fbpx
Leestijd: 6 minuten

Migraine en het Ketogeen dieet

We horen er steeds meer over, het Ketogeen dieet. Het staat vooral bekend als een dieet dat wordt ingezet bij epilepsie, diabetes type 2 en Parkinson. 
 
Maar er gaan ook steeds meer geluiden op, dat het Ketogeen dieet zou kunnen bijdragen aan de vermindering van MIGRAINE klachten.
 
Hoe zit dit precies? 

Waar komt het Ketogeen dieet vandaan?

Het Ketogeen dieet is een eeuwenoud dieet. Het stamt nog uit de tijd van voor de landbouw. Soms wordt het ook wel het paleo-dieet of oerdieet genoemd.

Men at alles wat voor handen was, vlees, vis, gevogelte, eieren, groenten, bessen, noten, zaden, bonen en vruchten. Er waren nog geen geraffineerde suikers of gemalen granen. 

pomme-5 klein

Webinar ‘Doorbreek Migraine’

2.000 man gingen je voor!

Wat is het Ketogeen dieet

Het Ketogeen dieet is heel kort samengevat een dieet met een zeer sterke beperking van koolhydraten,, in combinatie met een normale hoeveelheid eiwitten en heel veel vetten.
 
Het doel van dit dieet is dat ons lichaam overschakelt van het gebruik van voornamelijk glucose (suikers) voor energie, naar het verbranden van vetten en door de lever geproduceerde ketonen. 

Wat zijn ketonen?

Om te kunnen leven en bewegen heeft een lichaam energie nodig. Alles wat je eet wordt in de maag en darmen omgezet naar glucose, de brandstof van een lichaam. 
 
Dankzij insuline kunnen cellen de glucose omzetten in energie. Wanneer er te weinig insuline aanwezig is om glucose om te zetten, gaat het lichaam vetten gebruiken. Op dat moment komen ketonen vrij.
 
Ketonen zijn chemische stofjes (afvalstofjes) die aangemaakt worden als je lichaam vet gaat verbranden om aan energie te komen.  
migraine en hooggevoeligheid (HSP-er)

Ketonen meten

Ketonen in je lichaam  kun je meten. Er kunnen verschillende redenen zijn om dit te doen. Het meest voor de hand liggend is om te controleren of je lichaam in ketose is. 
 
Dit is met name van belang als je een ketogeen dieet inzet om af te vallen of als je het als therapeutische oplossing inzet. 
 
Je kunt dit op verschillende manieren doen: met urinestrips, een ademmeter of een bloedmeter.

Wat is ketose?

Wanneer je lichaam voedings- en lichaamsvetten gebruikt als energiebron, dán ben je in ketose. 
 
In essentie is ‘in ketose zijn’ een natuurlijke overlevingsstrategie van het lichaam, waardoor we ook in tijden van honger (dan teren we op onze vetreserves) kunnen overleven.
 
migraine en hooggevoeligheid - hoogsensiiviteit HSP

Webinar ‘Doorbreek Migraine’

2.000 man gingen je voor!

Overschakelen naar ketose

De omschakeling van het lichaam van de koolhydraatverbranding naar de vetverbranding, ofwel ketose heeft tijd nodig. 

In het begin kun je last krijgen van verschillende klachten, zoals hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid, een droge mond, een slechte adem, maagklachten, vaak moeten plassen en het koud hebben. 

Deze symptomen duren meestal maar een paar dagen. Het is raadzaam om veel te drinken en je mineralen aanvullen, denk aan mineraalzouten en magnesium. 

Ketogeen dieet en het belang van eiwitten

Glucose, dat nog steeds in betrekkelijk kleine hoeveelheden nodig blijft voor vooral de hersenen, komt bij een Ketogeen dieet voor een deel uit voeding (fruit, groenten en sommige soorten noten bevatten beperkte hoeveelheden koolhydraten).

Voor het overige maakt de lever zelf glucose uit eiwitten die bij voorkeur uit onze voeding komen. 

Een Ketogeen dieet mag daarom nooit worden toegepast in combinatie met beperking van eiwitten, omdat anders de lever eiwitten uit ons eigen lichaam gaat gebruiken om glucose te maken! 

we zijn een beetje doordewar

Ketogeen dieet en het belang van bewegen

Het is essentieel om het Ketogeen dieet te combineren met tenminste een half uur per dag bewegen.

Namelijk bij inactiviteit zal je lichaam alsnog geneigd zijn om de eiwitten uit inactieve spieren om te zetten in glucose. Dat kan verlies van spiermassa tot gevolg hebben.

Ketogeen dieet bij Migraine

Alhoewel de wetenschap er nog niet uit is, lijkt het erop dat Migraine eerder een signaal is van een onderliggend probleem. Mogelijk spelen insulineresistentie, laaggradige ontstekingen en/of een verstoord darmmicrobioom hierbij een rol.

Er zijn verschillende aanwijzingen dat een Ketogeen dieet een positief effect zou hebben op bovengenoemde aandoeningen. 

Migraine en insulineresistentie

Bij insulineresistentie zijn lichaamscellen als het ware ongevoelig geworden voor het hormoon insuline. Hierdoor wordt glucose minder goed in de cellen opgenomen en kan de bloedsuikerspiegel op de lange termijn gaan stijgen. 

Insulineresistentie wordt in verband gebracht met MIGRAINE. Het is van belang om toe te werken naar een stabiele bloedsuikerspiegel.

Doordat bij het Ketogeen dieet geen koolhydraten worden genuttigd, daalt het bloedsuikergehalte. Daarmee draagt het bij aan het herstellen van de bloedsuikerspiegel en insulineresistentie. 

migraine en hooggevoeligheid (HSP)

Webinar ‘Doorbreek Migraine’

2.000 man gingen je voor!

Migraine en laaggradige ontstekingen

Bij laaggradige ontsteking is sprake van een chronische ontsteking. Hierbij is het immuunsysteem chronisch continu actief, maar op zo’n laag niveau dat er geen zichtbare ontstekingsverschijnselen. Ook is het nauwelijks in het bloed meetbaar.

Er zijn veel aanwijzingen dat MIGRAINE gepaard gaat met laaggradige ontstekingen in het lichaam.

Ketonen hebben een ontstekingsremmende werking, ze verminderen oxidatieve stress, ruimen vrije radicalen op en en activeren bepaalde genen (epigenetica) die oxidatieve stress en daarmee laaggradige ontstekingen verhelpen.

Migraine en een verstoord darm-microbioom

In je darmen huizen biljoenen bacteriën, die samen met virussen, gisten en schimmels je darm-microbioom vormen. Ze leveren een aanzienlijke bijdrage aan onze gezondheid. Zo helpt een gezond darm-microbioom met het afbreken van voedingsstoffen uit de voeding. 

Er is genoeg reden om aan te nemen dat een verstoord darmmicrobioom een grote rol speelt bij MIGRAINE. Zo kampen veel MIGRAINE patiënten met darmklachten, waaronder obstipatie, een opgeblazen buik, winderigheid of diarree.

Ketonen en het Ketogeen dieet kunnen het darmmicrobioom veranderen op een manier die de gezondheid van onze darm en bijbehorende aandoeningen zoals MIGRAINE verbetert.

aardbei b

De nadelen van een Ketogeen dieet

Aan een Ketogeen dieet kleven ook nadelen. Zo kunnen mensen met diabetes door een te laag bloedsuikergehalte te maken krijgen met hypoglykemie.

Ook kun je door een mogelijk gebrek aan groenten en fruit, voedingstekorten oplopen. Of door een gebrek aan vezels, kun je problemen krijgen met je stoelgang, zoals obstipatie.

Teveel (rood) vlees kan leiden tot een verhoogd risico op kanker.

Al met al vergt een Ketogeen dieet een flinke aanpassing in het eetpatroon. Als je geen sterke motivatie hebt, is de kans op terugval groot. 

Ketogeen dieet en veganistisch / plantaardig

Als je plantaardig eet is het lastig om een Ketogeen dieet te volgen. De voeding die je dan mag eten is erg beperkt. Je mag namelijk geen kikkererwten, rijst, aardappelen, havermout en bijna geen fruit. 

De kans bestaat dat je een tekort aan voedingsstoffen gaat oplopen.

pomme-8 klein vierkant

Webinar ‘Doorbreek Migraine’

2.000 man gingen je voor!

Ketogeen dieet is niet voor iedereen geschikt

Het Ketogeen dieet is niet voor iedereen geschikt, want geen mens is hetzelfde. Geen enkel voedingspatroon pakt voor iedereen hetzelfde uit. Het blijft een kwestie van aanvoelen of jij je er goed bij voelt. 

Bedenk dat streng diëten altijd stressvol is voor je lichaam. Laat een voedingspatroon dan ook niet gaan over volhouden, maar liever over het op zoek gaan naar een manier van eten die bij jou past. 


Daarbij is het vooral belangrijk dat je de essentie van voeding begrijpt.

Migraine en Ketogeen voor beginners

Welk dieet of voedingspatroon je ook kiest, de verhouding bewerkt versus onbewerkte voeding in combinatie met de kwaliteit (lokaal, vers, biologisch en in het seizoen) van je voeding bepaalt uiteindelijk of het gezondheidsvoordeel opgaat.

Mocht je een Ketogeen dieet overwegen, is het belangrijk om te weten wat je doet. Doe het daarom onder supervisie van een arts of ketogeen-expert. 

Meer informatie over het Ketogeen dieet lees je in de ultieme Ketogids voor beginners.

Webinar ‘Doorbreek Migraine’

2.000 man gingen je voor!

pomme-29 klein vierkant

10 voedingstips bij MIGRAINE

Wil jij weten wat mij heeft geholpen? 

Vraag dan het E-book aan, waarin ik je mijn 10 beste voedingstips met je deel:

Activeer het zelfhelend vermogen en doorbreek migraine!

Zelf kampte ik ruim 20 jaar met chronische MIGRAINE. Ik had werkelijk van alles geprobeerd om er vanaf te komen.

Tijdens onze 10 jaar reizen langs de continenten met het gezin, kwam ik in aanraking met de helende werking van voeding. 

Inmiddels ben ik helemaal van mijn klachten af. Sindsdien is het mijn missie om mensen zoals jij op holistische wijze te helpen naar een leven met minder MIGRAINE en meer energie.

Wist je dat het programma ‘Master Your Migraine’ al ontzettend veel vrouwen heeft geholpen met het activeren van het zelfhelend vermogen van het lichaam ten gunste van Migraine?

Sommigen zijn, net als ik, inmiddels helemaal klachtenvrij!

HIER lees je er alles over.

Heb je vragen? Neem gerust CONTACT met me op. Je krijgt altijd persoonlijk antwoord van mij!


ir. Marieke de Zwaan
systemisch migrainecoach en voedingsexpert

pomme-27 klein vierkant

Webinar ‘Doorbreek Migraine’

2.000 man gingen je voor!

10 voedingstips bij MIGRAINE

Wil jij weten wat mij heeft geholpen? 

Vraag dan het E-book aan waarin ik je mijn 10 beste voedingstips met je deel: