fbpx

Oranje voeding, groente en fruit en de betekenis van kleur

Fruit en groente is er in alle kleuren van de regenboog. Die natuurlijke kleurstoffen maken fruit en groente niet alleen onweerstaanbaar, maar ook heel erg gezond.
 
Over het algemeen kunnen we de bioactieve stoffen (fytochemicaliën) die kleur aan het voedsel geven, in 3 groepen groeperen:
  • Carotenoïden
  • Chlorofyl
  • Anthocyanines
In dit artikel ga ik in op de heilzame werking van oranje groente en fruit, welke vallen onder de carotenoïden. Ook vertel ik iets over de symbolische, psychologische en spirituele betekenis van oranje.
 
Kleur zorgt namelijk niet alleen voor een visuele prikkel. Het roept ook een bepaalde gemoedstoestand op en tegelijkertijd zorgt het voor een fysiologische verandering in je lichaam. Kleur beïnvloedt hoe we denken, hoe we ons voelen en hoe we ons gedragen. 
neem contact op met Marieke de Zwaan

Waarom is oranje voeding goed voor ons?

Bioactieve stoffen in oranje fruit en groente stimuleren het immuunsysteem, kunnen chronische aandoeningen remmen (bijvoorbeeld hart- en vaatziekten en slechtziendheid) en ontstekingen verminderen. Daarnaast bevat oranje voeding veel anti-oxidanten die ons beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf, zoals luchtvervuilig. 

De stof die de vruchten oranje kleurt, is bètacaroteen. Het is een provitamine A: het lichaam maakt zelf vanuit het bètacaroteen vitamine A aan.

Vitamine A is van belang voor een normale groei van een gezonde huid, haar en nagels en een goede werking van de ogen en het afweersysteem. 

Wist je dat als je heel veel bètacaroteen zou eten, je huid zelfs een beetje oranje kleurt? Nu is teveel van iets nooit goed, dus dit zou ik zeker niet proberen..

Oranje groente en fruit

Op de versafdeling is er een hoop aanbod in de kleur oranje: 

kaki
lampionvrucht
mango
mandarijn
meloen
nectarine
oranje paprika
papaya
perzik
pompoen
sharonfruit
sinaasappel
wortel
zoete aardappel

Eet de kleuren van de regenboog

De natuur zit vol superfoods. Hoe meer kleuren op je bord, hoe gevarieerder je eet, des te meer gezonde stofjes je binnenkrijgt. 

Om optimaal te profiteren van de gezondheidsvoordelen, kies dan elke dag voor veel verschillende kleuren op je bord. Wil je het helemaal goed doen, kies dan voor vers, lokaal, biologisch en in het seizoen.

Tip: Maak er een spelletje van met de kinderen en vink de kleuren dagelijks af.

IMG_4091 x

De symbolische betekenis van oranje

Oranje is de kleur van kracht en warmte. Het roept een geborgen gevoel op en brengt ons in een goede stemming. Denk maar aan een knapperend vuurtje, een ondergaande zon of een herfstachtig bos.

Deze kleur symboliseert gevoelens van creativiteit, veerkracht en optimisme.

Positieve associaties met oranje zijn gezelligheid, voedzaamheid en vrolijkheid. Negatieve associaties met oranje zijn goedkoop, materialisme en opdringerigheid.

Psychologische eigenschappen oranje

De psychologische functie van oranje is levensgenieten. Een bevredigend leven leiden met materiële en kunstzinnige genoegens.

Dat genoegen zie je ook terug in voeding. Oranje maakt onze gerechten namelijk aantrekkelijk. Om het er net even wat aantrekkelijker uit te laten zien, werd vroeger rijst met gele saffraan gekleurd. Puddingen worden vaak gekleurd met bètacaroteen uit wortel. Zo wordt aan brood en koekjes vaak eigeel toegevoegd, dat zie je ook bij gevulde koeken. Zelf besmeer ik de koekjes ook vaak met eigeel voordat ze de oven ingaan. 

Onder het genot van een gezellige sfeer wordt het eten nog lekkerder en wordt het beter verteerd.

oranje Powersmoothie

Spirituele eigenschappen oranje

Spiritueel gezien zijn de kleuren gekoppeld aan chakra’s. Chakra’s verbinden fysieke, emotionele en mentale processen met elkaar. 

De kleur van het 2e chakra is oranje en bevindt zich in het heiligbeen gebied, onze onderbuik ter hoogte van onze geslachtsorganen. Het thema van het heiligbeenchakra is: seksualiteit, creëren, voelen en verwerken.

Als dit chakra goed ontwikkeld en actief is, kun je je emoties, gevoelens en denkbeelden uiten zonder jezelf daarbij te verliezen. Je bent in staat je creatief te uiten, je bent graag in beweging of je danst graag. 

Als er een disbalans is, ervaar je mogelijk vertrouwensproblemen, reageer je koel en afstandelijk naar anderen en kun je last hebben van emotionele uitbarstingen. Je bent overgevoelig voor prikkels en gaat mogelijk confrontaties uit de weg.

Dit chakra heeft alles te maken met het verteren van de voeding die je tot je neemt en de mogelijkheid om voedingsstoffen uit de voeding op te nemen. Voeding is niet alleen wat je in je mond stopt, maar ook de spullen waarmee je je omringt en de gedachten die in je hoofd rondtollen.

Als het 2e chakra uit balans is, kan het helpen om oranje plantaardige voeding te eten. Zo stimuleer je het 2e chakra. Het zet je spijsverteringssysteem in werking en helpt om je voeding beter te verteren.

Aan de slag met kleur en voeding

Wil jij aan de slag met kleur en voeding? Doe dan mee aan de 6 weken Powersmoothie Challenge. Daar leer je hoe je in een handomdraai een Powersmoothie in een door jou gewenste kleur. Je ontvang 33 eenvoudige, verrassende recepten met een grote variatie aan groente.
Klik HIER voor meer informatie.

Deze tekst is tot stand gekomen in samenwerking met Margo Ruiter van Kleurgevoel en auteur van  ‘In je kracht door kleur’.

gezonde leefstijl voor gezinnen

Self-care should always have priority
and guess what… it’s fun!

Schrijf je hier in, en ontvang GRATIS
3 verrassende Powersmoothie recepten in je inbox.

Schrijf je hier in, en ontvang GRATIS
3 verrassende Powersmoothie recepten in je inbox.

Self-care should always have priority
and guess what… it’s fun!

we zijn een beetje doordewar

Deze tekst is tot stand gekomen in samenwerking met Kleurgevoel.

Fotografie: Marjolein Tebrunsvelt