fbpx

IJzer

IJzer is een bestanddeel van het bloed. Het zit in de kleurstof van de rode bloedlichaampjes, het hemoglobine.

Hemoglobine neemt de zuurstof op in de longen en vervoert die naar alle cellen in het lichaam. Zuurstofrijk bloed houdt het lichaam gezond. 

Daarnaast speelt ijzer een belangrijke rol in tal van andere lichamelijke processen, waaronder het immuunsysteem. 

IJzertekort, klachten

Bij een tekort aan ijzer wordt er niet voldoende zuurstof afgegeven in het lichaam (“bloedarmoede”). 

Met ijzertekort kun je je moe en slap voelen, er bleek uit zien, snel geïrriteerd zijn, rusteloze benen en snel buiten adem zijn. 

Daarnaast kun je last hebben van hoofdpijn, verbleking onderste ooglid, last van het hart, duizeligheid, brokkelige nagels en haaruitval.

Oorzaken

Een tekort aan ijzer kan verschillende oorzaken hebben. Een onvolwaardig voedingspatroon is er één van. 

Daarnaast kan ook de behoefte aan ijzer verhoogd zijn, bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap of door het geven van borstvoeding.

Ook mensen die vaak aspirines nemen, vrouwen die relatief zwaar ongesteld zijn, mensen met een eetstoornis, vegetariërs, veganisten, mensen met coeliakie en atleten in training vormen een risico groep.

Voeding

Gezonde voeding, rijk aan ijzer, helpt mee het tekort aan ijzer te voorkomen of te verminderen. 

Een aantal producten zijn heel belangrijk voor de dagelijks benodigde hoeveelheid ijzer. Dit zijn vlees, vis, ei, volkoren granen, peulvruchten, aardappelen, noten, zaden, appelstroop en (veel) groente en fruit. Opvallend is dat gedroogde groente en fruit meer ijzer bevat dan vers.

In de meeste voedingsmiddelen komt ijzer voor, maar ze bevatten niet allemaal evenveel ijzer. Variatie is daarom belangrijk. 

Het online programma ‘Master Your Health’ helpt je op weg naar een uitgebalanceerd voedingspatroon.

Dierlijk of plantaardig

IJzer uit dierlijke voedingsmiddelen zoals vlees, vis en kip, wordt beter in het lichaam opgenomen dan ijzer uit plantaardige voedingsmiddelen zoals volkorenbrood, zilvervliesrijst, groente en peulvruchten.

Als je geen vlees of vis eet, is het belangrijk een goede ijzerrijke vervanging te kiezen. In plaats van een portie vlees van 100 gram kun je gebruik maken van, 1 à 2 eieren of 250 gram (gare) peulvruchten.

Vitamine C

Niet al het ijzer dat in de voeding zit, wordt door het lichaam opgenomen. De ijzeropname in het lichaam wordt verbeterd wanneer ijzerrijke voedingsmiddelen tegelijk genuttigd worden met voedingsmiddelen waar vitamine C (bijvoorbeeld vers fruit, groente, aardappelen, sinaasappelsap, grapefruitsap) in zit. 

Het is daarom aan te raden om tenminste één voedingsmiddel met vitamine C bij elke maaltijd te gebruiken.

Melk(-producten), veel thee en koffie kan de opname van ijzer verminderen. 

IJzer suppleren

Heb je een vermoeden dat je een ijzertekort hebt? Ga langs de huisarts en vraag om een bloedtest.

Indien er een tekort is, is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Uitgebalanceerde voeding en evt. basissuppletie (multivitamine, vitamine D, magnesium, omega 3) is de belangrijkste stap om toe te werken naar een gezonde balans in het lichaam. 

In principe heeft het gemiddelde lichaam slechts 1,5 mg ijzer per dag nodig om goed te kunnen functioneren. Toch moet er dagelijks veel meer ijzer worden gegeten om dit doel te bereiken. Haematonyl zou in het geval van ijzertekort tijdelijk een goede aanvulling zijn.

Het duurt een aantal weken eer het ijzer op een normaal niveau is.

Mogelijke bijwerkingen betreffen maag-darmklachten: misselijkheid, winderigheid, buikpijn, zwarte ontlasting, diarree of obstipatieë

Is teveel ijzer gevaarlijk?

IJzersuppletie in hoeveelheden die niet hoger zijn dan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid, lijken veilig te zijn. 

Te lang een te hoge dosering slikken, kan ijzerstapeling in de hand werken (haemochromatosis). Haemochromatosis wordt veroorzaakt door overmatige opslag van ijzer in het lichaam, met name in de lever, hetgeen tot levercirrose kan leiden.

IJzer en sportprestatie

IJzersupplementen worden vaak gebruikt om het uithoudingsvermogen te vergroten voor sporten die voor hun energie voornamelijk op zuurstof-energie steunen (aerobe inspanningen). Theoretisch heeft ijzer de functie om het zuurstofenergiesysteem te optimaliseren. 

Echter, uit onderzoek blijkt dat ijzersuppletie bij sporters met normale hemoglobinewaarden en ijzerstatus geen positief effect op de sportprestatie heeft. Daarom wordt ijzersuppletie niet aanbevolen. Voor hen gelden de reguliere voedingsadviezen.

Wanneer er een duidelijk ijzertekort is, kan suppletie worden voorgeschreven. Ook sporters die ‘op hoogte’ gaan trainen hebben mogelijk ijzersuppletie nodig. 

Supplementen bestellen

De kwaliteit van een voedingsproduct of supplement bepaalt uiteindelijk de toegevoegde waarde voor jouw gezondheid. 

Zelf ben ik al jaren trouwe gebruiker van Bonusan supplementen. Zij produceren namelijk hoogwaardige voedingssupplementen en plantenextracten. Door de kwaliteit van deze supplementen maximaliseert de kans dat het lichaam het ‘begrijpt’. 

Als je via de onderstaande knop een account aanmaakt, kun je de supplementen bestellen met 10% korting. 

Haematonyl (weet zeker dat je een ijzertekort hebt, laat dit testen bij de huisarts)

multivitamine (basissuppletie)

vitamine D (basissuppletie)

magnesium (basissuppletie)

omega 3 (basissuppletie)

lezing mindshift aan de keukentafel

Op de hoogte blijven?

Schrijf je hier in, en ontvang mijn GRATIS
3 eenvoudige VEGAN recepten voor thuis.

Ik ben Marieke de Zwaan. Samen met mijn gezin heb ik 10 jaar op 4 verschillende continenten gewoond. 

Elk land opende op zijn eigen manier mijn ogen, om gezonder te gaan leven. Al snel merkte ik dat ik bewuster en liefdevoller ging leven. Als bonus verdwenen mijn chronische migraines als sneeuw voor de zon.

Nu draag ik in Nederland als holistisch leefstijlcoach, vitaliteitstrainer & spreker mijn steentje bij aan een duurzame gezondheid en balans, voor ouders en kinderen.

Samen toewerken naar een gezonde toekomst! 

Doe je mee?

Wil je meer informatie?
Neem gerust contact met me op.

Self-care should always have priority
and guess what… it’s fun!

Op de hoogte blijven?

Schrijf je hier in, en ontvang mijn GRATIS
3 eenvoudige VEGAN recepten voor thuis.