fbpx

Paarse voeding, paars fruit en paarse groente en de betekenis van kleur

Fruit en groente is er in alle kleuren van de regenboog. Die natuurlijke kleurstoffen maken fruit en groente niet alleen onweerstaanbaar, maar ook heel erg gezond.
 
Over het algemeen kunnen we de bioactieve stoffen (fytochemicaliën) die kleur aan het voedsel geven, in 3 groepen groeperen:
  • Carotenoïden
  • Chlorofyl
  • Anthocyanines
In dit artikel ga ik in op de heilzame werking van paars fruit en paarse groente, welke vallen onder de anthocyanen. Ook vertel ik iets over de symbolische, psychologische en spirituele betekenis van paars.
 
Kleur zorgt namelijk niet alleen voor een visuele prikkel. Het roept ook een bepaalde gemoedstoestand op en tegelijkertijd zorgt het voor een fysiologische verandering in je lichaam. Kleur beïnvloedt hoe we denken, hoe we ons voelen en hoe we ons gedragen. 

Aan de slag met kleur en voeding

Wil jij aan de slag met kleur en voeding? Doe dan mee aan de 6 weken Powersmoothie Challenge. Daar leer je hoe je in een handomdraai een Powersmoothie in een door jou gewenste kleur. Je ontvang 33 eenvoudige, verrassende recepten met een grote variatie aan groente.
Klik HIER voor meer informatie.
paarse voeding koolraap

Waarom is paarse voeding goed voor ons?

Bioactieve stoffen, zoals anthocyanen in paarse groente en paars fruit stimuleren het immuunsysteem, kunnen chronische aandoeningen remmen (bijvoorbeeld hart- en vaatziekten en slechtziendheid) en ontstekingen verminderen. Ze kunnen tevens schadelijke effecten van UV stralen en tabaksrook verminderen.

Paarse groenten en fruit bevatten allerlei antioxidanten die helpen in de strijd tegen vrije radicalen die op hun beurt verouderende cellen veroorzaken. Daarnaast helpen ze om urineweginfecties te voorkomen.

6 weken Powersmoothie Challenge

Paars fruit en paarse groente

Op de versafdeling is er een hoop aanbod in de kleur paars: 

aubergine
blauwe bessen
bloedsinaasappel
bloemkool, paars
bramen
druiven
rode biet
rode kool
rode ui
vijgen
wortel, paars

Eet de kleuren van de regenboog

De natuur zit vol superfoods. Hoe meer kleuren op je bord, hoe gevarieerder je eet, des te meer gezonde stofjes je binnenkrijgt. 

Om optimaal te profiteren van de gezondheidsvoordelen, kies dan elke dag voor veel verschillende kleuren op je bord. Wil je het helemaal goed doen, kies dan voor vers, lokaal, biologisch en in het seizoen.

Tip: Maak er een spelletje van met de kinderen en vink de kleuren dagelijks af.

 
paarse voeding, rode kool

De symbolische betekenis van paars

Paars is de kleur van mystiek en spiritualiteit. Deze kleur wordt in verband gebracht met religie en macht. Het symboliseert gevoelens van diepe ontspanning, het hebben van een visie en een zoektocht naar diepere betekenis.

Positieve associaties met paars zijn magie en fantasie, intuïtie en idealisme. Negatieve associaties met paars zijn realiteitsverlies, arrogantie, ijdelheid, het hebben van (voor)oordelen en ongeduld.  

Psychologische eigenschappen paars

De psychologische functie van paars is, het op introverte wijze zoeken naar geestelijke zekerheid of hang naar het ongrijpbare. 

paars c

Spirituele eigenschappen paars

Spiritueel gezien zijn de kleuren gekoppeld aan chakra’s. Chakra’s verbinden fysieke, emotionele en mentale processen met elkaar. 

De kleur van het 6e chakra is paars (indigo) en bevindt zichtussen de ogen op het voorhoofd ofwel bij het derde oog.

Het thema van het voorhoofdchakra is ‘waarnemen’.

Als dit chakra goed ontwikkeld en actief is, heb je goed inzicht en kan je dingen waarnemen voor wat ze zijn, zonder (voor)oordeel. Paars helpt om beter te kunnen visualiseren. Je hebt een goed geheugen en kan symbolisch denken.

Als dit chakra uit balans is, kun je je snel overweldigd voelen, vergeetachtig of chaotisch zijn. Je hebt een slecht inzicht en kunt last hebben van een wattenhoofd, ofwel brainfog.

Als het 6e chakra uit balans is, kun je jezelf helpen om plantaardige (blauw-)paarse voeding te eten. Zo stimuleer je het 6e chakra. 

Voor het slapengaan kun je paars voedsel beter vermijden.

 

Aan de slag met kleur en voeding

Wil jij aan de slag met kleur en voeding? Doe dan mee aan de 6 weken Powersmoothie Challenge. Daar leer je hoe je in een handomdraai een Powersmoothie in een door jou gewenste kleur. Je ontvang 33 eenvoudige, verrassende recepten met een grote variatie aan groente.
Klik HIER voor meer informatie.
 

Deze tekst is tot stand gekomen in samenwerking met Margo Ruiter van Kleurgevoel en auteur van  ‘In je kracht door kleur’.

gezonde leefstijl voor gezinnen

Self-care should always have priority
and guess what… it’s fun!

Schrijf je hier in, en ontvang GRATIS
3 verrassende Powersmoothie recepten in je inbox.

Schrijf je hier in, en ontvang GRATIS
3 verrassende Powersmoothie recepten in je inbox.

Self-care should always have priority
and guess what… it’s fun!

we zijn een beetje doordewar

Fotografie: Marjolein Tebrunsvelt