Hormonale Migraine
Als het om MIGRAINE gaat, wordt ‘de dans der hormonen’ al snel aangehaald als allesomvattende verklaring.
‘Leer maar leven met hormonale MIGRAINE, ooit gaat het over.’ Dat is wat we horen.
Maar doen we onszelf daarmee niet tekort?
Wat zijn hormonen
Hormonen zijn stofjes die je lichaam zelf aanmaakt en fungeren als boodschappers in ons lichaam. Ze regelen allerlei functies en beïnvloeden tal van processen.
Ze reizen via de bloedsomloop van de plek waar ze worden uitgescheiden naar de plek waar ze een effect moeten hebben.
Er zijn vele tientallen hormonen bekend en er worden nog altijd nieuwe hormonen ontdekt.

Webinar ‘Doorbreek Migraine’
2.000 man gingen je voor!
Wat doen hormonen
Hormonen sturen onder meer de stofwisseling, de groei en het immuunsysteem. Ze spelen een rol bij bijna alle fysieke klachten, ziekten, gedragsstoornissen en verouderingsverschijnselen.
Hormonen bepalen ook hoe veel energie je verbruikt en zijn daarnaast van invloed op jouw humeur, bijvoorbeeld tijdens zwangerschap of vlak voordat je ongesteld moet worden.
Indien er iets mis gaat in deze communicatie, zal het lichaam ziek worden. Bij vele ziekten waaronder MIGRAINE spelen hormonen dan ook een belangrijke rol.
Hormonale Migraine
We spreken van een hormonale MIGRAINE, wanneer deze veroorzaakt wordt door de hormonale schommelingen in de vrouwelijke cyclus.
Rond de eisprong en vlak voor de menstruatie hebben we de grootste kans op een MIGRAINE aanval. Dat heeft te maken met een sterke daling van de oestrogeenspiegel.

Oestrogeen
Oestrogeen wordt vaak hét vrouwelijke hormoon genoemd. Dat komt omdat oestrogeen een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling van de vrouwelijke geslachtskenmerken, gedurende de menstruatiecyclus en tijdens de zwangerschap.
Oestrogeen wordt, onder andere, aangemaakt in de eierstokken, maar kan ook worden aangemaakt in je vetcellen. Dit maakt dat oestrogeen ook bij mannen voorkomt, zij het in mindere mate.
Functie Oestrogeen
Oestrogeen speelt een belangrijke rol bij verschillende lichaamsprocessen. Zo draagt het bij aan de stevigheid van de huid, de bescherming van de botten, de opbouw van het baarmoederslijmvlies, een normale bloeddruk en een gezonde cholesterolspiegel.
Ook speelt oestrogeen een rol bij een gezond libido, een goed geheugen en het vrijgeven van het gelukshormoon serotonine.
Het is van belang dat je oestrogeen op peil is.

Oestrogeendominantie
De kans op een migraine-aanval is groot wanneer de daling van oestrogeen tijdens de ovulatie of rondom de menstruatie (te) hoog is. Dit zien we vooral bij vrouwen met een oestrogeendominantie.
We spreken van een oestrogeendominantie wanneer de balans tussen oestrogeen en progesteron verstoord is. Dit kan betekenen dat er te veel oestrogeen aanwezig is, te weinig progesteron of de afbraak van oestrogenen niet goed verloopt.
Oorzaken oestrogeendominantie
Een hoger vetpercentage zorgt voor meer oestrogeen. In het vetweefsel zit namelijk het enzym aromatase dat kan zorgen voor een omzetting van testosteron in oestrogeen.
Maar ook een slecht werkende lever zorgt ervoor, dat de afbraak van oestrogenen niet goed verloopt.

Webinar ‘Doorbreek Migraine’
2.000 man gingen je voor!
Xeno-oestrogenen
Daarnaast kunnen we ook chemische hormoonverstorende stoffen binnenkrijgen die zich in het lichaam gedragen als oestrogeen. Denk aan stoffen die aan de basis staan van plastics, kleding, meubels, bestrijdingsmiddelen, medicijnen en benzine.
Maar denk ook aan smaakmakers, kleurstoffen, zoetstoffen en conserveringsmiddelen in onze voeding. En vergeet vooral ook cosmetica, parfum en schoonmaakmiddelen niet. Zelfs ons drinkwater bevat hormoonverstorende stoffen.
De basisgrondstof van veel van deze stoffen is aardolie. Dit is oorspronkelijk een natuurlijk product en lijkt op het hormoon oestrogeen. We noemen al deze chemische stoffen dan ook xeno-oestrogenen.

Het lichaam heeft jou nodig!
Soms is het moeilijk te geloven, maar jouw lichaam doet altijd zijn uiterste best om jou gezond en vitaal te houden.
Hormonale MIGRAINE is niets anders dan een signaal dat om aandacht vraagt; een uitnodiging om te onderzoeken hoe je jouw lichaam zo goed mogelijk kunt ondersteunen.
Met symptomen bestrijden middels medicatie ben je misschien tijdelijk geholpen. Maar de kans is groot dat deze ‘de hormonale dans’ op lange termijn zullen verstoren.
Het lichaam heeft jou nodig!
Wat kun je zelf doen?
Het is een misvatting dat we zelf geen invloed hebben op de ‘dans der hormonen’ en dus hormonale MIGRAINE.
Daarbij is het belangrijk om te vermelden dat MIGRAINE nooit gaat over ‘eigen schuld dikke bult’. Maar wel over eigen regie. Je mag gaan onderzoeken aan welke knoppen jij kunt draaien om je klachten zoveel mogelijk de baas te worden.
Dat vraagt om aandacht.
De meest eenvoudige stap is een gezonde basis te leggen voor je algehele gezondheid:
– Werk toe naar een gezond gewicht
– Zorg voor voldoende nachtrust
– Eet voldoende (groene) groente
– Drink voldoende water
– Vermijd alcohol
– Vermijd xeno-oestrogenen
– Reduceer stress
– Supplementeer met Magnesium
Hormonale MIGRAINE als holistisch vraagstuk
Maar vaak zijn er meer factoren die een MIGRAINE-aanval uitlokken. Gezondheid is namelijk altijd een holistisch vraagstuk.
Zo zijn MIGRAINE-patienten vaak hooggevoelig en perfectionistisch. Daarover lees je meer in deze BLOG.
Maar ook kunnen belemmerende gedachten of onderdukte gevoelens van invloed zijn op de hormonale balans. Reflecteer daarom regelmatig op hoe je je voelt.
Je kunt zelf zoveel meer dan je denkt als het om gezondheid gaat. En het is zoveel leuker dan je misschien verwacht.

Het taboe op hormonale MIGRAINE
Dan nog even dit…
Want helaas heerst er in onze maatschappij een groot taboe op hormonale klachten waaronder MIGRAINE. Dat heeft als gevolg dat MIGRAINE gepaard gaat met gevoel van schaamte en schuld.
En dat terwijl de ‘hormonale dans’ ons niets anders laat zien, dan verschillende fases van onze natuurlijke cycli. Elke fase in de hormonale cyclus heeft, net zoals de seizoenen, zijn eigen betekenis.
En dat is merkbaar!
Zo zie je er in de fase rond de eisprong vaak stralend uit en heb je zin om van alles te gaan doen. Daarentegen vraagt het lichaam in een periode voor de menstruatie heel duidelijk om rust.
In plaats van alsmaar door te rennen, zouden we wat meer mogen inspelen op deze ‘dans der hormonen’. Dat is geen aanstellerij, maar dat is zoals de natuur het bedoeld heeft.

Sta eens stil bij jouw hormonale cyclus
Sta daarom eens stil bij jouw hormonale cyclus en stel jezelf de volgende vragen:
Geef je jezelf de ruimte om stil te staan bij je hormonale cyclus?
Van welke delen van je hormonale cyclus kan je genieten en waarom?
Welke delen van je hormonale cyclus vind je vervelend en waarom?
Wat zou je zelf kunnen doen om je hormonale cyclus op een andere manier te beleven?
Neem jezelf voor om vanaf vandaag eens wat meer mee te bewegen in de veranderlijkheid van de ‘dans der hormonen’.
Juist daarin schuilt voor jouw hormonale MIGRAINE een enorme kracht!
10 voedingstips bij MIGRAINE
Wil jij weten wat mij heeft geholpen?
Vraag dan het E-book aan, waarin ik je mijn 10 beste voedingstips met je deel:

Webinar ‘Doorbreek Migraine’
2.000 man gingen je voor!
Activeer het zelfhelend vermogen en doorbreek migraine!
Zelf kampte ik ruim 20 jaar met chronische MIGRAINE. Ik had werkelijk van alles geprobeerd om er vanaf te komen.
Tijdens onze 10 jaar reizen langs de continenten met het gezin, kwam ik in aanraking met de helende werking van voeding.
Inmiddels ben ik helemaal van mijn klachten af. Sindsdien is het mijn missie om mensen zoals jij op holistische wijze te helpen naar een leven met minder MIGRAINE en meer energie.
Wist je dat het programma ‘Master Your Migraine’ al ontzettend veel vrouwen heeft geholpen met het activeren van het zelfhelend vermogen van het lichaam ten gunste van Migraine?
Sommigen zijn, net als ik, inmiddels helemaal klachtenvrij!
HIER lees je er alles over.
Heb je vragen? Neem gerust CONTACT met me op. Je krijgt altijd persoonlijk antwoord van mij!

Webinar ‘Doorbreek Migraine’
2.000 man gingen je voor!
10 voedingstips bij MIGRAINE
Wil jij weten wat mij heeft geholpen?
Vraag dan het E-book aan waarin ik je mijn 10 beste voedingstips met je deel:
Bron: Julie Bjelland
Fotografie: Marjolein Tebrunsvelt