Een concreet voorbeeld: Door ziektes, bestrijdingsmiddelen en een gebrek aan voedsel, hebben de bijen het momenteel zwaar. Maar zonder de bestuiving door bijen, zal de oogst van veel groenten en fruit veel kleiner worden. Het gevolg: minder voedsel voor de mens. 

Bijen zijn dus een onmisbare schakel in onze voedselvoorziening.

 

aardbei b

Gezondheid ligt onder onze voeten: de bodem

Niet alleen de natuur profiteert, ook ónze gezondheid is gebaat bij biodiversiteit. 

Voedsel wat groeit op vitale grond, bruist zelf ook van de vitaliteit. Zo wordt een schatkamer aan vitaminen en mineralen via de bodem doorgegeven aan de plant, net zoals een moeder het doorgeeft aan haar baby in de buik. 

En daarmee is vers voedsel van rijke bodem niets anders dan een explosief met levensenergie.

Microbioom

Maar dat niet alleen. Vitale bodem voorziet ook in een rijkdom aan virussen, bacteriën, schimmels, parasieten, oftewel microbioom. 

Middels onze voeding wordt de vertaalslag gemaakt in onze darmen, waar eenzelfde microbioom is gehuisvest. Nu bepaalt een gebalanceerd darmmicrobioom voor 80% ons immuunsysteem. 

Een gezond microbioom in de grond draagt dus direct bij aan onze eigen gezondheid.

Een beetje zand in de sla, weliswaar van gezonde bodem, is dus zo erg niet…

70 c

De magie van voedsel

‘Kijk diep in de natuur, en je begrijpt alles beter.’
Albert EInstein

Het zaadje ligt aan de basis van ons voedsel. Stel je eens voor, je legt dit zaadje op tafel. Er gebeurt er niets. Maar stop je hem in de grond, dan groeit dit uit tot iets wonderlijk eetbaars. 

Blijkbaar zorgen de omstandigheden in de bodem ervoor, dat dit zaadje tot leven komt. En de bron van dit groeiproces zit hem in de gezondheid van de bodem, het zonlicht en de regen.

Het gevolg, deze plant zit ook boordevol kracht en geheimen, die ons weer dienen. En precies dát is voeding: intelligentie in de natuur die ons voorstellingvermogen te boven gaat…

Magisch voedsel

Het zijn déze geheimen die al onze lichamelijke processen dienen in al zijn facetten. Zaak dus om onze focus te verleggen naar het ‘magische voedsel’ uit de pluktuin, de moestuin of het voedselbos. 

Dichterbij ‘de bron des levens’ kun je niet komen… 

pompoen 3 c

Zelf je voedsel plukken is zo gek nog niet

Een pluktuin of voedselgemeenschap kent nog veel meer geheimen. Het geeft mensen het gevoel ergens bij te horen en actief bij te dragen aan verandering van het voedselsysteem. Een stuk zingeving dus, de basis van ‘the sparkle of joy’.

Ook geeft het de boer de zekerheid van afname voor een eerlijke prijs en van een min of meer gegarandeerd inkomen. Win-win.

Maar dat niet alleen…

Ook ondersteunt de pluktuin onze fysieke processen.

Bij het plukken en bereiden wordt je fijne motoriek aangeroerd, je zintuigen als geur en smaak worden in werking gezet en er wordt een beroep gedaan op je delen van je creatieve brein.

Ook ervaart eenieder na een drukke dag, een bezoek aan de pluktuin als rustgevend. Een moment van bezinning, waar alles wat het leven soms zo ingewikkeld maakt, even naar de achtergrond verdwijnt. 

We profiteren hier van de helende kracht van de natuur, die altijd uit is op homeostase, ofwel balans. Ongemerkt zetten we na ons bezoek, de dag met een glimlach voort.

 

de onverbiddelijke orkaan

De pluktuin, lieflijk of zinnig?

Alleen hebben we hier helemaal geen tijd voor. 

En zo wordt de pluktuin al snel bestempeld als lieflijk en zinvol voor mensen die hier wél tijd voor hebben. Is dat terecht?

Gemak staat in een hoog vaandel

In onze hang naar innovatie en technologische vooruitgang, hebben we een heleboel bedacht om het ons zo gemakkelijk mogelijk te maken. Gemak en efficiëntie staan in een hoog vaandel, vooral in Nederland!

Daarbij is het goed te realiseren dat juist de elementen die we eruit hebben gehaald, een grote bijdrage leveren aan onze gezondheid. 

Voeding is zoveel meer dan nutriënten

Daarnaast wordt in mijn ogen ‘gezonde voeding’ vaak zo plastisch benaderd, enkel bekeken vanuit nutriënten. 

Maar wil je voeding écht voor je laten werken, dan is het zinvol te bedenken dat voeding zoveel rijker is dan dat. Respect en aandacht voor oorsprong van ingrediënten, bereiding en samenzijn. Een kaarsje aan, de schalen op tafel…

Niet terug naar de oertijd, wel naar de basis

Maar dat vraagt nogal om een mindshift. Want daarbij mogen we ons stinkende best doen om te mogen vertragen. En daarmee hoeven niet terug naar de oertijd, maar misschien mogen we wel terug naar de basis. 

Een basis die uitgaat van holistische gezondheid en daarmee ieders levensgeluk dient op deze planeet. 

En laat deze magie nu beginnen in de verbinding met de natuur, ofwel de pluktuin, de moestuin of een voedselgemeenschap… 

‘Adopt the pace of nature, her secret is patience.’
Ralph Waldo Emerson

20191029_Marieke-Moes_6173 rond klein

Ben je ook nieuwsgierig naar ‘het geheim van de pluktuin’? Breng eens een bezoek: neem HIER een kijkje, misschien is er bij jou ook wel een in de buurt. 

*Volgens een onderzoek (2020) van Transitiecoalitie Voedsel en onderzoeker Sandra van Kampen, dit moment zijn er ruim 480 voedselgemeenschappen in Nederland die ruim 60.000 huishoudens van vers voedsel voorzien.

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je in en ontvang gratis 

3 verrassende Tarwevrije Broodrecepten:

paarse voeding koolraap
neem contact op met Marieke de Zwaan
paarse voeding koolraap

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je in en ontvang gratis

3 verrassende Tarwevrije Broodrecepten:

Fotografie: Marjolein Tebrunsvelt