fbpx
Leestijd: 2 minuten

Wil je gelijk of geluk?

Een bekende uitspraak is: ‘wil je gelijk of wil je geluk?’. 

Lees hier het verhaal over twee Joodse broers: 

Twee Joodse broers hebben al jaren ruzie. Hoewel ze nauwelijks met elkaar spreken, besluiten ze op een dag hun kwestie voor te leggen aan een wijze rabbi. 

De oudste broer gaat in de ochtend alleen naar de tempel van de rabbi. Deze rabbi zit in een kleine zaal samen met zijn leerling. De oudste broer komt binnen en gedurende een half uur vertelt hij zijn verhaal, wat er is gebeurd en waarom hij van zijn standpunt overtuigd is. 

De rabbi zit de gehele tijd zwijgzaam te luisteren en wacht totdat de oudste broer is uitgesproken. Dan zegt de rabbi slechts één zin: ‘Jij hebt helemaal gelijk.’ 

De oudste broer dankt de rabbi hartelijk en loopt met grote tevredenheid naar huis. ‘Zie je wel. Ik had gelijk’, dacht hij bij zichzelf. En hij was vol trots. 

In de middag gaat de jongste broer naar de rabbi om zijn verhaal te doen. De rabbi zit wederom in de kleine zaal samen met zijn leerling. Gedurende een half uur vertelt de jongste broer zijn verhaal, wat er is gebeurd en waarom hij van zijn eigen standpunt overtuigd is. 

De rabbi zit wederom de gehele tijd zwijgzaam te luisteren en wacht totdat de jongste broer is uitgesproken. Dan zegt de rabbi slechts één zin: ‘Jij hebt helemaal gelijk.’ 

Ook de jongste broer dankt de rabbi hartelijk en loopt met grote tevredenheid naar huis. ‘Zie je wel. Ik wist het wel. Ik had gelijk’, zei hij tegen zichzelf. Ook hij was vol trots. 

Nadat de jongste broer vertrokken was, wilde de rabbi opstaan om de tempel te verlaten. Maar toen deed de leerling, die alle tijd in stilte had geluisterd, zijn mond open. Hij kon het niet laten om zijn meester aan te spreken. En hij zei: ‘Meester, wat doet u nu? Beide verhalen van de twee broers waren compleet tegenovergesteld en u geeft ze allebei gelijk. Dat kunt u toch niet maken? En dat hoort u als meester toch helemaal niet te doen?’ Waarop de rabbi op een rustige toon antwoordt: ‘Jij hebt helemaal gelijk.’ 

De boodschap van bovenstaand verhaal is dat iedereen zo graag zijn gelijk wil halen dat het nauwelijks zin heeft om hier tegenin te gaan. Dat is slechts tijdverspilling. 

Daarom opnieuw de vraag: wil je gelijk of wil je geluk?

Wanneer we ons oordeel en onze trots kunnen loslaten, zullen we merken dat dingen makkelijker op hun plek vallen, alle betrokkenen gelukkiger zijn, en de uitkomst vaak beter is.

pomme-29 klein vierkant

Wil je op de hoogte blijven?

Schrijf je in en ontvang het gratis 3 VEGAN recepten.

pomme-8 klein vierkant

Wil je op de hoogte blijven?

Schrijf je in en ontvang het gratis 3 VEGAN recepten.

Fotografie: Marjolein Tebrunsvelt