fbpx

Vitamine D

Vitamine D is een vetoplosbare vitamine. Ons lichaam kan het zelf aanmaken in de huid onder invloed van zonlicht. De zonkracht moet daarvoor wel een bepaalde sterkte hebben. 
Vitamine D is feitelijk geen vitamine maar een (pro)hormoon dat we zelf aanmaken. Het is belangrijk voor je gezondheid!

Functie 

Vitamine D heeft veel belangrijke functies in het lichaam. Het is belangrijk voor sterke botten en tanden. Daarnaast bevordert het de opname van de mineralen fosfor en calcium. Vitamine D speelt ook een rol bij een sterke weerstand en een goede werking van de spieren.

Zonlicht en voeding

Zonlicht is de belangrijkste bron voor vitamine D. Daarnaast halen we het voor een klein deel uit (dierlijke) voeding.

Eigenlijk bevatten alleen vette vissoorten veel vitamine D (bijvoorbeeld zalm en makreel). Of de vetten die daaruit gewonnen zijn, zoals levertraan. Andere dierlijke producten zoals ei of boter bevatten nauwelijks vitamine D. De industrie voegt vaak vitamine D toe aan margarines en bakproducten, maar deze sterk bewerkte voedingsmiddelen dragen niet bij aan een gezond voedingspatroon.

Honderd gram zalm bevat circa 450 IE en een even grote hoeveelheid haring 800 IE. 

Tekort in de zomer en winter

Veel mensen in Nederland hebben zonder dat ze het weten een vitamine D tekort, omdat we nu eenmaal te weinig buitenkomen. Daarnaast wonen we in een klimaat waarin we vanwege minimaal zonlicht te weinig vitamine D kunnen aanmaken in onze huid. We kunnen vitamine D onmogelijk voldoende bij eten. 

De Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) voor vitamine D is volgens dr. Gert Schuitemaker veel te weinig om sluipende processen af te remmen die op termijn onze gezondheid kunnen ondermijnen. Suppletie is daarom nodig. 

Zonnen is een belangrijke bron voor vitamine D. Zorg ervoor dat je minstens een kwartier midden op de dag van april tot en met oktober je hoofd en onderarmen blootstelt aan de zon.

In Nederland is tijdens de herfst en de winter de zonkracht te laag om voor voldoende vitamine D te zorgen. Het spreekt voor zich om ook in deze seizoenen veel naar buiten te gaan.

Klachten en risico’s

In de praktijk blijken spierzwakte en spierpijn vaak de eerste symptomen te zijn van vitamine D tekort. Dit uit zich in het moeilijk uit een stoel kunnen komen of moeite hebben met traplopen. De spierpijn is vaak in bovenarmen, schouders en bovenbenen. 

Gebrek aan vitamine D leidt tot Engelse ziekte en botontkalking. Maar vitamine D tekort leidt ook tot spierklachten en spierzwakte. Internationale onderzoeken wijzen op een relatie tussen vitamine D tekort en auto-immuun ziekten en een verhoogd risico op kanker. 

Is teveel Vitamine D gevaarlijk?

Een langdurige te hoge inneming van vitamine D kan schadelijk zijn, bijvoorbeeld voor het hart, nieren en de bloedvaten. Echter een teveel aan vitamine D ontstaat niet erg snel en is heel uitzonderlijk. 

Wanneer moet vitamine D worden aangevuld?

In Nederland zou vitamine D altijd mogen worden aangevuld. Vanuit de orthomoleculaire geneeskunde wordt aangeraden om minimaal 2000 IE (dit is 50 microgram)  te gebruiken voor personen vanaf 50 kg. Vrouwen, personen met een donkere huidskleur of dikke mensen zouden zelfs nog meer mogen slikken. De tekorten worden namelijk pas aangevuld bij een suppletie vanaf 2000 IE. Slik de supplementen in combinatie met een maaltijd waar vetten inzitten. Het gaat hier om vitamine D3 ofwel cholecalciferol. 

Betrouwbare orthomoleculaire merken zijn AOV, Vitals, Thorne of Biovitaal.

Overgewicht en zwangerschap

Relatief onbekend is dat bij obesitas een belangrijk deel van de aangemaakte vitamine D verdwijnt in de vetmassa en niet meer beschikbaar is.

Bij zwangeren is vitamine D onder meer van belang voor een goede calcium opname uit voedsel en voor de groei van de foetus. Als een moeder een tekort aan vitamine D heeft, heeft de baby dat ook. Dit kan leiden tot o.a. een verhoogdegevoeligheid voor luchtweg infecties. Borstvoeding bevat bijna geen vitamine D, tenzij de moeder zelf hoge spiegels heeft.

Wil je meer lezen over vitamine D, is Nieuw licht op Vitamine D van Dr. Gert Schuitemaker een aanrader.

Bron 1
Bron 2
Bron 3
Bron 4

Op de hoogte blijven?

Schrijf je hier in, en ontvang mijn GRATIS
3 eenvoudige VEGAN recepten voor thuis.

Self-care should always have priority
and guess what… it’s fun!

Op de hoogte blijven?

Schrijf je hier in, en ontvang mijn GRATIS
3 eenvoudige VEGAN recepten voor thuis.