fbpx
Leestijd: 5 minuten

Kruisbloemige Groente in het zonnetje

Voor veel mensen is het een uitdaging om iedere dag voldoende groenten te eten. Ben je eenmaal op weg, is het een goed idee om regelmatig kruisbloemige groenten toe te voegen.

Deze groentesoort bevat namelijk heel wat goede stoffen die ons immuunsysteem beschermen en zelfs bijdragen aan de preventie tegen kanker.

migraine en hooggevoeligheid (HSP-er)

Wat zijn kruisbloemige groente?

Kruisbloemige groenten zijn groenten uit de Brassicaceae-familie. De bloemblaadjes van deze planten vormen een kruis. Daar is de naam van afgeleid.

Hieronder vallen chinese kool, maca, mierikswortel, radijs, wasabi, koolraap, rucola, paksoi, kool, snijbiet, boerenkool, mosterdgroenten, spitskool, waterkers en boerenkool. Maar ook rapen, broccoli, bloemkool en koolrabi. 

migraine en hooggevoeligheid (HSP)

Wat maakt de kruisbloemige heilzaam?

De meeste kruisbloemigen bevatten vitamine C en K, foliumzuur, kalium, calcium, selenium en vezels.

Maar daarnaast bevatten ze stoffen die in eerste instantie bedoeld zijn om de plant bescherming te bieden tegen plagen, ziekten en insecten. Deze noemen we afweerstoffen, ofwel bioactieve stoffen.

Niet alle bioactieve stoffen van planten zijn gezond voor mensen. Denk hierbij aan de nachtschade familie. Maar in het geval van de kruisbloemigen hebben deze afweerstoffen juist een hele gunstige werking op het menselijk lichaam.

Het gezondheidsvoordeel gaat met name op, als je de kruisbloemigen van te voren snijdt en goed kauwt.

 

Ontgiftende eigenschappen

Wat kruisbloemigen onderscheidt van andere groenten, zijn de zwavelhoudende chemische verbindingen die glucosinolaten worden genoemd. Dit zijn stofjes die giftig zijn voor insecten, maar gezond en zelfs kankerwerend voor mensen. 

Wanneer de kruisbloemigen worden gesneden of gekauwd, komen er enzymen vrij die zorgen voor ontgiftende eigenschappen.

Gezondheidsvoordelen kruisbloemige groenten

Kruisbloemigen ondersteunen het zelfhelend vermogen van het lichaam. Zo leveren ze een positieve bijdrage aan tal van chronische aandoeningen en ziektes. 

Kruisbloemige groenten worden in verband gebracht met antikanker- en ontstekingsremmende eigenschappen. Ze kunnen zelfs de groei van bepaalde tumoren afremmen

Daarnaast worden ze geprezen vanwege het ondersteunen van de gezondheid van het hart, de darm, de bloedvaten en de schildklier. Maar ook bij astma, diabetes type 2, MS en MIGRAINE.

Kruisbloemigen en hormoonbalans

Verder dragen kruisbloemigen bij aan het ondersteunen van de hormoonbalans. Zo helpen ze ongewenste xeno-oestrogenen in ons lichaam af te voeren. 

Een deel van de xeno-oestrogenen is lichaamseigen, maar het grootste deel komt uit onze omgeving. Denk hierbij aan chemische stoffen in onze voeding of de buitenlucht. Zij verstoren uiteindelijk onze hormoonbalans, wat weer kan leiden tot tal van gezondheidsklachten waaronder MIGRAINE

Het is dus het erg belangrijk xeno-oestrogenen op een gezonde manier af te voeren.

Samenvattend ondersteunen kruisbloemigen ontgifting en verminderen ze oxidatieve stress, ontstekingen en DNA-schade in het lichaam.

Genoeg reden om kruisbloemige groente op te nemen in je dagelijks voedingspatroon.

paarse voeding koolraap

Kruisbloemige groenten en MS

Terry Wahls, arts en atleet, wordt in 2000 gediagnostiseerd met Multiple Sclerose (MS). Ze volgde alle adviezen op die de reguliere geneeskunde te bieden had, maar haar gezondheid bleef snel achteruitgaan totdat ze in een rolstoel belandde.

Ze verdiepte zich in functionele geneeskunde en het zelfhelend vermogen van het lichaam. Nadat ze haar voedingspatroon drastisch had aangepast, resulteerde dit in een rolstoel-vrij leven. Inmiddels is ze volledig vrij van MS-symptomen.

Dr. Wahls raadt aan om elke dag 9 cups groenten en fruit te krijgen, waarvan drie porties per dag van de kruisbloemige groenten. Luister HIER naar haar verhaal.

de onverbiddelijke orkaan

Kruisbloemige groenten en spijsvertering

Sommige mensen krijgen door het eten van kruisbloemigen last van verstopping. Dit kan komen omdat bepaalde bacteriën en gisten in de darm zwavel kunnen omzetten in gassen.

Sommige kruisbloemigen, zoals bloemkool en kool, bevatten ook fermenteerbare vezels die tot spijsverteringsproblemen kunnen leiden. 

Als je weinig spijsverteringsenzymen hebt, kunnen deze vezels onvoldoende worden afgebroken en in plaats daarvan gaan ze fermenteren in de dikke darm, wat leidt tot gasvorming en verstopping. In dit geval kun je beter kiezen voor gekookte of gefermenteerde kruisbloemigen. Deze zijn eenvoudiger te verteren.

Mocht je kruisbloemigen nog steeds niet goed verdragen, drink dan elke dag een eetlepel zuurkoolsap om het microbioom te helpen zwaveltoleranter te worden. Het vraagt echter geduld om een gezond ecosysteem in de darm op te bouwen.

Eventueel kun je tijdelijk spijsverteringsenzymen als supplement nemen. Deze dragen bij aan het vermogen van het lichaam om de dichte vezels van de groenten af te breken.

bloemkool c

Kruisbloemigen en de schildklier

Ondanks de vele voordelen, kunnen kruisbloemigen de opname van jodium belemmeren wat je nodig hebt voor een goede schildklierwerking. Mensen met schildklieraandoeningen, zoals die van Hashimoto, krijgen daarom het advies kruisbloemige planten te vermijden.

Echter, een voedingspatroon wat voorziet in een rijkelijk gevarieerd, kleurrijk en plantaardig aanbod, zal hoogstwaarschijnlijk geen problemen veroorzaken. Eet de kruisbloemigen in dit geval niet rauw, maar kook ze wat langer door. 

Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor voldoende jodium in je voedingspatroon. Jodium zit o.a. in zoutwatervis, schaaldieren, zeewier, eierdooiers, venkel en zeezout.

Uiteindelijk ben je zelf de belangrijkste graadmeter om te bepalen of de voordelen van de kruisbloemigen opwegen tegen de nadelen.

paarse voeding, rode kool

Koken of niet koken?

Hoewel het koken van de kruisbloemige groenten ze makkelijker verteerbaar maakt, daalt hiermee de voedingswaarde.

Voor mensen met een goede spijsvertering biedt het eten van rauwe of licht gekookte kruisbloemigen de grootste voordelen. Belangrijk is, dat je goed kauwt. Spijsverteringsenzymen in je speeksel helpen namelijk bij de afbraak.

Voor een gunstige spijsvertering kan het kan ook helpen om rauwe of licht gekookte kruisbloemigen te combineren met gasverdrijvende kruiden, zoals peterselie of munt, of gebakken gember.

Maak kruisbloemigen makkelijker verteerbaar

De eenvoudigste manier om kruisbloemigen makkelijker verteerbaar te maken, is het van tevoren bereiden en de groente min. 40 min. te laten staan of zelfs een dag van tevoren snijden. Dit maakt enzymen vrij die bijdragen aan een gunstige spijsvertering.

Fermenteren maakt kruisbloemigen ook makkelijker verteerbaar, denk hiebij aan zuurkool. Daarnaast komt het de biologische beschikbaarheid van de voedingsstoffen ten goede. 

Ook kun je kruisbloemigen mengen met appelciderazijn, miso, karwijzaad, venkelzaad, knoflook, komijn of zeewier, aangezien deze ingrediënten enzymen bevatten die helpen met de spijsvertering.

Waar het uiteindelijk op neerkomt: bereid kruisbloemigen op je favoriete manier, eet ze regelmatig en geniet met verve.

pomme-51 klein vierkant

Wil je op de hoogte blijven?

Schrijf je in en ontvang het gratis 3 VEGAN recepten.

pomme-13 klein vierkant

Wil je op de hoogte blijven?

Schrijf je in en ontvang het gratis 3 VEGAN recepten.

Fotografie: Marjolein Tebrunsvelt