fbpx
Leestijd: 4 minuten

Hoe blijf je vitaal en fit bij het thuiswerken?

Vitaal thuiswerken gaat over zelfzorg: zorgen dat het instrument waarmee je werkt, jouw lichaam, optimaal kan functioneren.

Als jij zorgt dat jouw lichaam vitaal is, draag je bij aan een versterkt immuunsysteem. En laat dat nou het belangrijkste zijn ten tijde van een virusuitbraak. Het beschermt je niet alleen, maar het maakt je ook nog eens veerkrachtig en vrolijk.

Hoe je dat doet? Dat lees je in de volgende 7 tips:

7 tips voor vitaal thuiswerken:

1. Voldoende slaap

Een inkopper, maar voldoende slaap is onontbeerlijk voor een goede weerstand. Tijdens de slaap vinden er namelijk allerlei herstelprocessen plaats in het lichaam, die nodig zijn om gezond te blijven.

Spreek een bedtijd af met jezelf en hou je eraan, want uitgerust wakker worden is een groot cadeau aan jezelf!

2. Elimineer alcohol

Gezond drinken bestaat niet. De enige gezonde alcoholinname is geen alcoholinname.

Als alcohol vandaag uitgevonden zou worden, zou het verboden worden. Alcohol onderdrukt namelijk je immuunsysteem. Dat betekent dat vervelende indringers als coronavirussen in je lichaam mogelijk voorrang krijgen hun schadelijke werk te doen. En dat is nou net niet wat we willen.

IMG_4091 x

3. Eet alle kleuren van de regenboog

Een eenvoudige manier om gezond eten binnen te krijgen, is letten op kleur. Een regenboog van plantaardig voedsel helpt je aan een ijzersterk immuunsysteem. 

We hebben het hier over verse groente en fruit, bij voorkeur lokaal, biologisch en in het seizoen. Niet alleen bij het avondeten, maar ook tijdens het ontbijt en de lunch kun je hier aandacht aan besteden. 

Wat te denken van een Pomme Powersmoothie?

4. Benut gedachtenkracht

Pijn en verdriet horen nu eenmaal bij het leven. Maar angst is te allen tijde de slechtste raadgever.

Wees niet bang voor tegenslag, maar onderzoek de magische werking van gedachtenkracht. Waar liggen jouw mogelijkheden liggen om een bepaalde dreiging om te buigen naar iets positiefs? Optimisme is niet alleen goed voor het humeur, maar ook voor de weerstand!

Wist je dat positieve verwachtingen een immuunsysteem zelfs actief aan het werk kunnen zetten?

wat is holistisch coachen?

5. Wandelen in de natuur

Regelmatig een half uur lopen versterkt je immuunsysteem. Het is gratis en effectief!

Woon je vlak bij een natuurgebied, dan bof je. Want natuurgebieden zitten vol met micro-organismen die een heel gunstig effect hebben op jouw immuunsysteem.

Kies een vast moment op de dag om naar buiten te gaan. Bijvoorbeeld een half uurtje eerder opstaan, net als de laid-back Australiërs doen.

6. Minimaliseer bewerkte voeding

Veel bewerkte producten bevatten grote (verborgen) hoeveelheden (ogezonde) vetten, zout en (ongezonde) suikers.

Daarnaast wordt bewerkt voedsel vaak verwerkt door chemische processen, met als gevolg dat er bijna in ieder bewerkt product kunstmatige stoffen zitten.

Je zult begrijpen dat het een enorm karwei is voor je lichaam om deze ongewenste stoffen te verwerken. Is het niet flauw om je lichaam zo te klieren in tijden dat het wel iets beters te doen heeft?

7. Vermijd chronische stress

Het lichaam heeft baat bij kortdurende stresssituaties, zoals honger, koude of dorst, omdat dan het immuunsysteem kortstondig gestimuleerd wordt. Maar als een stressvolle situatie weken of maanden aanhoudt, dan haalt dit het immuunsysteem onderuit.

Vaak staan we te lang ‘aan’ en merken we dit pas te laat.

Creëer bewust momenten op de dag om even uit te staan. Het meest eenvoudige is om de dag zo te starten en te eindigen. Ga lekker liggen, tel je ademhalingen en voel waar eventuele spanningen in het lichaam zich bevinden.

Hoe blijf je fit en vitaal bij het thuiswerken?
we zijn een beetje doordewar

Nu je weet hoe je fit en vitaal kunt blijven tijdens het thuiswerken, is de volgende stap om het ook daadwerkelijk te gaan doen. 

Bedenk dat het echt de moeite waard is om met bovenstaande tips aan de slag te gaan, want uiteindelijk werk je toe naar een vrolijker en vitaler leven, thuis én op het werk!

Succes!

Marieke

 

NB. Deze onderwerpen (en nog veel meer) komen aan bod in de online training ‘Master Your Health’, waarbij je in 7 weken toewerkt naar meer energie. Meer weten?

Wil jij meer van dit?

Schrijf je in en ontvang gratis 3 verrassende Powersmoothie recepten in je inbox.

Hoe blijf je fit en vitaal bij het thuiswerken?
we zijn een beetje doordewar

Wil jij meer van dit?

Schrijf je in en ontvang gratis 3 verrassende Powersmoothie recepten in je inbox.

Fotografie: Marjolein Tebrunsvelt