fbpx
Leestijd: 7 minuten

Triggert de smaakversterker MSG (E621) MIGRAINE?

Op de bank met een zak chips en instantnoedels, om vervolgens een aantal dagen op bed te liggen met MIGRAINE.

Voor sommige mensen kan het eten van voeding met MSG (E621) een MIGRAINE-aanval uitlokken. 

Dit wordt ook wel het ‘Chinese restaurant syndroom’ genoemd.

Triggert de smaakversterker MSG (E621) daarmee MIGRAINE?

Wat is MSG (E621)?

MSG (monosodiumglutamaat) ook bekend als E621 of Ve-Tsin, wordt veelal gebruikt als een smaakversterker in voeding. 

Het is een wit, reukloos en kristallijn poeder, gewoonlijk afgeleid van het aminozuur glutamaat of glutaminezuur. Het smaakt zelf naar niets.

In het lichaam speelt glutamaat een rol bij verschillende functies, zoals het doorgeven van signalen van je hersenen aan je lichaam. Ook is het een belangrijke energiebron voor de darm en onmisbaar voor het menselijk metabolisme.

pomme-50 klein vierkant

MSG als smaakversterker

De smaakversterker MSG (E621) geeft de hartige smaak die we zo lekker vinden. Deze ‘smaaksensatie’ noemen we ook wel umami.

In feite fopt MSG (E621) je smaakpapillen en beïnvloedt het daarmee je verzadigingsgevoel waardoor je de neiging hebt meer te eten dan nodig is.

Wat is umami?

Umami is een van oorsprong Japans woord dat ‘heerlijkheid’ of ‘hartig’ betekent; het is een van de vijf basissmaken, samen met zout, zoet, zuur en bitter.

De smaak van umami is mild en vrij subtiel. De reden dat het zo heerlijk is, is dat umami zoete, zoute en hartige smaken sterker maakt.

Het is lastig om de smaak van umami specifiek te beschrijven. Door de aanwezigheid van umami gaan dingen die al goed smaken, nóg beter en voller smaken.

pomme-5 klein

Webinar ‘Doorbreek Migraine’

2.000 man gingen je voor!

Umami in Aziatische en Italiaanse keuken

Veel Aziatische gerechten worden gekenmerkt door de umami smaak. Denk bijvoorbeeld aan gerechten met zeewier en visgerechten, zoals sushi; soepen, zoals miso-soep of ramen; en producten op basis van gefermenteerde soja in de vorm van tofu of tempeh.

Umami vindt zijn natuurlijke oorsprong in soja- of vissaus, of het wordt toegevoegd in de vorm van Ve-Tsin poeder.

De Italiaanse keuken ontleent zijn umami-smaak aan glutamaat uit tomaten en kaas. Het zorgt voor een meer weelderige smaak.

Synthetische glutamaat (MSG of E621)

Hoewel glutamaat van nature voorkomt, kan het ook synthetisch worden geproduceerd in laboratoria en fabrieken.

Monosodium-glutamaat (MSG) is eigenlijk een chemische variant van de natuurlijke smaakversterker Ve Tsin. Ve Tsin wordt oorspronkelijke bereid uit gefermenteerd zeewier (kombu/kelp).

De chemische variant MSG (E621) wordt gewonnen uit gluten en uit een afvalproduct van de suikerbereiding (het is overigens wel glutenvrij). Het wordt gemaakt van gefermenteerd suikerriet, bieten of maïszetmeel door middel van fermentatie.

waar zit jouw blinde vlek?

Is er verschil tussen de chemische en natuurlijke glutamaat?

Chemisch gezien bevat het geproduceerde MSG net een andere vorm van glutamine zuur. Deze wordt sneller geabsorbeerd door ons verteringssysteem dan het glutaminezuur dat in eiwitten in natuurlijk voedsel zit.

Daardoor stijgt de hoeveelheid van glutaminezuur in het bloed onnatuurlijk snel. Jouw lichaam is daar niet aan gewend waardoor er ongezonde effecten kunnen optreden. Dit effect treedt niet op bij natuurlijk glutaminezuur.

Er wordt gesuggereerd dat de vervuilingen die ontstaan tijdens het chemische bereidingsproces aan deze negatieve effecten bijdragen.

Daarnaast wordt tegenwoordig MSG (E621) aan zoveel producten toegevoegd dat veel mensen gemiddeld genomen veel teveel MSG binnenkrijgen, met mogelijke klachten waaronder MIGRAINE tot gevolg.

migraine en hooggevoeligheid - hoogsensiiviteit HSP

Webinar ‘Doorbreek Migraine’

2.000 man gingen je voor!

Waar zit Glutamaat of MSG (E621) in?

Omdat glutamaat een onderdeel is van eiwitten, vind je dit in bijna alle eiwitrijke voeding.

Zo komt glutamaat van nature voor in:
• Vis, zoals verse zalm, makreel, tonijn en ansjovis
• Vlees, vooral rund- en varkensvlees
• Groente zoals rijpe tomaat en ui
• Paddenstoelen met een sterke smaak, zoals shiitake
• Kazen, bijvoorbeeld Parmezaanse en blauwschimmelkaas
• Moedermelk
• Pinda’s
• Maar ook in gefermenteerde producten, bijvoorbeeld kimchi

Monosodium-glutamaat (MSG / E621) zit in industriële, bewerkte voeding, waaronder:
 Chips
• Zoutjes (zoals Tuc)
• Soepen
• Sauzen (zoals Worchester Sauce)
• Sojasaus (ketjap)
• Maggi
• Marmite
• Bouillonblokjes
• Vlees- en viskruiden
• Currymixen en boemboes
• Worst
• Bewerkte vleeswaren (zoals filet americain en boterhamworst)
• Kroepoek
• Instant noedels
• Crackers
• Cake
• Kant-en-klaarmaaltijden
• Chinees eten

is brood gezond of ongezond?

MIGRAINE na het eten van MSG (E621)

MSG zorgt ervoor dat er histamine in het lichaam vrijkomt, wat vervolgens door de lever moet worden ontgift. Wanneer dit proces niet goed verloopt dan kan dit klachten veroorzaken.

Men spreekt ook wel van het ‘Chinese restaurant-syndroom’.

Daarbij zijn hoofdpijn en MIGRAINE de meest voorkomende klachten.

Ook kunnen mensen last krijgen van misselijkheid, gevoel van zwakte, brandend gevoel in het gezicht en hals, zweten, duizeligheid, hartkloppingen, pijn op de borst, opgezwollen lippen, spierspanningen, tintelingen en verdovingen in ledematen, blozen en stijve spieren.

Overgevoeligheid voornamelijk in West Europa

Opvallend is dat de overgevoeligheden die genoemd worden voor glutamaat eigenlijk voornamelijk in West Europa en de VS voorkomen.

In Azië worden overgevoeligheden nauwelijks genoemd, terwijl de glutamaat consumptie vele malen hoger is.

Ook na het eten van glutamaat-rijke producten, zoals tomaten en parmezaanse kaas, worden geen overgevoeligheden vermeld.

Triggert MSG (E621) Migraine?

Hoe weet je of er MSG (E621) in je voeding zit?

Als glutamaat van nature voorkomt in de voedselbron, zoals in Vegemite of oestersaus, hoeft het niet op het etiket vermeld te worden. Als MSG (E621) echter aan het product wordt toegevoegd, moet het wel worden vermeld.

Vanwege de negatieve publiciteit is de voedselindustrie erg creatief in hun naamgeving van MSG (E621). Je zult het dus niet altijd gelijk herkennen aan de naamgeving. 

Etiketten op afhaalmaaltijden of restaurantmenu’s hoeven niet te vermelden of er al dan niet MSG aan het eten is toegevoegd. Echter moeten zij jou dat kunnen vertellen als je ernaar vraagt.

MSG (E621) in bouillonblokjes

Zo vind je in de meeste bouillonblokjes MSG (E621). 

Oorspronkelijk wordt bouillon getrokken van de botten van dieren. Op deze manier komt er op een natuurlijke manier MSG vrij. 

Je zult begrijpen dat deze methode voor de industrie teveel kosten met zich meebrengt en ze daarom erg geholpen zijn met een goedkoop alternatief. Echter is dit niet in het belang van jouw gezondheid.

Zout versus MSG (E621)

Daarnaast wordt vanuit de politiek bepaald, dat het zoutpercentage in bewerkte voeding omlaag moet. In het belang van onze gezondheid is dit een goede zaak. 

Tegelijkertijd zorgt vermindering van zout er voor, dat producten minder smaakvol worden. MSG (E621) biedt hiervoor uitkomst. 

 

Gistextract

 

Gistextract wordt ook vaak toegepast als smaakmaker, maar dit is niet precies hetzelfde als MSG. Gistextract wordt uit andere grondstoffen gemaakt en bevat vrij glutamaat in plaats van gebonden zoals in MSG.

Er zijn mensen die overgevoelig zijn voor gistextract.

migraine en hooggevoeligheid (HSP)

Webinar ‘Doorbreek Migraine’

2.000 man gingen je voor!

Is MSG (E621) veilig of niet?

Officieel wordt MSG (E621) als veilig bestempeld, maar er komen steeds meer aanwijzingen dat de grote hoeveelheden MSG in ons voedsel verband houden met allerlei chronische welvaartsziektes en symptomen.

Zo heeft MSG (E621) invloed op de hormonen die je verzadigingsgevoel regelen. Daarmee wordt het in verband gebracht met overgewicht en diabetes. 

Maar de werkzame stof in MSG lijkt ook effecten te hebben in je hersenen en op je zenuwstelsel.

Bovendien ervaren veel mensen direct lichamelijke klachten na het consumeren van MSG (E621), waarbij hoofdpijn of migraine-aanvallen de meest voorkomende zijn.  

Lichamelijke klachten gaan op voor zowel de chemische als de natuurlijke variant van glutamaat en verschillen van persoon tot persoon.

Is MSG (E621) een trigger voor MIGRAINE?

Om te kijken of MSG (E621) bij jou een trigger van MIGRAINE is, is het aan te raden om een dagboekje bij te houden. Schrijf eens op wat je wanneer eet en wanneer je een MIGRAINE aanval krijgt.

Blijkt dat je regelmatig te maken hebt met een overgevoelige reactie op voeding met MSG (E621), dan is het raadzaam deze voedingsmiddelen zoveel mogelijk te vermijden.

Als je klachten hierdoor verminderen, is de kans groot dat MSG (E621) een mogelijke oorzaak.

Bovendien zijn bewerkte voedingsmiddelen die MSG bevatten, meestal niet goed voor je gezondheid. Voor iedereen zou het dus beter zijn om bewerkte producten zoveel mogelijk te vermijden.

pomme-8 klein vierkant

Hoe voorzie je in je umami behoefte?

Ben jij verzot op de smaaksensatie van umami? Breng je gerecht op smaak met zeewier, bijvoorbeeld in de vorm van kelppoeder.

Kelppoeder bevat namelijk de oorspronkelijke, natuurlijke umami-smaak. 

Daarnaast bevat kelp jodium en vele andere nutriënten. Genoeg reden dus om zeewier op je menu te zetten.

Ga op zoek naar de dieperliggende oorzaak van MIGRAINE

Belangrijk is om de oorzaak van jouw gevoeligheid voor MSG (E621) op te sporen en MIGRAINE daarmee bij de wortel aan te pakken.

Zoals voor veel lichamelijke klachten geldt, is dé oorzaak van MIGRAINE niet eenduidig.

De kans is groot dat meerdere factoren MIGRAINE in werking stellen en mogelijk is overgevoeligheid voor MSG (E621) daar één van.

10 voedingstips bij MIGRAINE

Wil jij weten wat mij heeft geholpen? 

Vraag dan het E-book aan, waarin ik je mijn 10 beste voedingstips met je deel:

pomme-29 klein vierkant

Zelfheling bij migraine

Zelf kampte ik ruim 20 jaar met chronische MIGRAINE. Ik had werkelijk van alles geprobeerd om er vanaf te komen.

Tijdens onze 10 jaar reizen langs de continenten met het gezin, kwam ik in Australië in aanraking met de helende werking van voeding. 

Inmiddels ben ik helemaal van mijn klachten af. Sindsdien is het mijn missie om mensen zoals jij op holistische wijze, met voeding, leefstijl en zelfbewustzijn, te helpen naar een leven met minder MIGRAINE en meer energie.

Wist je dat het programma ‘Master Your Migraine’ al ontzettend veel vrouwen heeft geholpen met het activeren van het zelfhelend vermogen van het lichaam ten gunste van Migraine?

Sommigen zijn, net als ik, inmiddels helemaal klachtenvrij!

Onze ‘Pomme community’ komt maandelijks online samen, niet alleen voor vraag en antwoord op het gebied van voeding, leefstijl en orthomoleculair suppletie advies bij migraine, maar ook voor meditatie en verdieping. 

HIER lees je er alles over.

Daarnaast begeleidt ik met 1 op 1 coaching en systemische interventies (o.a. familieopstellingen) en retraites mensen, om op zoek te gaan naar de dieperliggende oorzaak van migraine.

Heb je de Migraine Agenda wel eens bekeken?

Heb je vragen? Neem gerust CONTACT met me op. Je krijgt altijd persoonlijk antwoord van mij!

Warme groet,
ir. Marieke de Zwaan

Webinar ‘Doorbreek Migraine’

2.000 man gingen je voor!

pomme-50 klein vierkant

Webinar ‘Doorbreek Migraine’

2.000 man gingen je voor!

10 voedingstips bij MIGRAINE

Wil jij weten wat mij heeft geholpen? 

Vraag dan het E-book aan waarin ik je mijn 10 beste voedingstips met je deel: