fbpx Leestijd: 8 minuten

Een holistische benadering bij Migraine, hoe werkt dit?

Waar de reguliere geneeskunde zich vaak richt op de plek waar de klacht zich manifesteert, kiest een holistische benadering ervoor om te kijken naar de mens als geheel. Het er vanuit gaat dat alles met elkaar samenhangt.

Dit geldt ook voor migraine. Ergens is er een disbalans, waar vele oorzaken aan ten grondslag kunnen liggen. Deze oorzaak is voor iedereen anders.

Wij geloven in het zelfhelend vermogen van de mens.

Wij, Pien en Marieke, lichten onze benadering graag toe

Een holistische behandelmethode kent vele vormen. 

Zo is een retraite een kansrijke benadering is om in verbinding te komen met de dieperliggende oorzaak van MIGRAINE. Zie het als een bouwsteen in een holistisch behandelingstraject.

Tijdens het Retraite weekend staan yoga en meditatie centraal. Andere elementen die aan bod komen zijn energetische therapie, creatieve therapie, systemisch werk en voeding.

Graag lichten wij onze visie op migraine toe vanuit onze vakgebieden.:
Pien Romme: energetische therapie, TCM (traditionele Chinese geneeskunde) yoga en energy medicine
Marieke de Zwaan: voedingsdeskundige, integraal migrainecoach, systemisch coach (in opleiding)

Wat is Migraine?

Migraine is een aandoening waarbij, na een tijdelijke vernauwing van bloedvaten in de hersenen, aanvallen ontstaan die juist zorgen voor verwijding van de bloedvaten. Dat leidt vaak tot hevige, kloppende hoofdpijn.

Migraine is allesbehalve een ‘gewone hoofdpijn’ en komt ook in verschillende gradaties voor. 

Tijdens een migraineaanval heb je eigenlijk altijd een zware, hevige hoofdpijn. Elke aanval van migraine kan anders zijn.

Triggers voor migraine of hoofdpijn

De meest voorkomende triggers van hoofdpijn en migraine zijn stress, weersveranderingen (luchtdruk verschillen), vermoeidheid, hormonen en voeding. Het kan ook getriggerd worden door lawaai, fel licht, te veel pijnstillers, straling en hormonale anticonceptie.

Tevens kunnen externe ziekteverwekkers, emotionele of orgaanproblemen migraine uitlokken.

Daarnaast kan hoofdpijn een teken zijn van andere gezondheidsproblemen. Zo kan de oorzaak in het hoofd zelf liggen, maar ook elders in het lichaam.

 

Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM)

De traditionele Chinese geneeskunde probeert de mens als geheel en in zijn omgeving te begrijpen. Het is gebaseerd op een holistische benadering.

De Traditionele Chinese geneeskunde onderscheidt verschillende hoofdpijnklachten al naar gelang waar de hoofdpijn zit, het type pijn en welke energiebanen of meridianen met hun bijbehorende organen zijn aangedaan.

Meridianen zijn symmetrische energiebanen in het lichaam, die van je kruin tot in de puntjes van je vingers en tenen lopen. Door heel het lichaam liggen vele meridianen die samen een compleet netwerk vormen. De belangrijkste functie van dit netwerk is het vrijelijk laten stromen van de levensenergie.

Wanneer externe of interne factoren de stroom van de meridianen belemmeren, kun je migraine krijgen.

 

Exogene hoofdpijn en endogene hoofdpijn

De TCM onderscheidt bij hoofdpijn twee hoofdcategorieën: exogene hoofdpijn en endogene hoofdpijn.

Exogene hoofdpijn wordt geassocieerd met externe ziekteverwekkers. Zo kan een ongezonde levensstijl of tijdelijke lichamelijke zwakte het hoofd vatbaar maken voor externe ziekteverwekkers.

Endogene hoofdpijn wordt in verband gebracht met interne gezondheidsproblemen. Denk hierbij aan:
– Uitputting van de nieren
– Insufficiëntie van het hersenmerg
– Stagnatie van de lever door opgekropte emoties of stress
– Een disfunctionele milt
– Hoofdletsel

aardbei b

Retraite Migraine

17- 19 maart

Energetische therapie

In de energetische therapie onderscheiden we primaire hoofdpijn en secundaire hoofdpijn.

Primaire hoofdpijn is hoofdpijn zonder een ziekteoorzaak. Hieronder vallen spanningshoofdpijn, vasculaire hoofdpijn, clusterhoofdpijn en migraine. Deze varianten zijn verantwoordelijk voor zo’n 90% van alle hoofdpijnen.

Bij secundaire hoofdpijn is er een onderliggende aandoening zoals een cerebrovasculaire aandoening, een trauma aan het hoofd, een infectie, een tumor of een stofwisselingsstoornis. Hoofdpijn kan ook ontstaan door bepaalde ziektebeelden bij de ogen, oren, nek, tanden en sinussen of door bepaalde medicijnen.

Door na te gaan waar de locatie van de hoofdpijn zich bevindt, kun je erachter komen welke meridianen en organen erbij betrokken zijn. Daar wordt de behandeling op gericht.

 

Qi-deficiency bij migraine

Je ziet bij veel mensen die ernstige migraine-klachten hebben dat ze te maken hebben met Qi-deficiency. Ofwel, de ‘batterij’ leeg is.

In eerste instantie, richt een energetische behandeling zich op het snel opladen van de ‘accu’. 

Wanneer het energieniveau goed is, dan verbetert als vanzelf de cardiovasculaire functie (goede functie van het hart en de bloedsomloop).

5 elementenleer

De 5-elementenleer houdt verband met vijf fundamentele stoffen in de natuur en hoort bij de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG). De vijf elementen staan voor hout, vuur, aarde, metaal en water.

In de TCM wordt deze theorie gebruikt om pathofysiologische condities van het menselijk lichaam te bepalen, en om richting te geven aan de klinische diagnose en behandeling van ziekten.

Bij Migraine domineert het element vuur in het hoofd.

Verrassende oefening: Water Up Fire Down

Als je je onderbuik warm maakt en je hoofd koel houdt, verandert je constitutie. Daarmee daalt het vuur af en vermindert de druk op je hoofd.

Een zeer effectieve manier om de energiestroom in het lichaam te balanceren, is de oefening “Water up, fire down”.

Klap in je handen en stamp met je voeten uit alle macht, alsof je leven ervan afhangt. Lach en schreeuw in volle overgave (3 keer per dag 20 sec.).

Door in je handen te klappen opent je borstkas. Ook wordt je lichaam warm en vrolijk je op. Door met je voeten te stampen, trillen en versterken je knieën, enkels, heupgewrichten en onderrug.

Zo herstelt de natuurlijke flow in het lichaam.

70 c

Retraite Migraine

17- 19 maart

Energetische oefeningen bij Migraine

Er zijn veel meer oefeningen die je zelf kunt toepassen om bij migraine de energie in het lichaam te balanceren.

Zo helpt het om je handen op neurovasculaire punten te houden om de hoofdpijn te kunnen verlichten. Ook zijn er een aantal acupunctuur punten die je zelf kunt masseren voor verlichting en balans.

Ook zijn er diverse yoga houdingen die de energie in het lichaam beter laten stomen en balanceren. Door strekkende en draaiende bewegingen kunnen we de meridianen oprekken en organen masseren.

Door te werken met ademhaling breng je meer zuurstof in ons lichaam en cellen. Zo ontstaat er meer balans en rust in je lichaam, geest en spirit.

Zo creëer je je eigen EHBO kit voor migraine.

Yoga bij Migraine

Het positieve effect van yoga op migraine zou onder meer toe te wijzen zijn aan een verbeterde vagale tonus: een activiteit verbonden aan de vaguszenuw, een onderdeel van het zenuwstelsel dat verantwoordelijk is voor een regelmatige harstslag en verminderde stressniveaus.

Yoga zou een rustgevende respons geven aan deze zenuw, wat een positief effect kan hebben op de pijnreductie.

Daarnaast let je met yoga bewust op je ademhaling: ademhalingsoefeningen verhogen de neurotransmiter noradrenaline, die ook je stress reguleert, je focus verbetert en de hersengezondheid bevordert. Als deze neurotransmitter niet optimaal functioneert, kan dit leiden tot migraine.

Meditatie bij Migraine

Door middel van meditatie is pijn te verminderen doordat je het brein traint om minder emotionele respons en oordeel aan de pijn te hangen. Dit doe je door je gedachten te ‘laten zijn’ en te observeren van een afstand zonder erin mee te gaan.

Mensen die regelmatig meditatie beoefenen, zijn doorgaans minder gevoelig voor pijn en ervaren dit minder intens.

pompoen 3 c

Retraite Migraine

17- 19 maart

Voeding bij Migraine

Voeding is van grote invloed op Migraine. 

Zo kan een instabiele suikerspiegel, een verstoord darm-microbioom, laaggradige ontstekingen, tekorten aan bepaalde voedingsstoffen, histaminegevoeligheid, dehydratatie of voedselallergieën allemaal van invloed zijn op het ontwikkelen van Migraine.

Helaas wordt er over voeding veel beweerd, waardoor mensen door de bomen het bos niet meer zien.

Een gezond en geschikt voedingspatroon bij Migraine gaat niet zozeer over wat je niet eet (glutenvrij, suikervrij, koemelkvrij etc.) maar veel meer over wat je wel eet.

De meest eenvoudige en effectieve stap die je kunt zetten is, om bewerkte voeding te vermijden en zoveel mogelijk te kiezen voor pure en onbewerkte voeding.

En daarnaast….. veel drinken! Het is erg belangrijk dat je je lichaam goed hydrateert, zodat voedingsstoffen beter kunnen worden opgenomen en afvalstoffen gemakkelijker je lichaam weer kunnen verlaten.

De invloed van gedachten en emoties op Migraine

De meesten mensen zijn zich er nauwelijks van bewust dat ook gedachten en emoties van invloed kunnen zijn op Migraine. Beiden belasten namelijk ieder op zijn eigen manier jouw zenuwstelsel.

Het zenuwstelsel is grofweg opgedeeld in het parasympathische en sympathische zenuwstelsel. Het sympathische zenuwstelsel is het gaspedaal. Deze is geactiveerd bij inspanning. Ons parasympathische zenuwstelsel is de rem en zorgt voor rust en herstel. Het is van belang dat beiden in balans zijn.

Indien je voortdurend rondloopt met negatieve gedachten of opgekropte emoties, dan wordt het sympathische zenuwstelsel chronisch belast. Dit kan resulteren in Migraine.

De eerste stap is om je bewust te worden van je gedachten en overtuigingen. Wat vertel jij jezelf, in hoeverre klopt dit en helpt het je vooruit? 

Daarnaast is het belangrijk om emoties te doorvoelen. Een emotie is immers niets anders dan ‘energy in motion’ en vraagt om beweging.

perzik c

Retraite Migraine

17- 19 maart

Het belang van authenticiteit bij Migraine

Authentiek zijn betekent dat je in alles jezelf durft te zijn en jezelf durft te laten zien met wat er echt is. Dat je je gevoel uit en aangeeft wat je nodig hebt en wat je behoeften zijn.

Dat als iemand je grenzen overgaat, je dit aangeeft in plaats van het te laten gebeuren. Dat je nee zegt, terwijl je weet dat je de ander misschien teleurstelt of dat een ander boos op je wordt.

Dat je onvoorwaardelijk je gevoel of intuïtie durft te volgen, ook al wijk je af van wat ‘normaal’ is, maar dat je doet wat voor jou als kloppend voelt.

Je kunt nog zo gezond eten, je kunt je helemaal gek sporten, je kunt elke dag een handvol vitaminen slikken, maar als je niet luistert naar je innerlijke stem, dan kan het ergens flink mis gaan. Als dit maar lang genoeg duurt, kun je lichamelijke klachten ontwikkelen waaronder migraine.

Gelukkig zijn er heel veel manieren om weer in contact te komen met je ware ik. Met coaching doen we dit middels reflecterende (schrijf-)oefeningen, meditatie en opstellingen.

Systeemopstellingen bij migraine

Chronische ziekten en langdurige klachten waaronder migraine kunnen verband houden met verborgen dynamieken in families. Veelal ben je je hiervan niet bewust.

Opstellingen zijn een methode om deze verbanden aan het licht te brengen waarna je verlichting kunt vinden in het omgaan met migraine of er verbeteringen optreden en soms zelfs migraine geheel verdwijnt.

Een systeemopstelling zoekt niet naar verklaringen maar biedt een nieuw perspectief op migraine.

Retraite Migraine 17-20 maart

OP 17-20 maart organiseren wij een retraite met verdieping in Migraine. 

We hebben gekozen voor één van de mooiste plekken van Nederland: centraal in het Geuldal met een weids uitzicht op de omringende heuvels. 

Onze kok neemt je dit weekend mee in het ayurvedisch koken met de al 5000 jaar beproefde keuken van India. Zeer passend bij het thema migraine.

Een retraite is geen doel op zich. Je trekt je terug zodat er ruimte ontstaat om je meer bewust te worden en tot inzichten te komen.

Wat je eruit haalt hangt helemaal van jezelf af. Zo zijn er mensen die levens-veranderende keuzes maken na een retraite tot mensen die gewoon op dezelfde voet verder gaan met mooie inzichten, volledig ontspannen en zelfbewust. 

Nieuwsgierig naar de Retraite met verdieping in Migraine?

Je bent van harte welkom!

Een liefdevolle groet,
Pien & Marieke

Pien en Marieke

Retraite Migraine

17- 19 maart