fbpx
Leestijd: 7 minuten

Migraine, de prijs voor hormonale anticonceptie?

Hormonale anticonceptie is naar schatting het meest gebruikte medicijn ter wereld. Die populariteit wordt verklaard door het grote gemak en de bijna honderd procent betrouwbaarheid.

Toch blijkt uit talloze onderzoeken dat er een hoge prijs voor wordt betaald voor hormonale anticonceptie.

De vraag is, zit migraine bij de prijs inbegrepen?

Wat is hormonale anticonceptie?

Hormonale anticonceptie is een geneesmiddel dat hormonen bevat. Het beschermt tegen een zwangerschap en bestaat in verschillende vormen.

POMME24 klein vierkant

Welke hormonen zitten er in anticonceptie?

De natuurlijke hormonen in je lichaam bereiden je elke maand voor op een zwangerschap. Als er geen eitje is bevrucht, zorgen hormonen ervoor dat je ongesteld wordt.

Door de hormonen in anticonceptie word je niet zwanger.

Er bestaat anticonceptie met 1 en met 2 soorten hormonen, te weten progestageen en oestrogeen.

Hoe werken hormonen in anticonceptie?

Progestageen zorgt ervoor, dat er geen eitje rijpt en vrijkomt. Als er toch een eitje vrijkomt kan het niet nestelen in de baarmoeder. Ook kunnen zaadcellen minder makkelijk de baarmoeder in.

Oestrogeen zorgt ervoor, dat er slijm in de baarmoeder opbouwt. Als je een stopweek hebt met je anticonceptie, verlies je dit slijm. Dit lijkt op je natuurlijke menstruatie.

Het komt erop neer dat met hormonale anticonceptie jouw natuurlijke menstruatiecyclus wordt stilgelegd.

onbevangen van een kind, creativiteit

Webinar ‘Doorbreek Migraine’

2.000 man gingen je voor!

Welke vormen van hormonale anticonceptie zijn er?

Anticonceptie met 1 soort hormoon (alleen progestageen) zijn: de minipil, de prikpil, het anticonceptiestaafje en het hormoonspiraaltje.

Anticonceptie met 2 soorten hormonen (progestageen en oestrogeen) zijn: de anticonceptiepil, de anticonceptiering en de anticonceptiepleister. Bij anticonceptie met oestrogeen kan je zelf je menstruatie regelen.

Waarom zou je kiezen voor hormonale anticonceptie?

Vanaf de leeftijd waarop je menstrueert, kun je starten met hormonale anticonceptie. De voornaamste redenen hiervoor zijn, het voorkomen van een zwangerschap of lichamelijk klachten.

Denk hierbij aan pijnlijke menstruaties met veel bloedverlies of een onregelmatige cyclus met veel bloedingen.

Er zijn natuurlijke manieren om een zwangerschap te voorkomen of om menstruatieklachten te verminderen. Maar veelal door onwetendheid, kiezen mensen voor het gemak van hormonale anticonceptie.

IMG_1206 klein vierkant

Webinar ‘Doorbreek Migraine’

2.000 man gingen je voor!

Welke positieve effecten hebben hormonen in anticonceptie op je gezondheid?

Hormonale anticonceptie kan er dus voor zorgen dat je minder pijn hebt tijdens je menstruatie en minder last hebt van heftige bloedingen. Maar ook kan het een positief effect hebben op puistjes of acné.

Daarnaast kunnen hormonen in anticonceptie je beschermen tegen een aantal ziekten. Denk hierbij aan eierstokkanker, baarmoederlichaam-, endometriumkanker en darmkanker.

Wat zijn de bijwerkingen van hormonale anticonceptie?

Veel mensen realiseren zich niet dat anticonceptie ook vervelende bijwerkingen kan hebben.

Denk hierbij aan hoofdpijn, MIGRAINE, onregelmatig bloedverlies, gevoelige borsten, misselijkheid, puistjes, haaruitval, sombere gevoelens / stemmingswisselingen, gewichtstoename en minder zin in seks.

Maar er zijn ook een aantal ziekten die meer voorkomen bij het gebruik van hormonale anticonceptie, te weten leverkanker, borstkanker, trombose en hart- en vaatziekten.

maan c

Zijn de hormonen in anticonceptie slecht voor je?

Over het algemeen wordt gezegd dat, de extra hormonen die je krijgt door anticonceptie niet slecht voor je zijn. De vraag is of dit wel helemaal klopt.

Leg je de natuurlijke menstruatiecyclus stil, wat hormonale anticonceptie doet, dan heeft dat zonder twijfel effect in je lijf. 

De extra hormonen die de natuurlijke hormoonhuishouding uit balans halen, werken namelijk door in je lichaam en hebben invloed op je hele functioneren.

Niet zo gek dat veel vrouwen aangeven zich anders te voelen bij het gebruik van hormonale anticonceptie.

Op langere termijn kan hormonale anticonceptie leiden tot vit. B12, B6, foliumzuur, magnesium en zink-tekorten, oestrogeendominantie, onderdrukking van het immuunsysteem, onverminderde vruchtbaarheid en een verhoogde kans op borstkanker.

Vage klachten, waaronder migraine, bij hormonale anticonceptie

Met name hooggevoelige vrouwen geven aan, zich bij het gebruik van hormonale anticonceptie ‘afgevlakt’ te voelen, alsof ze niet helemaal zichzelf zijn.

Sommigen krijgen last van stress, somberheid of zelfs paniekaanvallen.

Helaas hebben veel vrouwen vage klachten niet altijd door bij zichzelf, omdat ze nauwelijks in staat zijn te luisteren naar de signalen van het lichaam.

Daarnaast komt het bij veel vrouwen niet in ze op om een relatie te leggen met bijvoorbeeld MIGRAINE en hormonale anticonceptie. De meesten lezen de bijsluiter niet.

 

Migraine zonder medicijnen

Andere partnerkeuze bij hormonale anticonceptie

Wist je dat vrouwen tijdens het gebruik van anticonceptie een andere voorkeur hebben voor een bepaald type mannen, dan zonder? 

Dit zou te maken hebben met een verstoorde interpretatie van de vrouw van de feromonen die de man uitzendt.

Feromonen zijn natuurlijke stofjes die door zowel mensen als dieren worden afgescheiden om soortgenoten van het andere geslacht aan te trekken.

Niet-hormonale anticonceptie bij migraine

Gelukkig is de pil niet de enige keus als je zwangerschap wilt vermijden. Er bestaan ook natuurlijke alternatieven:

Coïtus interruptus, periodieke onthouding (kalendermethode ogino-knauss), billingmethode, symptothermale methode (sensiplan), volledige borstvoeding tijdens de eerste 4-6 maanden na de bevalling van een baby, de cyclusmonitors, apps/smartphone/tablet, barrièremethodes (condoom, pessarium, diafragma, zaaddodende middelen), sterilisatie, algemene onthouding of het koperspiraal.

Aan het koperspiraal kleven helaas ook nadelen.

Nadelen koperspiraal

De meeste koperspiralen bestaan uit een klein frame van plastic met koperdraad eromheen.

Koper is giftig voor de mannelijke zaadcellen. Daardoor zijn ze niet of nauwelijks in staat om een eicel te bevruchten. Ook maakt koper het slijmvlies van de baarmoeder ongeschikt voor innesteling van een bevruchte eicel.

Koper is een essentieel mineraal, dat nodig is in kleine hoeveelheden. Bij hogere concentraties is het uiterst giftig.

POMME2. klein vierkant

Webinar ‘Doorbreek Migraine’

2.000 man gingen je voor!

Risico op kopervergiftiging met een koperspiraal?

Koper krijgen we niet alleen binnen via het koperspiraal, maar ook via ons drinkwater, koperen waterleidingen, supplementen, kookgerei, waterkoker, sigarettenrook, bepaalde medicijnen, xeno-oestrogenen (pesticiden, plastic, groeihormonen, cosmetica, petrochemische stoffen) en zwembaden.

Kopervergiftiging kan ontstaan als je infecties of ontstekingen in het lichaam hebt. Daarnaast zijn stress, zinktekort, de oestrogeen balans en een vitamine en mineralentekort allemaal van invloed op jouw koperniveau.

Als je koper gehalte al hoog of te hoog is, in relatie tot andere mineralen zoals ijzer en zink, kan een koperspiraal de druppel zijn die de emmer doet overlopen.

Migraine door kopervergiftiging

Klachten die kunnen ontstaan zijn huidproblemen, allergieën, bloedarmoede, haartuitval, koude handen en voeten, hoofdpijn, MIGRAINE, slapeloosheid, vermoeidheid, uitputting, PMS, slechte tanden, infecties (cadida), slechte concentratie, trage schildklier en psychische klachten.

Heb jij last van migraine en gebruik je hormonale anticonceptie?

Gebruik je hormonale anticonceptie en heb je last van MIGRAINE? Dan is het de moeite waard om eens te onderzoeken in hoeverre deze 2 elkaar beïnvloeden.

Stop eens een tijdje met hormonale anticonceptie en kijk hoe je je voelt. Je zult niet de eerste zijn waarbij migraine verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Pomme- klein vierkant

Heb je migraine en overweeg je hormonale anticonceptie?

Er is een kans dat je juist hormonale anticonceptie overweegt vanwege MIGRAINE. Als je hierbij van je klachten afkomt, is dat fijn.

Bedenk wel dat hormonale anticonceptie in essentie onnatuurlijk is voor je lijf.

Op termijn kunnen er ongewenste processen plaatsvinden, wat zich kan gaan uiten in andere lichamelijk klachten.

Migraine komt niet uit de lucht vallen

Daarnaast komt MIGRAINE nooit zomaar uit de lucht vallen. Het zegt altijd iets over de voedingsbodem waarop het zich manifesteert,

MIGRAINE is namelijk altijd het gevolg van een onderliggende disbalans. Ergens wordt het systeem verstoord.

MIGRAINE is niets anders dan een signaal om jou te waarschuwen, dat je bepaalde dingen anders mag gaan doen. 

migraine en hooggevoeligheid (HSP)

Grijp niet te snel naar hormonale anticonceptie bij migraine

Voordat je bij MIGRAINE naar hormonale anticonceptie grijpt, is het dus zinvol om eens te kijken naar wat er onder deze disbalans ligt.

Wat eet je zoal, beweeg en ontspan je voldoende? Welke gedachten houden je bezig en zijn er bepaalde emoties die je vasthoudt? In hoeverre leef je naar eigen waarden en inzichten?

Er is uiteindelijk heel veel wat je kunt doen om toe te werken naar een leven met minder migraine. 

Dat hoeft niet heel ingewikkeld te zijn. Het gaat er om, om inzicht te krijgen in jouw hele systeem.

Activeer het zelfhelend vermogen en doorbreek migraine!

Zelf kampte ik ruim 20 jaar met chronische MIGRAINE. Ik had werkelijk van alles geprobeerd om er vanaf te komen.

Tijdens onze 10 jaar reizen langs de continenten met het gezin, kwam ik in aanraking met de helende werking van voeding. 

Inmiddels ben ik helemaal van mijn klachten af. Sindsdien is het mijn missie om mensen zoals jij op holistische wijze te helpen naar een leven met minder MIGRAINE en meer energie.

Wist je dat het programma ‘Master Your Migraine’ al ontzettend veel vrouwen heeft geholpen met het activeren van het zelfhelend vermogen van het lichaam ten gunste van Migraine?

Sommigen zijn, net als ik, inmiddels helemaal klachtenvrij!

HIER lees je er alles over.

Heb je vragen? Neem gerust CONTACT met me op. Je krijgt altijd persoonlijk antwoord van mij!

pomme-8 klein vierkant

Webinar ‘Doorbreek Migraine’

2.000 man gingen je voor!

10 voedingstips bij MIGRAINE

Wil jij weten wat mij heeft geholpen? 

Vraag dan het E-book aan, waarin ik je mijn 10 beste voedingstips met je deel:

pomme-29 klein vierkant

Webinar ‘Doorbreek Migraine’

2.000 man gingen je voor!

POMME24 klein vierkant

Webinar ‘Doorbreek Migraine’

2.000 man gingen je voor!

10 voedingstips bij MIGRAINE

Wil jij weten wat mij heeft geholpen? 

Vraag dan het E-book aan waarin ik je mijn 10 beste voedingstips met je deel:

Deze blog is geschreven in samenwerking met hormoonexpert Lisette Tiggelaven.

Podcast: Copper Toxicity, Julie Casper
Bron 1
Bron 2
Bron 3: De holistische gezondheidsleer van ayurveda
Bron 4: ‘Vruchtbaarder dan je denkt’, auteur: Greetje van Eede

Fotografie: Marjolein Tebrunsvelt