fbpx
Leestijd: 4 minuten

Migraine

Bij de kapper raak ik in gesprek met een vrouw. Ze heeft een dochter van 20 die kampt met chronische migraine. Alle pogingen om dit te verhelpen hebben niets opgeleverd. Ze is ten einde raad.

Ik voel mee met haar, want ik weet als geen ander hoe migraine je in je dagelijkse leven kan beperken.

Chronische Migraine

Ruim 20 jaar heb ik gekampt met chronische migraine. Van alles heb ik geprobeerd om er vanaf te komen.

Ik dacht al die tijd dat het bij mij hoorde. Het zat nu eenmaal in de familie, want had mijn vader het niet ook? En zo geloofde ik dat er niets aan te doen was. 

Hoe beter weet ik nu. Inmiddels ben ik alweer een aantal jaar medicatievrij.

 

neem contact op met Marieke de Zwaan

Medicatievrij door voeding

Ik kan me nog goed het moment herinneren, dat ik opmerkte dat mijn migraine mogelijk weg was. Ik durfde het niet te geloven.

Ik sprak met een vooraanstaand arts en vertelde hem dat ik het vermoeden had dat o.a. mijn aangepaste voedingspatroon hieraan heeft bijgedragen. Enigszins geïrriteerd antwoordde hij dat het ook opgelost kon zijn door de lucht. 

Ik was totaal verbouwereerd. Want zo gek is de gedachte toch niet dat, datgene wat wij tot ons nemen, zowel fysiek, mentaal als emotioneel, van invloed is op onze gezondheid? 

Of sterker nog, dat dat de primaire oorzaak is van heel veel gezondheidsproblemen? Want er is nogal wat veranderd…

Het systeem houdt ons ziek

Toen ik het verhaal aanhoorde van deze moeder, voelde ik mee. Want hoe kan het toch zijn dat we gevangen zitten in een systeem, dat ons niet zozeer beter maakt, maar ons veelal ziek houdt. 

We worden behandeld door artsen, die nauwelijks verstand hebben van voeding. Maar ook niet op de hoogte zijn van alle ontwikkelingen in de landbouw, terwijl daar de basis ligt van onze gezondheid. 

Het treurige is dat deze boeren weer klem zitten tussen de banken en de schaalvergroting. En juist dit laatste heeft onze gezondheid allesbehalve vooruitgeholpen.

Tegelijkertijd worden we gevoed door de industrie, die niets op heeft met onze gezondheid en handelt naar ‘u vraagt, wij draaien.’ The more, the better! Deze zelfde industrie mengt zich in de wetenschap en zit aan tafel met de politiek.

Vage chronische lichamelijk klachten

Daarnaast schrijven de meeste artsen medicijnen voor die de symptomen onderdrukken, maar niet zozeer de oorzaak van de klacht onderzoeken. Het medicijn onderdrukt weliswaar de klacht. Maar tegelijkertijd brengt dit vaak een heleboel ongewenste hormoonverstoringen teweeg met alle gevolgen van dien.

En voor we het weten lopen we niet alleen rond met migraine, maar ook met een hele waslijst aan vage chronische lichamelijke klachten.

Het meest schrijnende is, dat de meeste artsen wel degelijk het beste voor hebben met de patiënt en hen beter willen maken. Maar de studie ‘Medicijnen’ geeft al aan waar de focus ligt.

‘Let Food be thy Medicine’

En dat deed me denken aan een quote die ik ooit had gelezen ‘Let Food be thy Medicine, and Medicine be thy Food.’

Was het niet Hippocrates, notabene de grondlegger van de Westerse Geneeskunde die dat 2000 jaar geleden zei?

onbevangen van een kind, creativiteit

Follow the money

Hoe zou het zijn als we de blinde vlekken boven tafel krijgen van niet alleen patiënten, maar ook van ‘de hoogopgeleide’. Want ongemerkt houden we samen de ziekmakende systemen in stand.

Zo heeft de wetenschap ons in veel opzichten verblind, omdat het voorbij gaat aan zoveel factoren die van grote invloed zijn op onze gezondheid. Maar zodra deze buiten de kaders vallen, tellen ze niet mee. Helaas…

Helemaal pijnlijk wordt het zodra je gaat inzien dat het oplossingsgericht, kortemijn denken, waar we zo aan verslaafd zijn, vooral aangestuurd wordt door geld. Follow the money…

Adopt the pace of nature, her secret is patience

Ik moet opeens denken aan mijn rozemarijn plant in onze achtertuin in Australië. Ik had het niet eens door, maar mijn vader wees mij erop dat hij onder de schimmel zat. Hij zei ‘niets aan doen, het herstelt zich vanzelf.’ En zo geschiedde…

Ik ben er heilig van overtuigd dat heel veel mensen kunnen genezen van hun vage chronische lichamelijk klachten, waaronder migraine. Mits…. we onze focus verleggen. 

‘Adopt the pace of nature, her secret is patience.’

Graag deel ik je mijn verhaal in een volgend LIVE WEBINAR. Ik zou het supertof vinden als je erbij bent! 

Je kunt je HIER aanmelden:

TEM_3738 rond klein
neem contact op met Marieke de Zwaan
TEM_3738 rond klein

VOEDING   |   GEZONDHEID   |   DUURZAAMHEID

 

Graag deel ik je mijn verhaal in een volgend LIVE WEBINAR. Ik zou het supertof vinden als je erbij bent! 

Je kunt je HIER aanmelden:

Fotografie: Marjolein Tebrunsvelt