fbpx
Leestijd: 3 minuten

Laat vitaliteit zich meten?

Tijdens mijn opleiding Bouwkunde in Delft stond ‘meten is weten’ in een hoog vaandel. Getallen vormden ten alle tijden het uitgangspunt. Nu is dat voor bouwen ook niet zo gek. Een stevig gebouw valt of staat met een sterke constructie. En de veiligheid hiervan wordt bepaald door bouwnormen. En deze normen worden weer bepaald aan de hand van berekeningen. Kortom, lijkt me vrij logisch!

Maar gaat dit ook op voor onze gezondheid? Hoe statisch is het leven, de natuur, ofwel energie? Laat vitaliteit zich meten?

Wetenschap als waarheid 

De moderne wetenschap heeft enorme sprongen gemaakt. Tegenwoordig kunnen we zoveel, dat vele technieken ons voorstellingsvermogen te boven gaan. Neem de ontdekking van genen, de vingerafdruk van ons ‘zijn’. De voorspellings-troef in handen! Of toch niet?

Inmiddels zijn we zover dat we weten dat een gen zelf niet direct bepaalt welk pad het zal afleggen. Het zijn met name de omgevingsfactoren die dat bepalen. De epigenetica doelt op voeding, leefstijl, maar ook gevoelens, gedachten, emoties… Maar laten deze factoren in zijn samenhang nu lastig te meten zijn!

Is meten écht weten?

De wetenschap is prachtig, want dat ge-weet geeft ons veel inzichten waar we veelal mee zijn geholpen! 

Maar het gevolg is dat we de oplossing vaak buiten onszelf zoeken. De huisarts zal het wel weten, die pil zal wel helpen of de smartwatch vertelt mij wat ik moet doen. We kopen daarmee onze verantwoordelijkheid af!

Vitaliteit laat zich niet meten

Niet zelden gaan feiten met ons aan de haal, met als gevolg dat we het meest essentiële uit het oog verliezen, de verbinding met onszelf.

We zullen ons ten alle tijden moeten realiseren dat wetenschap kadert. En dat is precies wat de natuur niet doet. Alles wat groeit en leeft is met elkaar verbonden. En juist deze complexiteit staat voor vitaliteit, levenskracht. Een allesomvattende intelligentie die ieders voorstellingsvermogen te boven gaat. 

Ons eigen weten

Vergeet niet, dat de oplossing van veel problemen vaak heel dichtbij ligt. Ons innerlijke ik, of hoe je het ook wilt noemen, vertelt ons vaak veel meer. Dat stukje in ons, dat we altijd bij ons dragen en waar we altijd naar toe kunnen gaan. Daar waar niemand terecht kan om te meten, daar ligt ons eigen weten!

Maar als het je niet geleerd is, hoe kom je daar dan? Hoe leer je je vanuit jezelf te verbinden met datgene wat goed voor jou is? De weg naar een duurzame vitaliteit van binnenuit?

Holistisch leven

Nuchterheid staat ons vaak in de weg. Want niet zomaar klop je bij iemand aan om je te laten helpen. We weten het allemaal wel!

Maar hoe waardevol is het om als mens te mogen groeien. Je te blijven ontwikkelen van binnenuit. Om niet toe te werken naar getallen, maar naar ongeconditioneerd geluk en vitaliteit?

Want pas dan ga je keuzes maken die bijdragen aan een duurzame en gezonde toekomst. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor jouw omgeving!

 

Graag deel ik je mijn verhaal in het webinar ‘Doorbreek MIGRAINE’. Ik zou het supertof vinden als je erbij bent!

Je kunt je HIER aanmelden.

we zijn een beetje doordewar
LAat vitaliteit zich meten?

Graag deel ik je mijn verhaal in het webinar ‘Doorbreek MIGRAINE’. Ik zou het supertof vinden als je erbij bent!

Je kunt je HIER aanmelden.

Fotografie: Marjolein Tebrunsvelt