Krijg je migraine van chocola?
Veel mensen met migraine hebben een enorme hunkering naar chocola vlak voor een aanval.
De vraagt rijst, welke rol speelt chocola bij migraine?
En krijg je migraine van chocola?
Wat is chocola
Chocola bestaat uit cacaopoeder, cacaoboter, suiker en melkpoeder (bij melkchocolade). De eerste twee ingrediënten komen van nature voor in de cacaoboon en de combinatie van beide maakt cacaomassa.
Cacao, de grondstof voor chocola, is een droog, poedervormig product gemaakt van de bonen van de cacaoplant.
Het bevat verschillende polyfenolen (meer dan de meeste voedingsmiddelen zoals thee en rode wijn), met name flavonoïden, die biologisch actief zijn en dus de menselijke gezondheid kunnen beïnvloeden.

Is chocola gezond of niet?
Helaas, het antwoord hierop is niet eenduidig.
Cacao is een belangrijke bron van veel vitamines en mineralen, zoals magnesium, zink, selenium, koper, kalium, riboflavine en ijzer. Maar ook van vezels, eiwitten, koolhydraten en lipiden.
De polyfenolen in cacao houden verband met een hoog gehalte aan antioxidanten.
Cacao bevat echter ook minder gunstige bestanddelen. Theobromine is er zo een, het is de belangrijkste alkaloïde in cacao. Voor mensen is een overdaad aan theobromine niet zo gezond. Vervolgens bevat cacao behoorlijk wat koper en dat is voor veel vrouwen (zeker als zij de pil slikken) niet zo gunstig.
Puur, melk of wit?
We onderscheiden pure, melk- en witte chocola. In donkere, pure chocola zit de meeste cacao. Hier vind je de meeste voedingsstoffen.
De concentratie van voedingsstoffen hangt niet alleen af van het percentage cacao, maar ook van de kwaliteit en de bewerking van de cacaobonen. Cacao is een natuurproduct, elke boon is anders.
Als we kijken naar het suikerpercentage, dan bevat pure chocolade minder suiker dan melkchocolade. In puur zit ongeveer 40 procent suiker, in melk ongeveer 50 procent.
De gezondheidsvooordelen van chocola gaan vooral op voor donkere chocola met een hoog percentage cacao .

Webinar ‘Doorbreek Migraine’
2.000 man gingen je voor!
Rauwe cacao versus cacaopoeder
Bij rauwe cacao worden de bonen niet gebrand, maar zijn ze koud gemalen. De temperatuur tijdens de hele productie blijft onder de 42 graden Celsius, terwijl bij cacaopoeder de temperatuur oploopt tot 150 graden.
Om deze reden blijven bij de verwerking van rauwe cacaopoeder de meeste voedingsstoffen bewaard. Rauwe cacao verdient voor wat betreft de gezondheid dan ook de voorkeur boven gebrande cacaopoeder.
In steeds meer schappen vind je ‘raw chocolate’. De smaak is bitter en in het begin misschien even wennen.
Hoeveel chocola mag je eten?
Hoewel er veel bewijs bestaat over de gezondheidsvoordelen van chocolade, spreekt het voor zich dat het eten van téveel chocola nadelig uitpakt voor je gezondheid.
Zolang je niet meer dan 30 g chocola per dag eet, hoef je je hierover weinig zorgen te maken.
De effecten van bestrijdingsmiddelen op migraine
Op veel cacaoplantages wordt met bestrijdingsmiddelen en kunstmest gewerkt. De middelen die gebruikt worden zijn erg schadelijk voor de gezondheid.
Alhoewel de hoeveelheden veilig worden geacht, is het raadzaam om bestrijdingsmiddelen zoveel mogelijk te vermijden. Bekend is dat chemicaliën een negatief effect hebben op het zenuwstelsel en de hormoonbalans en daarmee van invloed kunnen zijn op migraine.
Kies daarom altijd voor biologische fairtrade chocola.

Webinar ‘Doorbreek Migraine’
2.000 man gingen je voor!
Serotonine en tryptofaan in chocola kan migraine verminderen
Het is bekend dat migrainepatiënten chronisch verlaagde serotoninespiegels hebben, terwijl de concentratie tijdens een aanval toeneemt.
Als er een te laag serotonine gehalte is kunnen de bloedvaten verwijden en migraine triggeren.
Tryptofaan is een essentiële voorloper van serotonine. Een tekort aan tryptofaan, bijvoorbeeld door verminderde inname via de voeding, kan ook het risico op migraine vergroten.
Chocola bevat zowel tryptofaan als serotonine en zou daarmee de frequentie van migraineaanvallen kunnen verminderen.
Magnesium en riboflavine effectief tegen migraine
Chocola bevat veel vitamines en mineralen, waaronder magnesium en riboflavine, die worden aanbevolen bij de preventie van migraine.
Er is sterk bewijs voor het gunstige effect van magnesium voor chronische pijnaandoeningen. Chocola is een geweldige bron van magnesium. Het bevat tot wel 252,2 mg magnesium per 100 gram chocola.
Een andere vitamine die in chocolade wordt aangetroffen is riboflavine. Riboflavine blijkt ook efficiënt te zijn bij het verminderen van de frequentie van migraineaanvallen.

Chocola onderdrukt de CGRP-afgifte
CGRP is een eiwit dat vrijkomt rond de hersenen tijdens een migraineaanval. Wanneer CGRP vrijkomt, veroorzaakt het een intense ontsteking in de hersenvliezen. Deze ontsteking ligt bij veel migrainepatiënten ten grondslag aan de pijn van een migraineaanval.
Een met cacao verrijkt voedingspatroon voorkomt ontstekingsreacties en onderdrukt de CGRP-afgifte.
Chocola tegen stemmingsstoornissen bij migraine
Depressie en andere stemmingsstoornissen gaan vaak samen met migraine.
Nu is het bekend dat chocola een gunstig effect heeft op ons humeur en de gemoedstoestand. Daarnaast bevat chocola het stofje anandamide, wat zorgt voor een vergelijkbaar effect als marihuana, waardoor je je extra ontspannen kunt voelen.
Chocola en darmgezondheid
Cacao heeft niet alleen een krachtige ontstekingsremmende werking, maar zou ook het darmmicrobioom gunstig beïnvloeden.
Het zijn de polyfenolen die een prebiotische werking hebben. Ze voeden de goede darmbacteriën.
Aangetoond is dat pre- en probiotica een effectieve en heilzame werking heeft op chronische migraine. Cacao zou het darmmicrobioom hiermee kunnen ondersteunen.

Is chocola nu wel of geen goed idee bij Migraine?
Nu je bovenstaande leest, zou je denken dat chocola juist goed is bij Migraine.
Toch zijn er ook redenen om aan te nemen dat chocola juist een trigger kan zijn bij migraine. Zoals eerder aangegeven luidt een van de klassieke adviezen van artsen dan ook, om chocola te vermijden.
Hoe zit dit precies?
Waarom krijg je migraine van chocola?
Eerder lazen we dat serotonine mogelijk een gunstig effect kan hebben op migraine. Toch kan serotonine ook aangewezen worden als trigger voor migraine.
De concentratie van dit hormoon neemt tijdens een migraineaanval toe. Cacao bevat serotonine. Mogelijk speelt cacao in de aanloop naar migraine een rol bij de afgifte van serotonine.
Serotonine vernauwt de bloedvaten. Wanneer serotonine de vaten heeft dichtgeknepen gaan de hersenen reageren en wordt gezorgd voor extra bloedaanvoer. Bloedvaten binnen en buiten de schedel gaan dan uitrekken. Als gevolg hiervan dreunt elke polsslag door het hoofd.
Theoretisch is het mogelijk dat door het verhogen van het serotoninegehalte het eten van chocola een migraineaanval kan uitlokken.

Webinar ‘Doorbreek Migraine’
2.000 man gingen je voor!
Cafeïne en bèta-fenylethylamine in chocola
Daarnaast bevat chocola zowel cafeïne als, wat bij sommige mensen tot hoofdpijn kan leiden.
Hetzelfde geldt voor bèta-fenylethylamine, het feel-good hormoon. Dit hormoon geeft onze hersenen weliswaar een oppepper, maar kan ook nadelig uitpakken bij migraine.
Nitraten in chocola
Chocola bevat net als bewerkt vlees en bepaalde groene groenten chemische stoffen genaamd nitraten. Sommige bacteriën die in onze mond leven breken deze nitraten af, wat resulteert in een chemisch bijproduct, genaamd nitriet.
Wanneer nitriet in de bloedstroom terecht komt kan het omgezet worden in de migraine veroorzakende stikstof nitrietoxide.
Uit onderzoek is gebleken dat mensen die migraine ontwikkelen meer bacteriën hebben die nitraten in nitrieten omzetten in hun mond en hun darmen. Vanuit dit perspectief zou het eten van chocola migraine kunnen uitlokken.

Zin in chocola of suiker?
De hunkering naar chocola bij het opkomen van een migraine aanval, kan te maken hebben met een schommelende bloedsuikerspiegel. In dit geval is het de suiker waar je behoefte aan hebt.
Het snel stijgen en daarna dalen van de bloedsuikerspiegel kan een uitlokkende factor zijn van migraine. Dit omdat het snelle stijgen en dalen gepaard gaan met de aanmaak van stresshormonen die voor het afwisselend aan- en ontspannen van de vaten kunnen leiden.
Bij een schommelende bloedsuikerspiegel heb je eerder trek in de zoetere varianten: melk- of witte chocola.
Bij migraine is het van belang om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden.
‘Self-fulfilling prophecy’ bij chocola en migraine
Soms is denken dat iets negatief is voldoende, om het negatieve effect te ervaren. We noemen dit verschijnsel ‘self-fulfilling prophecy’.
Als je denkt dat chocolade migraine uitlokt, dan kan chocolade ook daadwerkelijk een aanval uitlokken.

Psychologische symboolbetekenis van chocola
In de wetenschap gaan we ervanuit dat alle materie bestaat uit enkel chemische bestanddelen. Bij voeding wordt alleen gekeken naar nutriënten.
Er zijn ook andere manieren om te kijken naar de betekenis van chocola.
Zo zegt de Vlaamse levensfilosoof Christiane Beerlandt dat het verlangen naar pure chocola in de eerste plaats iets zegt over het ‘hart’ en zijn symboliek. Het staat voor: ik voel me te gespannen in mijn vel en ik heb behoefte aan meer ruimte, meer innerlijke vrijheid.
Pure chocola wil als het ware met een agressieve kracht in jou binnenduwen, zodat je gaat voelen dát je bent en wie je bent.
Zelfliefde
De boodschap van jouw verlangen is om niet aan de oppervlakkige kant van jezelf te blijven hangen, maar te leren luisteren naar je ware gevoel. Zo zul je uitkomen bij een ultiem gevoel van zelfliefde en innerlijke vrijheid.
Het gebrek aan eigenwaarde en zelfliefde ligt ten grondslag aan veel chonische welvaartsziekten, waaronder migraine.
Helaas besteden we in onze maatschappij weinig aandacht aan de dieperliggende oorzaken van chronische ziekte.
Op zoek gaan naar dé kern van Migraine is precies het uitgangspunt van het PREMIUM programma: doorbreek migraine met voeding en bewustzijnsontwikkeling.

Webinar ‘Doorbreek Migraine’
2.000 man gingen je voor!
Conclusie
Er zijn veel studies die verbanden laten zien tussen hoofdpijn en chocola, echter is het onduidelijk wat er fysiologisch precies gebeurt.
De hunkering naar chocola vlak voor een migraine-aanval kan te maken hebben met de behoefte aan bepaalde voedingsstoffen, waaronder magnesium. Maar ook kan de hunkering te maken hebben met een behoefte aan suiker.
Volgens de wetenschap is er onvoldoende bewijs dat chocola zelf een trigger is voor migraine.
Wel zijn er veel mogelijke mechanismen waardoor chocola migraine kan beïnvloeden. Zo kan het bijdragen aan migraine, maar ook kan het helpen een aanval te verminderen.
Als je chocola eet, kies dan altijd voor:
● biologisch (fair trade)
● extra puur (minimaal 70%)
● bij voorkeur ‘raw chocolate’
● gezoet met natuurlijke suikers
En eet niet meer dan 30 gram chocola per dag.

Chocola is nooit dé oorzaak van migraine
Bedenk dat het nooit de chocola alleen kan zijn, die jou plat legt. Migraine heeft altijd te maken met een onderliggende disbalans.
Blijf dus vooral genieten van chocola, op een gezonde en verantwoorde manier. En leer daarnaast luisteren naar de fluisteringen van jouw lichaam.
Migraine zal je dankbaar zijn!
10 voedingstips bij MIGRAINE
Wil jij weten wat mij heeft geholpen?
Vraag dan het E-book aan, waarin ik je mijn 10 beste voedingstips met je deel:

Webinar ‘Doorbreek Migraine’
2.000 man gingen je voor!
Zelfheling bij migraine
Zelf kampte ik ruim 20 jaar met chronische MIGRAINE. Ik had werkelijk van alles geprobeerd om er vanaf te komen.
Tijdens onze 10 jaar reizen langs de continenten met het gezin, kwam ik in Australië in aanraking met de helende werking van voeding.
Inmiddels ben ik helemaal van mijn klachten af. Sindsdien is het mijn missie om mensen zoals jij op holistische wijze, met voeding, leefstijl en zelfbewustzijn, te helpen naar een leven met minder MIGRAINE en meer energie.
Wist je dat het programma ‘Master Your Migraine’ al ontzettend veel vrouwen heeft geholpen met het activeren van het zelfhelend vermogen van het lichaam ten gunste van Migraine?
Sommigen zijn, net als ik, inmiddels helemaal klachtenvrij!
Onze ‘Pomme community’ komt maandelijks online samen, niet alleen voor vraag en antwoord op het gebied van voeding, leefstijl en orthomoleculair suppletie advies bij migraine, maar ook voor meditatie en verdieping.
HIER lees je er alles over.
Daarnaast begeleidt ik met 1 op 1 coaching en systemische interventies (o.a. familieopstellingen) en retraites mensen, om op zoek te gaan naar de dieperliggende oorzaak van migraine.
Heb je de Migraine Agenda wel eens bekeken?
Heb je vragen? Neem gerust CONTACT met me op. Je krijgt altijd persoonlijk antwoord van mij!
Warme groet,
ir. Marieke de Zwaan

Webinar ‘Doorbreek Migraine’
2.000 man gingen je voor!
10 voedingstips bij MIGRAINE
Wil jij weten wat mij heeft geholpen?
Vraag dan het E-book aan waarin ik je mijn 10 beste voedingstips met je deel:
Bron 1
Bron 2
Bron 3
Fotografie: Marjolein Tebrunsvelt