fbpx
Leestijd: 2 minuten

Moet de Nederlandse lunch op de schop?

Gemak en efficiëntie staan in een hoog vaandel in Nederland. Ik ken geen land waar zo karig wordt geluncht als in Nederland, maar we zijn eraan verknocht.

In welk land we ook woonden de afgelopen 10 jaar, de struintocht naar de beste bakker van de stad had altijd prioriteit. Het boterhammetje met kaas was bij ons het hoogtepunt van de dag. Buitenlanders lachten ons uit, hoe kun je leven van een boterham alleen? 

Cultuur

Toen ik jong was, heb ik een tijdje bij een Frans gezin gewoond. Bij het ontbijt werd besproken wat er die dag op het menu stond, en alles werd daar omheen gepland. Ik zat een uur in de auto, om de beste tomaten te halen bij een lokale boer. Twee keer per dag werd de tafel uitgebreid gedekt, en aten we verschillende salades, quiches, vlees of vis en dessert na.

In Australië was ik fan van de Bento Lunchbox, waar elk vakje kleurrijk werd gevuld. Boterhammen waren rijke sandwiches met een lading sla, komkommer en tomaat. Ik kreeg er lol in, en er werden zelfs competities georganiseerd op school.

In Brazilië hadden de kinderen op school de luxe van een volwaardig buffet, met elke dag een gevarieerd menu. Zowel dierlijke als plantaardige eiwitten, een rijk saladebuffet en zelfgemaakte desserts.

En dan ben je weer terug in Nederland. Op school wordt in 10 minuten tijd van de kinderen verwacht om hun boterhammetje voor de televisie op te peuzelen. We zijn weer terug bij af, pindakaas, appelstroop en kaas…

Voeden in volwaardige zin

Als ik een ding heb geleerd in de afgelopen jaren, dan is het dat eten meer is dan vullen alleen. Eten is voeden, in volwaardige zin. Voeden met de benodigde variatie aan voedingsstoffen. Maar ook verbinding maken met het verzorgen van je lichaam, want dat is wat eten is. Aandacht voor ingrediënten, bereiding, maar ook samenzijn. Eten is niets anders dan een moment mindfull zijn, met jezelf, met elkaar en wat je aan het doen bent.

Respect en aandacht

Ligt dit respect en deze aandacht niet aan de basis van zelfzorg?
Resulteert dit alles niet in meer rust, balans en gezondheid, daar waar we vaak zo naar verlangen?

Happy lunch!

Wil je meer weten?
Neem gerust CONTACT op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste blogs & activiteiten?

Schrijf je hier in, en ontvang mijn GRATIS E-book ‘Mama in Balans’.

> Ik ben Marieke de Zwaan. Samen met mijn gezin heb ik 10 jaar op 4 verschillende continenten gewoond. Hier heb ik me ingezet voor gezonde voeding op diverse internationale scholen. Nu terug in Nederland, draag ik als leefstijlcoach & spreker mijn steentje bij aan een duurzame gezondheid en balans voor gezinnen. Samen toewerken naar een gezonde toekomst voor ons allemaal! Doe je mee?

de nederlandse lunch moet op de schop

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste blogs & activiteiten?

Schrijf je hier in, en ontvang mijn GRATIS E-book ‘Mama in Balans’.