Rode voeding, rood fruit en rode groente en de betekenis van kleur
- Carotenoïden
- Chlorofyl
- Anthocyanines

Waarom is rode voeding goed voor ons?
Bioactieve stoffen in rode groente en rood fruit stimuleren het immuunsysteem, kunnen chronische aandoeningen remmen (bijvoorbeeld hart- en vaatziekten en slechtziendheid) en ontstekingen verminderen. Ze kunnen tevens schadelijke effecten van UV stralen en tabaksrook verminderen.
Rode producten zijn vaak rijk aan ijzer en daardoor goed voor mensen die uithoudingsvermogen missen of aan bloedarmoede lijden. Ze verhogen het energieniveau, reinigen het bloed en bevatten een hoog gehalte aan kalium voor extra vitaliteit.
Daarnaast bevatten veel rode groenten, zoals tomaten, lycopeen. Het werkt als antioxidant en kan mogelijk beschermen tegen prostaatkanker en tegen hart en vaatziekten. Echter: lycopeen in tomaten komt alleen vrij als deze worden verhit.

Rood fruit en rode groente
Op de versafdeling is er een hoop aanbod in de kleur rood:
aalbessen
aardbeien
appel
rode bieten
frambozen
kersen
rode linzen
nierbonen
rode paprika
rode peper
pruimen
rabarber
radijsjes
tomaten
rode ui
watermeloen
Eet de kleuren van de regenboog
De natuur zit vol superfoods. Hoe meer kleuren op je bord, hoe gevarieerder je eet, des te meer gezonde stofjes je binnenkrijgt.
Om optimaal te profiteren van de gezondheidsvoordelen, kies dan elke dag voor veel verschillende kleuren op je bord. Wil je het helemaal goed doen, kies dan voor vers, lokaal, biologisch en in het seizoen.
Tip: Maak er een spelletje van met de kinderen en vink de kleuren dagelijks af.

De symbolische betekenis van rood
Rood is een intense kleur die een levendige en krachtige impact heeft op iemands persoonlijkheid en emoties. Deze kleur symboliseert gevoelens van opletten, overleven en instinct. Het laat je alert voelen.
Positieve associaties met rood zijn de liefde, passie, levenslust, enthousiasme en kracht. Negatieve associaties met rood zijn agressie, irritatie, macht, pijn en gevaar.
Psychologische eigenschappen rood
De psychologische functie van rood is, het bewust worden van de eigen ‘ik’. Net zoals je lichaam continu je bloed zuivert en nieuw bloed aanmaakt, zo gaat het ook met je geest. Elke dag heb je opnieuw zin om door te gaan en de stappen te zetten, die goed voelen voor jou.
Rood is ook wel de kleur van dynamiek en reclame. Rood wekt energie op en wordt daarom veel gebruikt door de voedingsmiddelenindustrie. Ontbijtgranen worden meestal verpakt in dozen met rood, oranje en geel als de overheersende kleuren. Een misleidende manier om jou het idee te geven de dag vrolijk en vol energie te beginnen.

Spirituele eigenschappen rood
Spiritueel gezien zijn de kleuren gekoppeld aan chakra’s. Chakra’s verbinden fysieke, emotionele en mentale processen met elkaar.
De kleur van het 1e chakra is rood en bevindt zich bij de stuit en de bekkenbodem. Het thema van dit basischakra is ‘ik ben’.
Het basischakra is de eerste kleur die ons helpt ons fundament te onderzoeken. Het gaat er over dat je weet wie je bent maar ook wie je niet bent. Het is de bedoeling dat je daar helemaal blij mee kunt zijn.
Als dit chakra goed ontwikkeld en actief is, hebben we een groot gevoel van vertrouwen in onszelf, de mensen en de wereld om ons heen. Je voelt je veilig in veranderende omstandigheden.
Als dit uit balans is, kun je je angstig en rusteloos voelen. Je vindt het lastig om grenzen aan te geven en voelt je onzeker, machteloos of boos. Passie verandert in passiviteit of drammerigheid.
Als het eerste chakra uit balans is, kan het helpen om rode voeding te eten. Zo stimuleer je het eerste chakra. Echter, teveel rood voedsel kan weer leiden tot boosheid, irritatie en hyperactiviteit.
Bij gevoelens van onrust, stress of slapeloosheid, kun je rood voedsel beter vermijden.
Aan de slag met kleur en voeding
Deze tekst is tot stand gekomen in samenwerking met Margo Ruiter van Kleurgevoel en auteur van ‘In je kracht door kleur’.
Schrijf je hier in, en ontvang GRATIS
3 verrassende Powersmoothie recepten in je inbox.
Self-care should always have priority
and guess what… it’s fun!

Fotografie: Marjolein Tebrunsvelt