MIGRAINE, eigen schuld dikke bult?
Enige nuance is hier op zijn plaats.
Want MIGRAINE met als conclusie ‘eigen schuld dikke bult’ is te kort door de bocht.
Gezonde voeding
Inmiddels zijn de meeste mensen zich ervan bewust, dat een gezond voedingspatroon in het voordeel werkt van een goede gezondheid. Het voorziet in de juiste voedingsstoffen om een immuunsysteem optimaal te laten functioneren.
Om uit te vogelen wat gezonde voeding precies is én wat wel en niet voor jou werkt, is al een hele weg op zich. Want er zit nogal wat ruis op de lijn, waardoor we niet altijd even goed in staat lijken, de juiste keuzes te maken.


Botte pech
Maar ben je op de goede weg, dan kan het zomaar zijn dat je vanuit het niets toch getroffen wordt door een naar virus of andere ziekte.
We slikken medicatie om de symptomen te onderdrukken en diverse waardes die we meten, geven mogelijk inzicht in de disbalans in het lichaam.
Vinden we geen gekke dingen, dan is botte pech al snel de conclusie.
Waarom manifesteert een ziekte zich?
De vraag die dan in mij opkomt is, waarom manifesteert een ziekte zich wel in de ene persoon, en niet in de ander? Want niet altijd is een ongezonde leefstijl aan de orde.
Om deze vraag te beantwoorden is het zaak om buiten de gebaande paden te kijken. Want apparatuur om psyche, emotie en energetische gebeurtenissen te meten, om het verband tussen innerlijk welbevinden en lichaam na te gaan, bestaat vooralsnog nauwelijks.
En dat terwijl de epigenetica meer en meer laat zien, dat deze factoren een aanzienlijke invloed hebben op onze gezondheid. En zo zou het zomaar kunnen zijn dat een ziekte voor de betreffende persoon een belangrijke boodschap in zich draagt.

Energetische totaalbalans
Het hele universum hangt aan elkaar door trillingen of frequenties. Dit betekent dat ieder lichaam en alle onderdelen daarvan een eigen specifieke frequentie of frequentiebereik hebben. Er is altijd een energetische wisselwerking tussen de verschillende deeltjes.
Deze wisselwerking wordt bepaald door verschillende factoren. We zijn namelijk niet alleen opgebouwd uit fysische bestanddeeltjes, maar ook uit waarnemingen, gedachten, overtuigingen en emoties. Deze beïnvloeden onze trillingen en frequenties.
Emotie en gezondheid
Als angst, verdriet of boosheid door vroegtijdige trauma’s, groot of klein, nooit de kans krijgt om zich te laten zien, kan het zomaar zijn dat dit zich ergens gaat opslaan in het lichaam. En iets wat niet in het lichaam hoort, heeft altijd effect op het immuunsysteem. En dat kan zich uiten in allerlei lichamelijke klachten.
In het ergste geval manifesteert het zich als een tijdbom die zich vroeg of laat, laat zien. Dat klinkt akelig, maar als je het leven eenmaal door een holistische bril bekijkt, kun je er juist waardevolle lessen uit halen.

Gemiste kans
Maar tot hoeveel we ook in staat lijken, aan een energetische totaalbalans word in de Westerse maatschappij nauwelijks aandacht besteed. De wetenschap dwingt ons om onderzoeksgebieden af te kaderen, die we kunnen meten.
Maar daarbij gaan we voorbij aan een heleboel factoren die ook van invloed zijn op gezondheid, maar niet of nauwelijks te meten zijn. Hoogsensitieve mensen lijken het effect hiervan, het sterkst te ervaren.
(Lees HIER mijn blog Migraine en HSP)
Hoogsensitief
Hoogsensitieve mensen hebben een rijke gevoelswereld en hebben gemiddeld genomen vaker last van lichamelijke of psychische klachten.
Is er sprake van overprikkeling, hoge werkdruk of mentale stress, dan ervaart diegene dit ook lichamelijk. Dit kan zich uiten in heftige emoties, vage lichamelijke klachten of ziekte.
In een maatschappij waar weinig ruimte is voor gedoe, wordt ‘voelen’ als snel afgedaan als lastig of aanstellerij. Dat heeft tot gevolg dat niet iedereen zich bewust is van zijn gevoelswereld.
Dat is een gemiste kans, want zuiver kunnen voelen heeft ons in de weg naar gezondheid juist zoveel te bieden.

Migraine
Zelf heb ik ruim 20 jaar geworsteld met chronische migraine. Ik slikte vrijwel dagelijks medicatie. Gezonde voeding heeft een hele grote rol gespeeld in mijn weg naar genezing.
Maar pas op het moment dat ik mijn menszijn als geheel boven tafel kreeg, begon ik in te zien dat ik mijzelf systemen had aangeleerd die mijn gezondheid in de weg stonden.
Leren voelen
Op het moment dat ik me bewust werd van mijn harnas, mocht ik aan de slag met leren voelen. In eerste instantie was dit nog niet zo eenvoudig, want hoe doe je dit, als het je niet is geleerd.
Pas later realiseerde ik me dat dit proces een belangrijke sleutel is geweest naar een migraine-vrij leven.

Welke wijsheid zit er in jou?
Gezondheid is een complex samenspel van oneindig veel factoren, waarvan we de meeste niet eens kennen.
‘Eigen schuld dikke bult’ gaat in het geval van ziekte dus niet op. Wel wordt er uiteindelijk aan een ieder van ons gevraagd, welke wijsheid er in jou zit, juist ten tijde van ziekte. Dat vraagt om nieuwsgierigheid.
Wat wil de klacht jou vertellen?
Is het een middel om je te willlen beschermen tegen en dieperliggende angst, verdriet of schuldgevoel?
Is er iets in je leven wat je anders zou mogen gaan doen?
Als je dan eenmaal ontdekt aan welke knoppen jij zelf kunt draaien, dan kan jou dit zomaar een heleboel gezondheidswinst gaan opleveren.

Wil je zelf aan de slag?
Schrijf je dan nu in en ontvang het ‘Beter leren voelen – Stappenplan’.


Fotografie: Marjolein Tebrunsvelt