fbpx
Leestijd: 8 minuten

De bevrijding van haatgevoelens bij Migraine

Kerngezonde mensen met chronische MIGRAINE, hoe kán dat toch?

Veel pijnspecialisten richten hun pijlen op de plek waar de MIGRAINE zich fysiek uit. Maar zolang onderdrukte emoties zich in het lichaam bevinden, zullen klachten aanhouden.

Denk hierbij aan schaamte, schuld, verdriet, angst en/of haatgevoelens.

Positief ingesteld persoon

Misschien is onderdrukte haat niet direct de emotie waar je aan denkt, want mogelijk ben je een positief ingesteld persoon. 

Toch blijken haatgevoelens ongemerkt vaak ten grondslag te liggen bij patiënten met MIGRAINE. En daar is niets verkeerds aan!

pomme-50 klein vierkant

Lichamelijke klachten bij onderdrukte emoties

Een emotie zoekt altijd een uitweg, zoals water ook altijd blijft stromen. En desnoods een overstroming veroorzaakt als het niet anders kan. 

Als jij een emotie onderdrukt, kan deze je lichaam niet verlaten. Echter zal het van zich laten horen middels lichamelijke klachten en in het ergste geval ziekte.

Je brein probeert daarmee je aandacht af te leiden van een hardnekkige emotie die je diep van binnen ervaart.

Migraine en onderdrukte emoties

Veelal ben je je niet bewust van onderdrukte emoties, omdat ze liggen opgeslagen in het onderbewuste.

MIGRAINE kan het gevolg zijn van de angst voor het voelen van deze emotie. 

Je lichaam wil je in essentie beschermen tegen een akelig gevoel.

pomme-5 klein

Webinar ‘Doorbreek Migraine’

2.000 man gingen je voor!

Haatgevoelens bij Migraine

Iedereen heeft delen van zichzelf die hij of zij liever niet onder ogen komt. We stoppen die delen weg en doen er alles aan om ons er niet mee te hoeven identificeren.

Zo passen haatgevoelens niet bij hoe we gezien willen worden, en zijn ze in tegenspraak zijn met de publieke persona die we graag aan anderen willen laten zien.

Maar soms kun je niet anders. Dan triggert iets of iemand jou in oude pijn, een ervaring van lang geleden, die je misschien allang vergeten was. 

Een vervelende herinnering van iets wat je pijn gedaan heeft en wat nog niet de ruimte heeft gekregen om verwerkt te worden.

Waar komen haatgevoelens vandaan?

Haatgevoelens hebben alles te maken met gevoelens van onrecht, je niet gehoord voelen of je onveilig voelen. 

Misschien voelde je je niet gezien in het gezin waarin je opgroeide, ben je vroeger gepest of heeft iemand je plotseling in de steek gelaten. 

Het is een misvatting om te denken dat de oorsprong van haat over hele grote thema’s moet gaan zoals misbruik, emotionele of fysieke verwaarlozing. 

Mogelijk heb je de neiging om vervelende gebeurtenissen weg te praten omdat het in jouw beleving niet zo erg was. Echter zegt de gebeurtenis niets over de intensiteit waarmee jij het vroeger hebt ervaren.

Wat is de functie van haat?

De functie van haat is je strijdvaardig te maken. Je krijgt extra energie om het onrecht aan te gaan en niet zomaar over je heen te laten lopen.

Er ligt echter een belangrijk gevaar op de loer bij het onderdrukken van haat. Het gevoel kan op termijn namelijk erg slecht zijn voor de gezondheid. 

Haat leidt tot piekeren, chronische stress en daarmee mogelijk tot MIGRAINE.

migraine en hooggevoeligheid (HSP-er)

Haat versus zelfhaat

Haat is iets anders dan zelfhaat. Zelfhaat richt zich destructief tegen zichzelf. Het kan zelfs zo ver gaan dat je niet meer met jezelf wilt leven en suïcidale neigingen krijgt.

Haat, vijandigheid of rancune richt zich daarentegen naar een factor buiten jezelf.

Verschil tussen woede en haat

Het grootste verschil tussen woede en haat is dat hoewel beide negatieve emoties zijn, woede niet lang duurt, terwijl haat meestal langer aanhoudt.

Woede en haat zijn twee emoties die alle mensen hebben, net als en liefde. Beide impulsen komen voort uit ongunstige of onplezierige ervaringen.

Het erkennen van haatgevoelens

Om jezelf te bevrijden van haatgevoelens, is het herkennen en erkennen essentieel. 

Herkennen kan al een hele klus op zich zijn. Misschien associeer je het gevoel van haat met iets slechts. En als je iets niet wil, dan is het een slecht mens zijn.

Mogelijk heb je daarmee de neiging haatgevoelens weg te drukken en ga je ongemerkt projecteren, verplaatsen en zelfs ontladen op anderen en de wereld, wat alleen maar tot meer lijden voor jezelf en anderen zal leiden.

Haatgevoelens zeggen echter niets over of jij een goed of slecht mens bent. Het vertelt ook niets over de ander, maar alles over wat er in jou speelt.

migraine en hooggevoeligheid - hoogsensiiviteit HSP

Webinar ‘Doorbreek Migraine’

2.000 man gingen je voor!

Jij bent niet jouw emotie

Daarnaast ‘ben jij niet de haat zelf’, maar ervaar je een gevoel van haat. Emoties zijn niets anders dan energie in beweging, ze komen en ze gaan. 

Ze geven zodoende een proces weer.

Zware energie stagneert jouw natuurlijke stroom

Haat heeft een zware energie. Het blokkeert en duwt weg. 

Het zet een energetische muur tussen jou en dat wat je haat, hoewel het je niet lukt weg te krijgen.

In ‘het inzicht’ dat je uit haatgevoelens kunt halen zit grote winst voor MIGRAINE. Dit is namelijk hét component waardoor jouw natuurlijke stroom stagneert. 

Waarom?

we zijn een beetje doordewar

Je onderdrukt een stuk van jezelf

Vijandigheid vertelt je dat wat je haat in de ander, precies is wat jij aan jezelf haat of zou (!) haten als je dit ook zou doen.

Ofwel je onderdrukt een stuk dat bij jezelf hoort, ofwel je doet er te veel aan om te voorkomen dat je ook zo wordt. Dan zou je jouw eigen vijand worden en dat is niet te verkroppen: dan maar liever dat naar buiten toe projecteren.

Het is echter wel de bedoeling dat je je complete menselijkheid accepteert.

De bevrijding van opgekropte energie

Wanneer zich namelijk een situatie voordoet waarin je de eigenschap nodig hebt die je zo haat, kun je deze niet aanspreken, maar ook haar positieve broertjes niet. 

En omdat dit nu zo zichtbaar in je vizier komt, is het tijd je te bevrijden.

Dat betekent niet dat je net zo gaat worden, maar het betekent dat de broertjes van deze kwaliteit, of noem het energie, tot je beschikking komt als het nodig is.

migraine en hooggevoeligheid (HSP)

Webinar ‘Doorbreek Migraine’

2.000 man gingen je voor!

Wat vragen haatgevoelens van jou?

Denk aan een situatie waarbij iemand jou volledig uit het lood slaat en er een lawine aan beladen gevoelens, beelden, neigingen en sensaties wordt getriggerd.

Je gedachten slaan op hol en je geest raakt totaal verhit en verstoord, gevangen en claustrofobisch of woedend, op een manier die nogal overdreven lijkt.

Dit kun je oproepen via meditatie, verbeeldingskracht en visualisatie. 

Sta je haatgevoelens voor de volle 100% toe, hoe ongemakkelijk dit ook voelt.

 

Schrijf vervolgens op:

● Wat doet deze persoon jou aan? Denk er even over na of schrijf het op om het duidelijk te krijgen. Dit is namelijk precies wat jij jezelf aandoet door dit stuk te haten.

● Hoe doet deze persoon of groep dat? Misschien keur je de manier waarop af (en misschien mag jij dus wel wat meer deze richting opschuiven).

● Wanneer doen hij of zij dat vooral? In welk soort situaties? Dit alles geeft je informatie over wat, wanneer en hoe jij getriggerd wordt om jezelf te verloochenen en een rol te spelen waarin jij je niet vrij voelt. Dat wíl absoluut veranderen. En dit kún je ook veranderen, door de representant van datgene wat je haat, te accepteren.

aardbei b

Het hart is vergevingsgezind

Acceptatie is een lastige, dat gaat niet zomaar, zeker niet met zo’n sterke emotie als haat. Acceptatie is ook niet de juiste term, want er rust spanning en oordeel op. 

Vergeving zou al een stuk dichter in de buurt komen. Nog beter kun je het hebben over aanvaarden en insluiten.

Kijk maar eens of het volgende werkt: maak in je hoofd eens een plaatje van deze persoon of deze mensen en probeer deze eens in te ademen. En daarmee bedoel ik dat je de energie die van deze persoon (of personen) uitgaat, binnen durft te laten komen in je hart.

Het hart is namelijk vergevingsgezind. Daar wordt alles omarmd en daar kan het zacht worden.

Vergeven, of liever ‘insluiten’ doe je voor jezelf

Dit verzachten, vergeven of liever insluiten doe je niet voor de ander, maar doe je voor jezelf, om je giftige vloeistof van haat uit je systeem te krijgen.

Zolang je niet tot aanvaarding kunt komen, zullen er kopieën van deze persoon en gelijke situaties in je leven blijven verschijnen als projectie van het schild waarmee jij jezelf gevangen houdt.

Wees verzachte dapperheid en breng deze persoon naar je hart.

pomme-8 klein vierkant

Webinar ‘Doorbreek Migraine’

2.000 man gingen je voor!

Haat versus liefde

Haat geeft niets anders dan een thema weer. Wanneer jij het stokje oppakt van ‘haat’, dan zit aan de andere kant van het stokje ‘liefde. Hoe verder je uit het midden gaat, hoe extremer je ook de andere kant op kunt kelderen.

Dit is een voortvloeisel uit deze polaire wereld en ons denken bevestigt dat door onze goed/fout-blik.

In het centrale midden vind je de rust en ontspanning. MIGRAINE vraagt om waakzaamheid om rond het midden te blijven balanceren.

Onderdrukte emoties als haat zijn niets meer dan een uitnodiging om je te verwonderen over hoe prachtig jouw systeem is gebouwd en zijn werk doet om jou continu in balans te houden.

Migraine vraagt om nieuwsgierigheid

MIGRAINE vraagt daarmee om nieuwsgierigheid. Niet zozeer jouw hoofd, maar jouw lichaam heeft uiteindelijk alle wijsheid in pacht. 

Het is de kunst de signalen te leren herkennen en daarop in te spelen.

10 voedingstips bij MIGRAINE

Wil jij weten wat mij heeft geholpen? 

Vraag dan het E-book aan, waarin ik je mijn 10 beste voedingstips met je deel:

pomme-29 klein vierkant

Webinar ‘Doorbreek Migraine’

2.000 man gingen je voor!

Zelfheling bij migraine

Zelf kampte ik ruim 20 jaar met chronische MIGRAINE. Ik had werkelijk van alles geprobeerd om er vanaf te komen.

Tijdens onze 10 jaar reizen langs de continenten met het gezin, kwam ik in Australië in aanraking met de helende werking van voeding. 

Inmiddels ben ik helemaal van mijn klachten af. Sindsdien is het mijn missie om mensen zoals jij op holistische wijze, met voeding, leefstijl en zelfbewustzijn, te helpen naar een leven met minder MIGRAINE en meer energie.

Wist je dat het programma ‘Master Your Migraine’ al ontzettend veel vrouwen heeft geholpen naar minder pijnklachten?

Sommigen zijn, net als ik, inmiddels helemaal klachtenvrij!

HIER lees je er alles over.

Daarnaast begeleid ik met 1 op 1 coaching en systemische interventies (o.a. familieopstellingen bij MIgraine en Retraites Migraine) mensen, om op zoek te gaan naar de dieperliggende oorzaak van migraine.

Heb je de Migraine Agenda wel eens bekeken?

Heb je vragen? Neem gerust CONTACT met me op. Je krijgt altijd persoonlijk antwoord van mij!

Warme groet,
ir. Marieke de Zwaan

systemisch migraine-coach en voedingspexpert

pomme-50 klein vierkant

Webinar ‘Doorbreek Migraine’

2.000 man gingen je voor!

10 voedingstips bij MIGRAINE

Wil jij weten wat mij heeft geholpen? 

Vraag dan het E-book aan waarin ik je mijn 10 beste voedingstips met je deel:

Bron: De emotie encyclopedie, Vera Helleman

Fotografie: Marjolein Tebrunsvelt