Ketogeen dieet
Voor wie is het Ketogeen dieet bedoeld?
Ketogeen dieet en glucose
Glucose, dat nog steeds in betrekkelijk kleine hoeveelheden nodig blijft voor vooral de hersenen, komt dan nog wel voor een deel uit voeding (fruit, groenten en sommige soorten noten bevatten beperkte hoeveelheden koolhydraten), maar voor het overige maakt de lever zelf glucose uit eiwitten die bij voorkeur uit onze voeding komen.
Een ketogeen dieet mag daarom nooit worden toegepast in combinatie met beperking van eiwitten, omdat anders de lever eiwitten uit ons eigen lichaam gaat gebruiken om glucose te maken!

Ketogeen dieet een het belang van bewegen
Tevens is het essentieel om dit dieet te combineren met tenminste een half uur per dag bewegen, omdat bij inactiviteit je lichaam alsnog geneigd zal zijn om de eiwitten uit inactieve spieren om te zetten in glucose, wat verlies aan spiermassa tot gevolg kan hebben.
De gevolgen van een Ketogeen dieet
- Voortdurend laag bloedsuikergehalte en daarmee ook zeer lage insulinebloedspiegels.
- Ons lichaam schakelt voor de energievoorziening bijna volledig over op het verbranden van vetzuren en de uit vetzuren gevormde ketonen.
De voordelen van een Ketogeen dieet
- Door de zeer lage insulinespiegels wordt er nauwelijks of geen vet meer opgeslagen in het vetweefsel, maar wordt er juist wel veel vet gebruikt voor de aanmaak van vetzuren en ketonen. Dit leidt tot een snelle afname van gewicht en je buikomtrek en tot een geleidelijke afname van eventueel bestaande insulineresistentie.
- Naast een snel verlies aan overgewicht zal ook een eventueel bestaande (pre)diabetes snel omkeren en de eventuele insuline-injecties verminderen en zelfs overbodig worden.
- Volgers van een ketogeen dieet melden vaak dat ze zich energieker voelen en helderder kunnen denken.
- Onderzoeken hebben ondertussen aangetoond dat ketonen voor onze cellen en vooral voor de neuronen in de hersenen een gezondere brandstof is dan glucose.

De nadelen van een Ketogeen dieet
- Een te laag bloedsuikergehalte kan leiden tot hypoglykemie. Dit komt vooral voor bij mensen met diabetes.
- Door een mogelijk gebrek aan groenten en fruit, kan je voedingstekorten oplopen.
- Door een mogelijk gebrek aan groenten en fruit en daarmee vezels, kan je problemen krijgen met je stoelgang, zoals obstipatie.
- Met name in het begin zul je last hebben van vermoeidheid, door een gebrek aan suikers in de hersenen.
- Teveel (rood) vlees kan leiden tot een verhoogd risico op kanker.
- Het vergt een flinke aanpassing in het eetpatroon. Als dje geen sterke motivatie hebt, is de kans op terugval groot.
Ketogeen dieet en veganistisch / plantaardig
Als je plantaardig eet is het lastig om een ketogeen dieet te volgen. De voeding die je dan mag eten is erg beperkt. Je mag namelijk geen kikkererwten, rijst, aardappelen, havermout en bijna geen fruit.
De kans bestaat dat je een tekort aan voedingsstoffen gaat oplopen.
Blijvend gewichtsverlies
Welk dieet of voedingspatroon je ook kiest, de verhouding bewerkt versus onbewerkte voeding in combinatie met de kwaliteit (lokaal, vers, biologisch en in het seizoen) van je voeding bepaalt uiteindelijk of het gezondheidsvoordeel opgaat.
Mocht je een ketogeen dieet overwegen, is het belangrijk om te weten wat je doet. Doe het daarom onder supervisie van een arts of ketogeen-expert.
Meer informatie over het Ketogeen dieet lees je in de ultieme Ketogids voor beginners.
Gezond voedingspatroon
Wie op verantwoorde wijze wil afvallen, kan beter gaan voor een gebalanceerd, gezond voedingspatroon waarbij er geen tekorten kunnen ontstaan.
Het complete leefstijlprogramma ‘Master Your Health’ helpt je met een uitgebalanceerd en gezond voedingspatroon. Het ondersteunt je bij gewichtsbeheersing en zal je helpen naar een gezonde, duurzame manier van leven die die bij jou past.

Boekentip:
Ketokuur, Pascalle Naessens

Self-care should always have priority
and guess what… it’s fun!
Schrijf je hier in, en ontvang GRATIS
3 verrassende Powersmoothie recepten in je inbox.
Schrijf je hier in, en ontvang GRATIS
3 verrassende Powersmoothie recepten in je inbox.
Self-care should always have priority
and guess what… it’s fun!

Deze tekst is tot stand gekomen in samenwerking met Kleurgevoel.
Fotografie: Marjolein Tebrunsvelt