fbpx

Witte voeding, wit fruit en witte groente en de betekenis van kleur

Fruit en groente is er in alle kleuren van de regenboog. Die natuurlijke kleurstoffen maken fruit en groente niet alleen onweerstaanbaar, maar ook heel erg gezond.
 
Maar hoe zit het dan met witte groente en wit fruit? Vanuit licht gezien is wit een combinatie van alle kleuren. Maar witte voeding is niet persé een combinatie van alle voedingsstoffen die je nodig hebt.

In dit artikel ga ik in op de heilzame werking van wit fruit en witte groente. Ook vertel ik iets over de symbolische, psychologische en spirituele betekenis van wit. 

Kleur zorgt namelijk niet alleen voor een visuele prikkel. Het roept ook een bepaalde gemoedstoestand op en tegelijkertijd zorgt het voor een fysiologische verandering in je lichaam. Kleur beïnvloedt hoe we denken, hoe we ons voelen en hoe we ons gedragen. 

 

Waarom is witte voeding goed voor ons?

We weten dat het belangrijk is om felgekleurde groenten te eten, zodat we alle voedingsstoffen binnenkrijgen. Maar dat betekent niet dat we witte groenten moeten vergeten, want veel voedingsstoffen hebben helemaal geen kleur! 

Dat geldt bijvoorbeeld voor vezels, die veel voorkomen in wit groente en fruit. En laat vezels nou de sleutel zijn voor een optimale spijsvertering!

Daarnaast vinden we in witte voeding stoffen zoals quercetine en allicine. Beide worden geassocieerd met een betere cardiovasculaire gezondheid. Allicine wordt gezien als een natuurlijk antibioticum en komt veel voor in verse knoflook. 

Wit groente en fruit draagt uiteindelijk ook bij aan de opbouw van een ijzersterk immuunsysteem. 

72 c rond

Wit fruit en witte groente

Op de versafdeling is er een hoop aanbod in de kleur wit: 

aardappel
appel
asperge
banaan
bloemkool
knoflook
kokosnoot
kool, wit
paddenstoelen
pastinaak
radijsjes
ui
witlof

Eet de kleuren van de regenboog

De natuur zit vol superfoods. Hoe meer kleuren op je bord, hoe gevarieerder je eet, des te meer gezonde stofjes je binnenkrijgt. 

Om optimaal te profiteren van de gezondheidsvoordelen, kies dan elke dag voor veel verschillende kleuren op je bord. Wil je het helemaal goed doen, kies dan voor vers, lokaal, biologisch en in het seizoen.

Tip: Maak er een spelletje van met de kinderen en vink de kleuren dagelijks af.

 

De symbolische betekenis van wit

Wit staat symbool voor licht, eenvoud, zuiverheid en onschuld. Ook staat wit voor de vrede, denk maar aan de vredesduif. Daarnaast wordt het gerelateerd aan de dood en rouw, spoken en geesten. 

Psychologische eigenschappen wit

Wit maakt ons vaak kalm en helder. Doordat wit alle kleuren bevat, staat het voor grootsheid en compleetheid. 

Positieve associaties met wit zijn onschuld en puurheid. Een negatieve associatie kan zijn dat het overweldigend is, kil en koud. 

Wanneer je wit kan voelen van binnen, kan je jezelf juist groots en krachtig voelen. Als wit voor je staat kan het nederig of angstig maken. 

De psychologische functie van wit is het zoeken naar het reine, het zuivere, en daarbij de realisatie van een imago dat het niet perfect is. 

witc

Spirituele eigenschappen wit

Spiritueel gezien zijn de kleuren gekoppeld aan chakra’s. Chakra’s verbinden fysieke, emotionele en mentale processen met elkaar. 

De kleur van het 7e chakra is wit (violet) en staat voor het kruinchakra en bevindt zich op de corresponderende plek: de kruin.

Het thema van de kruin is ‘weten’ ofwel wijsheid.

Een goed ontwikkeld kruin is constant in beweging en zorgt ervoor dat je inspiratie naar kunnen ontvangt. Blokkades in het kruingebied zorgen voor een teveel aan inspiratie, niet meer kunnen stoppen met fantaseren en verwardheid. In ernstige gevallen kan dit leiden tot psychoses en andere geestesziekten.

Anderszijds kun je je juist afgesloten voelen van inspiratie wat je angstig en eenzaam maakt of dat je geen oplossingen kan bedenken. 

Als het 7e chakra uit balans is, kan het helpen om wit (-paarse) voeding te eten. Zo stimuleer je het 7e chakra. 

Aan de slag met kleur en voeding

Wil jij aan de slag met kleur en voeding? Doe dan mee aan de 6 weken Powersmoothie Challenge. Daar leer je hoe je in een handomdraai een Powersmoothie in een door jou gewenste kleur. Je ontvang 33 eenvoudige, verrassende recepten met een grote variatie aan groente.
Klik HIER voor meer informatie.

Deze tekst is tot stand gekomen in samenwerking met Margo Ruiter van Kleurgevoel en auteur van  ‘In je kracht door kleur’.

gezonde leefstijl voor gezinnen

Self-care should always have priority
and guess what… it’s fun!

Schrijf je hier in, en ontvang GRATIS
3 verrassende Powersmoothie recepten in je inbox.

Schrijf je hier in, en ontvang GRATIS
3 verrassende Powersmoothie recepten in je inbox.

Self-care should always have priority
and guess what… it’s fun!

we zijn een beetje doordewar

Deze tekst is tot stand gekomen in samenwerking met Kleurgevoel.

Fotografie: Marjolein Tebrunsvelt