fbpx
Leestijd: 9 minuten

Kerst en migraine: 20 Tips over voeding & familiedynamieken

Kerst brengt niet alleen plezier met zich mee, maar vaak ook spanningen en verwachtingen, wat voor mensen met migraine niet altijd positief uitpakt. 

Niet alleen voeding speelt een rol, maar ook familiedynamieken worden tijdens deze dagen sterk uitvergroot.

Denk aan de bemoeizuchtige schoonmoeder, de irritante schoonzus die altijd de touwtjes in handen heeft, de politiek gedreven broer zonder pauzeknop, de zus die jouw verhalen steevast negeert, de vader met zijn stevige oordeel, en de zwager die nooit iets onderneemt en zich comfortabel voelt in de rol van slachtoffer.

En jij, jij voelt je verantwoordelijk voor het behouden van harmonie, maar ergens besef je ook dat ‘wat je aan het doen bent’ jezelf én de dynamiek niet ten goede komt (tip 16).

Hoe bereid je je nou zo goed mogelijk voor om te voorkomen dat je migraine krijgt?

Triggers voor migraine tijdens kerst

Een van de meest voorkomende migraine-triggers tijdens kerst is mentale stress.

Zo ben je wellicht druk met het organiseren van de dagen, het plannen van de maaltijd en cadeau’s kopen.

Maar misschien zie je op tegen het eten omdat je weet dat bepaalde voedingsmiddelen een aanval kunnen uitlokken. 

Ook kunnen tijdens kerst verschillende familiedynamieken irritatie veroorzaken, simpelweg omdat er veel emoties, verwachtingen en tradities bij elkaar komen.

De valkuil is dat we door de drukte, hectiek en de zorgen neigen te vertrekken naar alles wat ons bezighoudt. Daarmee verliezen we het contact met ons lichaam. Als we dit niet tijdig opmerken, dan kan het zomaar zijn dat de migraine op een ongewenst moment van zich laat horen.

10 voedingstips bij MIGRAINE

Wil jij weten wat mij heeft geholpen? 

Vraag dan het E-book aan waarin ik je mijn 10 beste voedingstips met je deel:

Migraine na alcohol
Pomme-9481 klein vierkant

Welke familiedynamieken tijdens kerst kunnen stress veroorzaken?

Veel mensen met migraine herkennen dat een spanningsveld of conflict kan leiden tot een migraineaanval. Welke familiedynamieken kunnen tijdens de feestdagen stress veroorzaken?

Oude conflicten of onopgeloste problemen tussen familieleden kunnen tijdens kerst weer naar boven komen. Dit kan leiden tot spanningen tussen familieleden, vooral als deze kwesties niet eerder zijn besproken of opgelost.

Soms voelen sommige familieleden zich overbelast met de verantwoordelijkheden voor de voorbereidingen van het kerstfeest, terwijl anderen minder bijdragen. 

Familieleden hebben vaak verschillende ideeën over hoe de feestdagen moeten worden doorgebracht. Sommigen willen misschien een rustige tijd terwijl anderen grote bijeenkomsten willen. 

Dan heb je vaak ook te maken met een oudere generatie versus jongere generatie: verschillen in opvattingen, waarden of tradities tussen oudere en jongere generaties kunnen spanning veroorzaken. 

Soms kan er jaloezie of competitie ontstaan tussen familieleden, vooral als er vergelijkingen worden gemaakt over prestaties, manier van leven of cadeaus.

Dit alles kan leiden tot veel frustratie. Het kan helpen om deze valkuilen vooraf te herkennen en proactief manieren te bedenken om ermee om te gaan.

migraine en hooggevoeligheid (HSP)

Webinar ‘Doorbreek Migraine’

Duizenden mensen gingen je voor!

20 tips om migraine met Kerst voor te zijn

Als je last hebt van migraine, is het slim om je goed voor te bereiden, zodat de impact van triggers minimaal is.

Dit kun je niet alleen doen door bewust keuzes te maken op het gebied van voeding en leefstijl. Maar ook door je voor te bereiden op de familiedynamieken die deze dagen kunnen opspelen.

Stress, voeding en leefstijl

Tip 1: Timemanagement

Zorg ervoor dat je de voorbereidingen tijdig organiseert om last-minute stress te vermijden. Plan tijdslots in waarin je even niets hoeft te doen. Het is belangrijk om de noodzaak hiervan in te zien. Schrap onnodige taken van je to-dolijst; perfectionisme is niet het doel. Niemand verwacht van jou dat je een bloemetje meebrengt of zelfgemaakte merengue.

Tip 2: Zelfzorg eerst

Neem af en toe pauzes of trek je terug wanneer nodig. Heb ontspanningstechnieken paraat zoals meditatie of ademhalingsoefeningen, doe een powernap en wees niet bang om nee te zeggen. Hoe uitdagend het ook is, zet jezelf tijdens deze dagen op de eerste plek. Alleen jij weet wat je nodig hebt.

POMME4 klein vierkant

Tip 3: Vermijd triggers

Let op voedingsmiddelen die mogelijke triggers zijn voor migraine en probeer deze te vermijden of te beperken tijdens de feestdagen. Denk aan geraffineerde suikers, E621 / MSG, histamine, alcohol, chocola of koffieKies zoveel mogelijk voor de gezonde en met name onbewerkte voeding. Maar belangrijker nog, geniet van datgene wat je eet, ook als het de niet meest verstandige keuze is. 

Tip 4: Eet vooraf gezonde eiwitten en vetten

Herken jij je in de Bourgondiër die graag losgaat met eten? Eet vooraf gezonde eiwitten en vetten, bijvoorbeeld een bakje muesli met volle yoghurt of gebakken eieren. Dit resulteert in een gevoel van verzadiging en handhaaft een stabiele suikerspiegel, waardoor je minder snel de neiging hebt om alle kerstkransjes in één keer op te eten.

Tip 5: Beperk koolhydraten

Laat geraffineerde koolhydraten zoals wit brood, schuimpjes en koek zoveel mogelijk staan. Als je ervoor kiest dit te eten, geef er dan de voorkeur aan om dit aan het einde van de maaltijd te doen. Probeer niet te veel af te wijken van je gebruikelijke routine, aangezien dat juist een aanval kan uitlokken.

Webinar ‘Doorbreek Migraine’

Duizenden mensen gingen je voor!

Pomme--2b klein viierkant

Tip 6: Drink voldoende

Dehydratatie staat bekend als een trigger voor migraine. Tijdens de feestdagen is het mogelijk dat je vergeet voldoende vocht binnen te krijgen. Begin je dag met het drinken van 2 of 3 grote glazen water. Overweeg hetzelfde te doen voordat je naar bed gaat, zelfs als dit betekent dat je ‘s nachts een keer extra naar het toilet moet gaan.

Tip 7: Wees zorgvuldig met alcohol

Check goed bij jezelf in of de alcohol welkom is en laat je niet overhalen door je omgeving om gezellig een glaasje mee te drinken als het niet goed voelt. Subtiele signalen van je lichaam weten je haarfijn te vertellen of de alcohol welkom is of niet. Drink bij ieder glas alcohol, een glas water. Beter is om de alcohol te laten staan. Een bijkomend voordeel is een betere nachtrust.

Tip 8: Ben je bewust van je cyclus

Veel mensen zijn gevoeliger voor migraine rondom de eisprong en/of menstruatie. Dit betekent ook dat je in deze periode gevoeliger bent voor de triggers die migraine uitlokken. Dit noemen we hormonale migraine. Ben je bewust van waar jij je begeeft in je cyclus.

POMME2. klein vierkant

Tip 9: Slik extra magnesium

Magnesium is een belangrijk mineraal voor mensen met migraine. Gun jezelf de lichamelijk ontspanning die magnesium kan bieden en slik tijdens deze dagen extra magnesium.

Tip 10: Vermijd heftige prikkels

Wellicht herken jij je in hoogsensitiviteit en ben je extra gevoelig voor prikkels. Vermijd felle lichten en sterke geuren indien mogelijk. Draag een zonnebril als je merkt dat fel licht een trigger is en zoek rustige ruimtes op als de omgeving te druk wordt. Voel je niet bezwaard. Anderen willen uiteindelijk dat jij je goed voelt.

Tip 11: Check regelmatig in

Check zowel tijdens de voorbereidingen als tijdens kerst regelmatig in bij jezelf. Voel hoe je erbij zit. Zijn er plekken in je lijf die om aandacht vragen? Verzet je niet tegen dit ongemak maar ga daar met liefdevolle aandacht naar toe.

IMG_7062 vierkant klein

Familiedynamieken tijdens kerst

Tip 12: Communiceer vooraf

Denk erover na om vooraf met je familieleden te praten. Mensen die geen ervaring hebben met migraine begrijpen vaak niet hoe bepaalde onzekerheden jou kunnen beïnvloeden, en ze zijn mogelijk niet op de hoogte van de impact die dit onderwerp voor jou heeft. Het is goed mogelijk dat ze openstaan om rekening te houden met jouw situatie. Mocht dit niet het geval zijn, blijf dan trouw aan jezelf.

Tip 13: Stel realistische verwachtingen

Begrijp dat niet alles perfect zal verlopen. Accepteer dat er verschillen zijn en dat dit normaal is binnen families. Stel realistische verwachtingen over hoe de dag zal verlopen, ben flexibel en neem je verlies.

Tip 14: Laat kinderen zichzelf zijn

Wellicht voel je spanning opkomen bij het oordeel van een familielid over het gedrag van je kinderen. Deze dynamiek kan zich tijdens de feestdagen versterken. Laat het los. Andermans irritatie is niet van jou. Wat kinderen nodig hebben is een ouder die hen toestaat zichzelf te mogen zijn, uiteraard met de benodigde grenzen. Natuurlijk geldt hetzelfde voor jouw mening over de kinderen van anderen. Je hebt er simpelweg geen zeggenschap over, dus laat het gaan.

Pomme- klein vierkant

Webinar ‘Doorbreek Migraine’

Duizenden mensen gingen je voor!

Tip 15: Vermijd controversiële onderwerpen

Als controversiële onderwerpen opduiken, probeer je niet te mengen in de discussie. Waak voor irritatie en gedachtenpatronen die zich blijven herhalen. Zie jezelf liever als publiek in een theater. Misschien moet je toevallig even naar de wc.
Als spanningen hoog oplopen, trek je dan even terug. Ga even wandelen, haal diep adem of zoek een rustige ruimte op om te ontspannen. Zo voorkom je dat je meegenomen wordt in de escalatie.

Tip 16: Zet de bril eens op van een ander

Besef dat jouw oordelen en gedachten over de ander jouw persoonlijke werkelijkheid vormen. Als je in de schoenen van je vader, moeder, broer of zus zou staan, zou je een compleet andere beleving van de realiteit ervaren. Neem daarom niet automatisch aan dat wat je ziet en de overtuigingen die je eraan verbindt, absoluut waar zijn. Zet eens de bril op van de ander, wat ervaar je dan?

Tip 17: Neem verantwoordelijkheid voor je binnenwereld

Irritaties tijdens kerst hebben betrekking op de interactie met anderen, maar het is belangrijk te realiseren dat een ander niet verantwoordelijk is voor jouw innerlijke beleving. Neem de controle over de irritatie door vooraf je gevoelens over de ander op papier te zetten. Laat de brief zo rauw en ongepolijst mogelijk zijn, laat alle frustraties vrijelijk stromen. Niemand leest mee. Vouw de brief dicht, stop hem in een envelop en bewaar hem zorgvuldig. Op die manier geef je de irritatie een plek, en dat is precies het doel.

rio vierkant

Tip 18: Bedenk een mantra
Het kan helpen om bij spanningsvelden je te concentreren op de positieve aspecten van het samenzijn. Herinner jezelf aan de redenen waarom je samenkomt en waarom dit belangrijk voor je is. Het kan helpen om een passende mantra te bedenken voor de dag, zoals ‘ik ben goed zoals ik ben, met alles wat er is’

Tip 19: Stel grenzen
Als bepaalde onderwerpen of gedragingen onacceptabel zijn voor jou, wees dan duidelijk over je grenzen. Verwacht niet gelijk dat de ander jouw grenzen begrijpt. Hij of zij kent simpelweg jouw plek niet. Respecteer dus ook de grenzen van de ander.

Tip 20: Jij hoeft niks te fixen
Wat er ook gebeurt deze dagen, jij hoeft niks te fixen. De enige waar jij verantwoordelijk voor bent is je eigen geluk en gezondheid. Stel jezelf regelmatig de vraag: ‘als ik op dit moment lief voor mezelf zou zijn, wat zou ik dan nu doen?’ Dat is positief egoïsme en dat is waar migraine om vraagt.

Tenslotte

Ondanks de mogelijke triggers hoeft de kerst geen domper te worden. Door heel bewust te zijn van jezelf, kun je nog steeds genieten van de warmte en gezelligheid.

Het is belangrijk om bij jezelf te blijven tijdens deze dagen en jezelf daarbij niet teveel te belasten. Luister naar je lichaam, communiceer wanneer je denkt dat het zinvol is en wees niet bang om rust te nemen wanneer dat nodig is.

Wees mild naar jezelf en oordeel niet over je gedrag.

Fijne feestdagen!

Ps. Wil je zelf een keer familieopstellingen bijwonen speciaal gericht op Migraine? Neem HIER dan eens een kijkje.

pomme-24 klein vierkant

Zelfheling bij migraine

Zelf kampte ik ruim 20 jaar met chronische MIGRAINE. Ik had werkelijk van alles geprobeerd om er vanaf te komen.

Tijdens onze 10 jaar reizen langs de continenten met het gezin, kwam ik in Australië in aanraking met de helende werking van voeding. 

Inmiddels ben ik helemaal van mijn klachten af. Sindsdien is het mijn missie om mensen zoals jij op holistische wijze, met voeding, leefstijl en zelfbewustzijn, te helpen naar een leven met minder MIGRAINE en meer energie.

Wist je dat het programma ‘Master Your Migraine’ al ontzettend veel vrouwen heeft geholpen naar minder pijnklachten?

Sommigen zijn, net als ik, inmiddels helemaal klachtenvrij!

HIER lees je er alles over.

Daarnaast begeleid ik met 1 op 1 coaching en systemische interventies (o.a. familieopstellingen bij MIgraine en Retraites Migraine) mensen, om op zoek te gaan naar de dieperliggende oorzaak van migraine.

Heb je de Migraine Agenda wel eens bekeken?

Heb je vragen? Neem gerust CONTACT met me op. Je krijgt altijd persoonlijk antwoord van mij!

Warme groet,
ir. Marieke de Zwaan

systemisch migraine-coach en voedingspexpert

wijn c

10 voedingstips bij MIGRAINE

Wil jij weten wat mij heeft geholpen? 

Vraag dan het E-book aan waarin ik je mijn 10 beste voedingstips met je deel:

Disclaimer: Dit artikel is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en vormt geen medisch advies. Raadpleeg altijd een arts voordat je nieuwe behandelingen uitprobeert.

Pomme-9481 klein vierkant

Webinar ‘Doorbreek Migraine’

Duizenden mensen gingen je voor!

10 voedingstips bij MIGRAINE

Wil jij weten wat mij heeft geholpen? 

Vraag dan het E-book aan waarin ik je mijn 10 beste voedingstips met je deel: