Helpt magnesium bij MIGRAINE?
Magnesium is aanwezig in iedere cel van het lichaam en draagt letterlijk bij aan ont-spanning.
Vandaag de dag lopen veel mensen ongemerkt rond met magnesiumtekort, wat kan leiden tot vervelende klachten, waaronder MIGRAINE.
In hoeverre helpt magnesium bij MIGRAINE?
Wat is magnesium?
Magnesium valt onder de mineralen en is na calcium, kalium en natrium het vierde meest voorkomende mineraal in het lichaam.
Het heeft een gunstige invloed op de spieren en het zenuwstelsel.
Wat doet magnesium?
Magnesium zorgt ervoor dat tal van biochemische processen in het lichaam goed verlopen.
Zo heeft ieder orgaan in het lichaam magnesium nodig om goed te kunnen functioneren. Met name het hart, de nieren en ook de spieren.
Daarnaast heeft het een grote invloed op de hersen- en zenuwfuncties, de bloeddruk en speelt het een rol bij botaanmaak en het behoud van sterke botten.

Hoe komen we aan magnesium?
Het lichaam kan zelf geen mineralen aanmaken, dus magnesium moeten we via de voeding binnen krijgen.
Hebben je te maken met magnesiumtekort, dan is suppletie, een magnesium bad, magnesium olie of magnesiumrijk mineraalwater een andere manier om in je Magnesium behoefte te voorzien.
In welke voeding zit magnesium?
Met name groene bladgroenten zoals spinazie, boerenkool en andijvie staan bekend om hun relatief hoge magnesiumgehalte.
Ook in broccoli, avocado’s, bananen, abrikozen, pruimen, avocado, noten, zaden, cacao, zeewier, algen, vis (zalm, heilbot, makreel), vlees en zuivel komt het mineraal rijkelijk voor.
In volkoren granen zit ook een aanzienlijke hoeveelheid magnesium. Helaas wordt er bij granen veel gebruik gemaakt van geraffineerd meel, waar weinig magnesium in zit.
Kraanwater is overigens ook een bron van magnesium. Hoe harder het water, hoe meer magnesiumzouten erin zijn opgelost.

Webinar ‘Doorbreek Migraine’
2.000 man gingen je voor!
Hoe ontstaat een Magnesiumtekort?
Je lichaam heeft een eigen magnesiumvoorraad van ongeveer 25 gram. Een magnesiumtekort ontstaat pas na langere tijd van onvoldoende in- en/of opname.
Mogelijke oorzaken van een magnesiumtekort zijn onder andere te weinig inname uit voeding, een te hoge uitscheiding door braken, diarree of alcoholmisbruik of slecht functionerende darmen of nieren.
Maar ook overmatig sporten, hoogsensitiviteit, trauma of aanhoudende spanning thuis of op het werk kan leiden tot een magnesiumtekort.
Ouderen nemen bepaalde voedingsstoffen minder goed op en zijn hierdoor extra kwetsbaar.
Westers voedingspatroon als oorzaak van magnesiumtekort
Gemiddeld genomen krijgen we in de Westerse wereld te weinig magnesium binnen via onze voeding.
Dat komt omdat de meesten van ons te weinig verse groente en te veel bewerkte voeding binnenkrijgen, rijk aan suiker en geraffineerde koolhydraten.
Ook het simpel verhitten van voedsel zorgt er voor dat magnesium verdwijnt.
Nietsvermoedend doet de inname van alcohol, nicotine en medicatie hier een schepje bovenop.
Bovendien zorgen de moderne landbouwmethoden met kunstmest en pesticiden ervoor dat de bodem steeds verder uitgeput raakt. Onze huidige voeding bevat daardoor minder magnesium dan de oorspronkelijke voeding.

Chronische stress als oorzaak van magnesium tekort
Daarnaast kenmerkt deze tijd zich door overmatige prikkels (zoals social media), stress en alle dagelijkse uitdagingen.
Door het ervaren van stressgevoelens verbruik je veel magnesium en door een tekort aan magnesium ben je gevoeliger voor stress.
De behoefte aan magnesium is daardoor groter.
Magnesiumtekort door medicijnen
Magnesiumtekort kan ook ontstaan door het gebruik van diverse geneesmiddelen. Zo zijn maagzuurremmers in verband gebracht met een magnesiumtekort.
Vermoedelijk wordt het tekort aan magnesium veroorzaakt doordat bij deze geneesmiddelen de absorptie vanuit de darmen is verminderd.
Klachten bij een magnesiumtekort
Een tekort aan magnesium kan op termijn leiden tot vervelende klachten en symptomen, waaronder:
• Spierkrampen
• Botontkalking
• Hartkloppingen of hartritmestoornissen
• Hoge bloeddruk
• Nierstenen
• Obstipatie
• Hoofdpijn of MIGRAINE
• Tintelingen
• Gevoelloosheid
• Duizeligheid
• Verminderde eetlust
• Misselijkheid
• Trillend ooglid
• Kramp in de kuitspieren tijdens de slaap
• Lusteloosheid
• Rusteloosheid
• Vermoeidheid
• Angst
• Depressie
• Prikkelbaarheid
• Verhoogde gevoeligheid voor stress (hooggevoeligheid)
• Vergeetachtigheid
• Concentratieproblemen
• Slapeloosheid

Webinar ‘Doorbreek Migraine’
2.000 man gingen je voor!
Hoe weet je of je een magnesiumtekort hebt?
Een magnesiumtekort wordt niet snel herkent. Dit komt onder andere doordat er geen typische kenmerken zijn en het lastig te meten is.
Het mineraal bevindt zich voor het grootste deel in je botten, tanden, cellen, spieren, organen en zenuwweefsel. Ongeveer 1% zit in je bloed, dus met alleen bloedonderzoek is geen betrouwbaar beeld vast te stellen.
Magnesiumwaarden kunnen ook worden gemeten in de urine, alleen zegt dit ook niet alles. De nieren filteren namelijk de urine, waarna magnesium wordt uitgescheiden of wederom geabsorbeerd.
Hoe voorkom ik een magnesiumtekort?
Verse, lokale, biologische voeding in het seizoen, rijk aan magnesium en een balans tussen in- en ontspanning, zijn de eerste stappen die je kunt nemen in de strijd tegen een dreigend tekort.
Een aanvulling van magnesium via supplementen, een magnesium bad, magnesium olie of magnesiumrijk mineraalwater kunnen helpen om je lichaam de juiste ondersteuning te bieden.
Bij MIGRAINE is voldoende magnesium in je lichaam van groot belang, omdat het bloedvatkrampen tegengaat en de hormoonhuishouding verbetert.

Wat zijn de symptomen van teveel magnesium?
Teveel magnesium zul je niet snel uit je voeding binnenkrijgen. Wel kan een overschot ontstaan door een te hoge inname van supplementen, magnesiumzouten of magnesiumrijk mineraalwater.
Mogelijke klachten zijn in dat geval een zachte ontlasting of diarree en in extreme gevallen een lage bloeddruk, een abnormale hartslag, misselijkheid, vermoeidheid of spierzwakten.
Bij een gezonde persoon is een teveel aan magnesium echter uiterst zeldzaam. De nieren weten een overschot aan magnesium meestal gemakkelijk weg te werken.
Welk magnesium supplement moet ik kiezen bij MIGRAINE?
Er bestaan supplementen met organisch gebonden magnesium (natuurlijk) en anorganisch gebonden magnesium (niet natuurlijk/synthetisch).
Supplementen met de organisch gebonden vorm bevatten vaak relatief minder magnesium, maar worden veel beter opgenomen.
Hieronder vallen:
• Magnesiumbisglycinaat
• Magnesiumcitraat
• Magnesiumpicolinaat
• Magnesiumtauraat
• Magnesiumchloride
Bij MIGRAINE zijn Magnesiumbisglycinaat en Magnesiumcitraat goede suggesties.

Welke vormen van magnesium supplementen heb je nog meer?
De vaak goedkopere, anorganische magnesiumvormen zijn minder goed opneembaar. Vermijd deze.
Hier vallen onder:
• Magnesiumoxide
• Magnesiumcarbonaat
• Magnesiumsulfaat
Kies altijd voor magnesium met actieve B6
Kies altijd voor een hoogwaardig supplement met actieve B6. Vitamine B6 verhoogt namelijk de opname van magnesium door het lichaam en daarmee de biologische beschikbaarheid.
Vitamine B6 activeert net als magnesium de natuurlijke energie in het lichaam en draagt bij aan de vermindering van vermoeidheid.
Hoeveel magnesium mag ik slikken?
De werkelijke magnesiumbehoefte kan sterk variëren, afhankelijk van factoren als leeftijd, geslacht, zwangerschap, beroep, sport, voedingsgewoonten, leefwijze, lichamelijke klachten en medicijnen.
Bij MIGRAINE kun je preventief iedere dag magnesium supplementen nemen (lees de bijsluiter).
Dunne ontlasting geeft aan dat je teveel Magnesium slikt.

Webinar ‘Doorbreek Migraine’
2.000 man gingen je voor!
Werkt magnesium ook als pijnstilling?
Hoewel magnesium op zich geen primaire pijnstiller is, heeft het een ontspannende werking op het hoofd en de nekspieren.
Wanneer je magnesium supplementen gebruikt, wordt de magnesium sneller opgenomen door het lichaam dan wanneer je voeding rijk aan magnesium eet.
Meestal duurt het ongeveer 30 tot 60 minuten voordat magnesium supplementen effect hebben.
In bad met Magnesiumzout
In plaats van supplementen kun je ook een magnesium bad nemen. Magnesium komt via de huid terecht in de bloedbaan.
De meest bekende vormen van magnesium voor in bad zijn Epsom zout (magnesiumsulfaat) en magnesiumvlokken.
Bij de aanschaf is het belangrijk goed te kijken naar de herkomst van het magnesiumzout dat je koopt, zodat je zeker weet dat je te maken hebt met zout van een natuurlijke bron en niet met een synthetisch vervaardigde variant.
Magnesiumzout is ondanks de naam iets anders dan keukenzout (natriumchloride). Het proeft bitter en heeft een wrange nasmaak.

Magnesiumrijk mineraalwater
Je kunt er ook voor kiezen om magnesiumrijk mineraalwater te drinken.
Om te profiteren van de voordelen, kun je water drinken met Epsom zout door een kleine eetlepel zout toe te voegen aan een glas water. Deze drink je vervolgens op. Voeg eventueel wat limoensap toe om de smaak van het drankje te verbeteren.
Let wel, Epsom zout werkt dehydraterend, dus neem gedurende de rest van de dag een of twee extra glazen water. Houd er ook rekening mee dat het laxerend kan werken.
Magnesium olie
Magnesiumolie is ook geschikt om snel en effectief magnesium via de huid te laten opnemen.
Bij hoofdpijn of MIGRAINE kun je de olie smeren op gespannen nekspieren of op de slapen en pijnplekken op het hoofd.
Laat het minimaal 10 minuten inwerken. Daarna afspoelen indien gewenst. Een lichte tinteling en een warm gevoel zijn normaal en duiden erop dat het magnesium wordt opgenomen
Zoals ook voor het magnesium bad geldt, wordt met magnesium olie door de opname via de huid het maag-darmkanaal niet belast en is de opname optimaal.

Voor wie zijn magnesium supplementen een risico?
Slik jij medicatie voor je schildklier of bloeddruk, of is een verminderde nierfunctie, een hartblok (een storing in de prikkelgeleiding van het hart) of een neuromusculaire aandoening op jou van toepassing?
Raadpleeg dan altijd je huisarts en apotheker voordat je supplementen, een magnesium bad, magnesium olie of magnesiumrijk mineraalwater overweegt.
Conclusie
De kans is groot dat magnesiumtekort ten grondslag ligt aan jouw MIGRAINE. Voorzien in je magnesium behoefte helpt in veel gevallen bij migraine.
Naast magnesiumrijke voeding, zijn supplementen, een magnesium bad, magnesium olie of magnesiumrijk mineraalwater uitstekende manieren om tekorten aan te vullen. Lees hierbij altijd de bijsluiter of schakel een bevoegd behandelaar in.
Onthoud wel, een holistische, gezonde manier van leven is de absolute basis voor gezondheid. Suppleren heeft weinig zin, als je aan een gezonde basis geen aandacht schenkt.
Uiteindelijk is het zaak om de oorzaak van een magnesium tekort op te lossen en MIGRAINE daarmee bij de wortel aan te pakken. Darmgezondheid, voeding, beweging, slaap en ontspanning zijn hierbij belangrijke aandachtspunten.
Zoals voor veel lichamelijke klachten geldt, is dé oorzaak van MIGRAINE niet eenduidig.
De kans is groot dat meerdere factoren MIGRAINE in werking stellen en magnesiumtekort is daar mogelijk een van.
10 voedingstips bij MIGRAINE
Wil jij weten wat mij heeft geholpen?
Vraag dan het E-book aan, waarin ik je mijn 10 beste voedingstips met je deel:

Webinar ‘Doorbreek Migraine’
2.000 man gingen je voor!
Zelfheling bij migraine
Zelf kampte ik ruim 20 jaar met chronische MIGRAINE. Ik had werkelijk van alles geprobeerd om er vanaf te komen.
Tijdens onze 10 jaar reizen langs de continenten met het gezin, kwam ik in Australië in aanraking met de helende werking van voeding.
Inmiddels ben ik helemaal van mijn klachten af. Sindsdien is het mijn missie om mensen zoals jij op holistische wijze, met voeding, leefstijl en zelfbewustzijn, te helpen naar een leven met minder MIGRAINE en meer energie.
Wist je dat het programma ‘Master Your Migraine’ al ontzettend veel vrouwen heeft geholpen met het activeren van het zelfhelend vermogen van het lichaam ten gunste van Migraine?
Sommigen zijn, net als ik, inmiddels helemaal klachtenvrij!
Onze ‘Pomme community’ komt maandelijks online samen, niet alleen voor vraag en antwoord op het gebied van voeding, leefstijl en orthomoleculair suppletie advies bij migraine, maar ook voor meditatie en verdieping.
HIER lees je er alles over.
Daarnaast begeleidt ik met 1 op 1 coaching en systemische interventies (o.a. familieopstellingen) en retraites mensen, om op zoek te gaan naar de dieperliggende oorzaak van migraine.
Heb je de Migraine Agenda wel eens bekeken?
Heb je vragen? Neem gerust CONTACT met me op. Je krijgt altijd persoonlijk antwoord van mij!
Warme groet,
ir. Marieke de Zwaan

Webinar ‘Doorbreek Migraine’
2.000 man gingen je voor!
10 voedingstips bij MIGRAINE
Wil jij weten wat mij heeft geholpen?
Vraag dan het E-book aan waarin ik je mijn 10 beste voedingstips met je deel:
Disclaimer: Dit artikel is geen vervanging van medisch advies. Overleg in het geval van aanvullende suppletie altijd met je arts.
Bron 1
Bron 2
The Magnesium Miracle, Carolyn Dean M.D., N.D.
Fotografie: Marjolein Tebrunsvelt