fbpx

Groene voeding, groen fruit en groene groente en de betekenis van kleur

Fruit en groente is er in alle kleuren van de regenboog. Die natuurlijke kleurstoffen maken fruit en groente niet alleen onweerstaanbaar, maar ook heel erg gezond.
 
Over het algemeen kunnen we de bioactieve stoffen (fytochemicaliën) die kleur aan het voedsel geven, in 3 groepen groeperen:
  • Carotenoïden
  • Chlorofyl
  • Anthocyanines
In dit artikel ga ik in op de heilzame werking van groen fruit en groene groente, welke vallen onder de chlorofyl. Ook vertel ik iets over de symbolische, psychologische en spirituele betekenis van groen.
 
Kleur zorgt namelijk niet alleen voor een visuele prikkel. Het roept ook een bepaalde gemoedstoestand op en tegelijkertijd zorgt het voor een fysiologische verandering in je lichaam. Kleur beïnvloedt hoe we denken, hoe we ons voelen en hoe we ons gedragen. 

 

zijn vijgen gezond?

Waarom is groene voeding goed voor ons?

Bioactieve stoffen in groene groente en groen fruit stimuleren het immuunsysteem, kunnen chronische aandoeningen remmen (bijvoorbeeld hart- en vaatziekten en slechtziendheid) en ontstekingen verminderen. Daarnaast bevat groene voeding veel anti-oxidanten die ons beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf, zoals luchtvervuilig. 

Het stofje dat verantwoordelijk is voor de kleur groen, is chlorofyl. Chlorofyl zorgt ervoor dat de plant zonlicht kan vasthouden. Dit wordt vervolgens omgezet in suikers waar de plant zich mee kan voeden. Door o.a. bladgroen te eten wordt deze lichtenergie letterlijk door dieren en mensen opgenomen!

Chlorofyl is zó belangrijk dat er zonder dit molecuul geen leven op aarde mogelijk is. Er wordt wel gezegd dat het voor ons mensen één van de beste natuurlijke geneesmiddelen is!

Groene groenten zijn meestal ook rijk aan vitamine K, foliumzuur en magnesium. De meesten hebben bovendien een verborgen geheim: ze zijn erg rijk aan caroteen. Alleen zit het oranje pigment achter het krachtige chlorofylgroen verborgen.

corona, wat moe je ermee

Groen fruit en groene groente

Op de versafdeling is er een hoop aanbod in de kleur groen: 

andijvie
appel
artisjok
asperges
avocado
broccoli
courgette
doperwten
druiven
groene kool
groenlof
kiwi
komkommer
limoen
olijf
palmkool
paprika
peer
peultjes
selderij
snijbiet
snijbonen
sperziebonen
spruitjes

Bladgroen:

basilicum
boerenkool
koriander
kropsla
lamsoor
munt
paksoi
palmkool
peterselie
postelein
raapstelen
rucola
spinazie
veldsla
waterkers
zuring

Eet de kleuren van de regenboog

De natuur zit vol superfoods. Hoe meer kleuren op je bord, hoe gevarieerder je eet, des te meer gezonde stofjes je binnenkrijgt. 

Om optimaal te profiteren van de gezondheidsvoordelen, kies dan elke dag voor veel verschillende kleuren op je bord. Wil je het helemaal goed doen, kies dan voor vers, lokaal, biologisch en in het seizoen.

Tip: Maak er een spelletje van met de kinderen en vink de kleuren dagelijks af.

 
20191029_Marieke-Moes_6173 rond klein

De symbolische betekenis van groen

Gevoelens die geassocieerd worden met groen zijn gevoelens van tevredenheid, harmonie en vertrouwen. Groen wordt ook wel in verband gebracht met met genezing en hoop. 

Positieve associaties met groen zijn natuur, duurzaamheid, rust, groeien en ontwikkelen, harmoniseren en hoop. Ook wordt groen in verband gebracht met hygiëne. Negatieve associaties met groen zijn giftigheid en demonen, extravagant en jaloezie. 

Psychologische eigenschappen groen

De psychologische functie van groen is, streven naar emotioneel evenwicht. Denk daarbij aan een hechte familieband en een veilige thuishaven.

In voeding is de kleur groen niet weg te denken. Groen doet eten, is gezond en komt met een andere kleur vaak nog mooier uit. Let maar eens op de kookboeken of magazines. Om het beeld aantrekkelijk te maken, wordt er bijna altijd groen toegevoegd.

groen c rond

Spirituele eigenschappen groen

Spiritueel gezien zijn de kleuren gekoppeld aan chakra’s. Chakra’s verbinden fysieke, emotionele en mentale processen met elkaar. 

De kleur van het 4e chakra is groen en bevindt zich midden in de borst, daar waar ons hart zit. Het thema van het hartchakra is liefhebben.

Als dit chakra goed ontwikkeld en actief is, ben je empathisch en vriendelijk en in staat harmonieuze relaties aan te gaan. Geven en ontvangen is in harmonie met elkaar. Als dit uit balans is, kan je weinig gevoel voor anderen hebben, verlegen zijn en je eenzaam voelen. Ook gun je een ander niks en heb je zelf nooit genoeg. Je kan jaloerse gevoelens ontwikkelen en je erdoor laten leiden.

Als het 4e chakra uit balans is, kan het helpen om plantaardige groene voeding te eten. Zo stimuleer je het 4e chakra. 

Door de aardende eigenschap is groen voedsel voor ieder moment geschikt.

Aan de slag met kleur en voeding

Wil jij aan de slag met kleur en voeding? Doe dan mee aan de 6 weken Powersmoothie Challenge. Daar leer je hoe je in een handomdraai een Powersmoothie in een door jou gewenste kleur. Je ontvang 33 eenvoudige, verrassende recepten met een grote variatie aan groente.
Klik HIER voor meer informatie.

Deze tekst is tot stand gekomen in samenwerking met Margo Ruiter van Kleurgevoel en auteur van  ‘In je kracht door kleur’.

gezonde leefstijl voor gezinnen

Self-care should always have priority
and guess what… it’s fun!

Schrijf je hier in, en ontvang GRATIS
3 verrassende Powersmoothie recepten in je inbox.

Schrijf je hier in, en ontvang GRATIS
3 verrassende Powersmoothie recepten in je inbox.

Self-care should always have priority
and guess what… it’s fun!

we zijn een beetje doordewar

Deze tekst is tot stand gekomen in samenwerking met Kleurgevoel.

Fotografie: Marjolein Tebrunsvelt