fbpx
Leestijd: 10 minuten

Migraine, is dat de straf na alcohol?

Met de zon, een boek en een rosé op het terras, om het vervolgens te bekopen met oorlog in je hoofd.

Je het gevoel dat je uit elkaar knalt van de pijn. Als het helemaal tegenzit hang je ook nog boven de pot.

Migraine, is dat de straf na alcohol?

Wat is alcohol?

Alcohol (ethanol) is een chemische verbinding en komt van nature voor in bepaalde planten en micro-organismen.

Deze kleurloze, snel ontvlambare vloeistof heeft een herkenbare geur en wordt soms toegevoegd aan eten en drinken. Ook wordt ethanol gebruikt als brandstof, als oplosmiddel in de industrie en in schoonmaak- en ontsmettingsmiddel.

Hoe ontstaat alcohol?

Alcohol ontstaat als fruit, graan of andere natuurproducten gaan gisten. Gist zet de suiker uit het graan of fruit om in alcohol. Zo ontstaat bijvoorbeeld bier uit gerst en wijn uit druiven.

De temperatuur en de hoeveelheid suiker bepalen hoe snel en hoeveel alcohol er ontstaat.

wijn c

Geschiedenis van alcohol

Alcoholische dranken zijn sinds lange tijd onderdeel van de menselijke cultuur en samenleving. Op muurschilderingen uit het oude Egypte van zo’n 1500 jaar voor Christus is te zien hoe de mensen samen alcohol dronken en feest vierden. Bij de oude Grieken en Romeinen was wijn heel populair.

In de middeleeuwen dronken mensen bier omdat het schoner was dan drinkwater. Van het drinkwater werd je snel ziek.

Maar voor de gewone mens was alcohol lange tijd geen alledaags genotmiddel. Alcohol was duur en niet altijd beschikbaar.

Alcohol in de moderne samenleving

In de moderne samenleving is alcohol niet meer weg te denken. De reden dat wij alcohol drinken heeft te maken met cultuur of omgevingsfactoren.

Bij uitgaan is alcohol onder jongeren de normaalste zaak van de wereld. Zodra de 5 in de klok is, mag bij veel huishoudens de kurk van de fles. Bij bruiloften, verjaardagen en promoties proosten we op iedere gelegenheid. 

Migraine na alcohol

Webinar ‘Doorbreek Migraine’

2.000 man gingen je voor!

Wat gebeurt in je lichaam als je alcohol drinkt?

Als je drinkt komt de alcohol via je bloed bij je organen terecht. Het bloed verspreidt de alcohol door het hele lichaam.

Zo verdooft alcohol de hersenen, waardoor je je anders gaat gedragen. Ook komt alcohol langs het hart. Het hart gaat sneller kloppen, omdat de bloeddruk eerst daalt.

Alcohol heeft ook een effect op de nieren en op de huid. De nieren gaan van alcohol harder werken. Hierdoor droogt je lichaam sneller uit. Ook je huid wordt droger, waardoor er huidklachten kunnen ontstaan, waaronder rimpelvorming, netelroos en eczeem.

De lever zorgt er uiteindelijk voor dat de alcohol wordt afgebroken en weer uit je lichaam verdwijnt. Als je heel veel drinkt kan de lever ziek worden. Hoe meer alcohol je drinkt, hoe groter het effect op de organen en het lichaam.

Alcohol, hormonen en stress

Alcohol heeft ook invloed op de hormonen, het verhoogt het oestrogeengehalte in het bloed.

Ook zorgt alcohol ervoor dat de lever het stresshormoon cortisol minder goed uit het lichaam verwijdert. Dit kan ervoor zorgen dat stress zich op blijft stapelen.

Je hebt dus het gevoel dat je ontspant als je drinkt, maar op de lange termijn blijft de stress juist in het lijf. Als iemand lange tijd veel stress heeft, is dat ook slecht voor het lichaam en kan dit veel klachten geven waaronder MIGRAINE.

Verder zorgen grotere hoeveelheden alcohol (meer dan 1-2 glazen per dag) voor minder testosteron. Het lichaam heeft testosteron nodig voor onder andere spieropbouw.

Migraine zonder medicijnen

Webinar ‘Doorbreek Migraine’

2.000 man gingen je voor!

Beschadigde slijmvliezen door alcohol

Alcohol is een bijtende stof. Het irriteert en beschadigt het beschermende slijmvlies van alles wat het direct aanraakt. In de keel, mond, slokdarm, maag en darm zit dit slijmvlies.

Zodra het slijmvlies in de darm is aangetast, laat deze meer giftige stoffen door, die anders afgevoerd worden.

Deze stoffen komen nu in de bloedbaan terecht en kunnen andere organen beschadigen. Bovendien kan hierdoor een verlies aan voedingsstoffen, vitaminen, mineralen en eiwitten ontstaan.

De afbraak van alcohol

Bijna alle alcohol in het lichaam wordt door de lever uit het lichaam verwijderd. De overige alcohol verdwijnt uit het lichaam via de urine en het zweet.

Na een avondje stevig drinken kun je nog alcohol in je bloed hebben als je wakker wordt.

Je kunt niet zorgen dat de alcohol sneller uit je lichaam gaat. Overgeven, slapen, koffiedrinken of een koude douche helpen niet om sneller nuchter te zijn.

 

maan c

Waarom krijg je MIGRAINE na alcohol?

Door de afbraak van alcohol in de lever komt een giftige stof vrij (aceetaldehyde), die vervolgens moet worden afgebroken. Deze stof kan ervoor zorgen dat je MIGRAINE krijgt na het drinken van alcohol.

Alcohol heeft daarnaast een vaatverwijdende werking waardoor ook bloedvaten in de hersenen uitzetten, ook dit kan MIGRAINE veroorzaken.

Alcohol zorgt er ook voor dat je meer uitdroogt. Dehydratatie kan ook MIGRAINE tot gevolg hebben.

Mensen die er gevoelig voor zijn, kunnen chronische hoofdpijn na alcohol krijgen als zij te vaak drinken.

Tannine in wijn lokt hoofdpijn uit

Ook kunnen bepaalde stoffen in alcoholische dranken, waaronder tannine in wijn, MIGRAINE uitlokken. Doorgaans zit er in rode wijn meer tannine dan in witte wijn.

Tannines zijn moleculen die zitten in de schil, pitjes of steeltjes van druiven. Ook zitten ze in de houten vaten waarin wijn wordt bewaard.

Tannines beïnvloeden de kleur, smaak en structuur van wijn en hebben een drogende werking. Op die manier zorgen ze ook voor de wat bittere smaak.

Tannines hebben invloed op de serotonine afgifte en op het uitzetten en samentrekken van bloedvaten, wat MIGRAINE tot gevolg zou kunnen hebben.

De ene persoon is gevoeliger voor de werking van tannines dan de andere.

is koffie gezond

Bestrijdingsmiddelen in wijn en bier

Bier bevat vaak bestrijdingsmiddelen. Granen worden bespoten om ze makkelijker te oogsten. Vlak voor de oogst spuiten de boeren hun hele veld onder, zodat het graan gelijkmatig verdort en daardoor de oogst sneller verloopt. 

Ook worden de meeste conventionele wijnen gemaakt met druiven die behandeld zijn met bestrijdingsmiddelen.

We weten dat bestrijdingsmiddelen hormonale verstoringen met zich meebrengen, welke weer in verband worden gebracht met MIGRAINE.

Als je de keuze hebt, kies dan altijd voor biologisch.

Klachten na alcohol worden erger als je ouder wordt

Als je het gevoel hebt dat je alcohol in je studententijd beter kon hebben dan nu: dat klopt.

De belangrijkste reden dat je steeds slechter tegen drank kunt, is dat in de loop der jaren de spiermassa in je lijf meer en meer vervangen wordt door vet.

In spieren zit meer water dan in vet, waarin de alcohol makkelijker verdund wordt.

pomme-27 klein vierkant

Webinar ‘Doorbreek Migraine’

2.000 man gingen je voor!

Veel Aziatische mensen kunnen slecht tegen alcohol

Om alcohol goed af te breken, heeft je lever twee enzymen nodig: alcoholdehydrogenase (ADH) en aldehydedehydrogenase 2 (ALDH2). Die zetten de alcohol om in de stof acetaldehyde en daarna het onschadelijke azijnzuur.

Genetisch bepaald hebben een groot deel van de Japanners, de Chinezen, de Vietnamezen en Indonesiërs een afwijkend ADH en ALDH-enzymsysteem, waardoor ze alcohol minder goed afbreken.

Is een kater dan hetzelfde als Migraine?

Van MIGRAINE weten we dat het meestal voorkomt aan slechts één kant van het hoofd, rond de slaap. De pijn is meedogenloos, het gaat er flink bonzend en kloppend aan toe.

De pijn kan misselijkheid veroorzaken en ervoor zorgen dat je moet overgeven. Voor veel mensen zijn de meeste prikkels zoals lichtflitsen, geluid en geuren al teveel.

Van een kater weten we dat het ook kan leiden tot hoofdpijn, misselijkheid en overgeven. Maar ook overgevoeligheid voor prikkels van buitenaf, zoals licht en geluid.

De klachten van Migraine en een kater lijken dus veel op elkaar. 

Of het nu valt onder de noemer kater of MIGRAINE, of allebei, is eigenlijk niet zo belangrijk. Mogelijk lokt de kater jouw migraine-klachten uit. 

zijn vijgen gezond?

Hoe weet je of je alcohol intolerant bent?

Bij een intolerantie is het lichaam niet of moeilijk in staat om alcohol af te breken. Symptomen van een alcoholintolerantie zijn: misselijkheid, netelroos, een piepende ademhaling, blozen, een loopneus, benauwdheid of hartkloppingen.

Of de reactie komt pas later in de vorm van diarree, misselijkheid of hoofdpijn.

Bij alcohol intolerantie reageert je lichaam op de alcohol alsof het een gevaarlijke indringer is. Het immuunsysteem wordt geactiveerd en er komen stoffen als histamine vrij. Dit kan MIGRAINE in de hand werken.

Herken jij je in deze klachten? Dan ben je mogelijk alcohol intolerant.

Is alcohol gezond?

Al alcohol vandaag zou worden uitgevonden, zou het verboden worden. Alcohol in alle doseringen is giftig en ongezond, punt.

Wel bevat rode biologische wijn bepaalde antioxidanten, die een gunstige werking hebben op je gezondheid. Maar de bewering dat een glas alcohol per dag de gezondheid bevordert, is inmiddels naar het land der fabelen verwezen.

De lobby van de drankindustrie is zeer krachtig wat de overheid ervan weerhoudt om meer verantwoordelijkheid te nemen.

perzik c

De maatschappelijke druk van alcohol

De maatschappelijke druk om te drinken is groot, al vanaf jonge leeftijd. Drinken ‘hoort erbij’ en is onderdeel van ons bestaan. Wanneer je niet meedoet, word je bijna met de nek aangekeken.

Drinken is ook zodanig vercommercialiseerd, dat het ons dat exclusieve gevoel kan geven waar we soms naar verlangen. Want wees eens eerlijk, als we wijn aangereikt krijgen in een Mickey Mouse mok, blijft er weinig meer over van dat exclusieve gevoel.

MIGRAINE-patienten zijn geneigd zich aan te passen aan wat de omgeving van hen vraagt, en drinken dan vaker dan dat ze zelf zouden willen, met alle gevolgen van dien.

Wanneer kun je beter helemaal stoppen met alcohol?

Jouw lichaam is jouw graadmeter. Krijg jij lichamelijke klachten zoals MIGRAINE tijdens of na het drinken van alcohol? Stop er dan mee en onderzoek voor jezelf de effecten.

Ook als je kampt met chronische onrust en je geneigd bent om alcohol als verdovend middel in te zetten, stop daar dan mee. Ga op zoek naar de onderliggende oorzaak van deze onrust.

Ook als het lastig voor je is om slechts ‘af en toe’ of ‘een beetje’ te drinken en je eigenlijk niet zonder kunt, dan is het helemaal stoppen met drinken een serieuze overweging waard. 

Verslaving gaat niet zozeer over hoeveel je drinkt, maar veel meer over de afhankelijkheidsrelatie die je met alcohol hebt.

tarwe en gluten, darmklachten en migraine

Webinar ‘Doorbreek Migraine’

2.000 man gingen je voor!

Een lichaam in balans kan best tegen een stootje

Daarmee is het niet gezegd dat het drinken van alcohol voor iedereen schadelijk is en per definitie lichamelijke klachten met zich meebrengt.

De schadelijke effecten hangen uiteindelijk af van de staat van de voedingsbodem. 

Een lichaam in balans kan best tegen een stootje.

Wat vragen MIGRAINE en alcohol van jou

Je hoeft alcohol niet volledig uit te bannen, om MIGRAINE voor te zijn.

Wat wel belangrijk is, op het moment dat een glaasje alcohol zich aandient, je contact maakt met je lichaam. Luister eens naar het fluisteren. 

Vaak voel je namelijk wel of de alcohol op dat moment welkom is of niet. Bij twijfel, niet doen!

Zorg ook altijd dat je voordat je alcohol gaat drinken, voldoende water hebt gedronken en iets voedzaams hebt gegeten. Drink niet teveel en na ieder glas alcohol, een glas water.

Laat je bij de keuze van ‘wel of geen alcohol’ niet afleiden door belemmerende overtuigingen, zoals de verwachtingen van de ander. Een ieder die echt om jou geeft, zou elke keuze die jij maakt vanuit zelfliefde, moeten respecteren. Doet diegene dat niet, dan is dat iets van de ander. 

Waarom vindt de ander het zo belangrijk dat jij drinkt?

Probiotica na het drinken van alcohol

Daarnaast heb ik me door een Australische arts laten vertellen, dat je na een avondje alcohol het beste een goede kwaliteit probiotica* kunt slikken.

Dit bevordert de afbraak van alcohol waardoor je minder snel kans hebt op klachten. Uit eigen ervaring kan ik zeggen, dat dit werkt!

Alcoholvrij bier of wijn een goed alternatief?

Tegenwoordig is er genoeg alcoholvrij aanbod in de schappen. Om alcohol te vermijden en jezelf wel het gevoel te geven ‘dat je meedoet’ is dit een goed alternatief. Ervaar zelf hoe je hierop reageert.

Bedenk wel dat alcoholvrije alternatieven alleen in het kader van ‘geen alcohol’ een betere keuze is, hetgeen niet wil zeggen dat deze dranken in het belang zijn van je gezondheid. Het blijven veelal industrieel bewerkte producten waar je beter zoveel mogelijk vanaf kunt blijven.

6 weken Powersmoothie Challenge

Conclusie

Is Migraine de straf van alcohol? Een retorische vraag. Want op het moment dat je boven de pot hangt, voelt het in ieder geval wel als straf. 

Soms maakt het niet uit hoeveel je drinkt, zelfs een klein slokje kan je al compleet platleggen.

De oorzaak van een overgevoelige reactie na het drinken van alcohol, heeft vrijwel altijd te maken met een onderliggende disbalans. Dit kan komen door tal van factoren, waaronder het vrijkomen van histamine, een overbelaste lever, een ongezond darmmicrobioom, stress of dehydratatie.

Je hoeft alcohol niet volledig op te geven om MIGRAINE voor te zijn. Wel vraagt het om zelfbewustzijn en zelfonderzoek.

Houd daarom eens een dagboekje bij en schrijf op wanneer je drinkt en hoeveel. Maar ook wat je gegeten hebt ervoor en erna. Hoe voelde je je lichamelijk maar ook emotioneel? Waar zat je in je hormonale cyclus? Was er sprake van onrust, stress of een conflict? Stond je volledig achter je keuze om alcohol te drinken?

Uiteindelijk is het zaak om de oorzaak van een overgevoelige reactie op alcohol aan te pakken en MIGRAINE daarmee bij de wortel aan te pakken.

10 voedingstips bij MIGRAINE

Wil jij weten wat mij heeft geholpen? 

Vraag dan het E-book aan, waarin ik je mijn 10 beste voedingstips met je deel:

pomme-8 klein vierkant

Webinar ‘Doorbreek Migraine’

2.000 man gingen je voor!

Activeer het zelfhelend vermogen en doorbreek migraine!

Zelf kampte ik ruim 20 jaar met chronische MIGRAINE. Ik had werkelijk van alles geprobeerd om er vanaf te komen.

Tijdens onze 10 jaar reizen langs de continenten met het gezin, kwam ik in aanraking met de helende werking van voeding. 

Inmiddels ben ik helemaal van mijn klachten af. Sindsdien is het mijn missie om mensen zoals jij op holistische wijze te helpen naar een leven met minder MIGRAINE en meer energie.

Wist je dat het programma ‘Master Your Migraine’ al ontzettend veel vrouwen heeft geholpen met het activeren van het zelfhelend vermogen van het lichaam ten gunste van Migraine?

Sommigen zijn, net als ik, inmiddels helemaal klachtenvrij!

HIER lees je er alles over.

Heb je vragen? Neem gerust CONTACT met me op. Je krijgt altijd persoonlijk antwoord van mij!

wijn c

Webinar ‘Doorbreek Migraine’

2.000 man gingen je voor!

10 voedingstips bij MIGRAINE

Wil jij weten wat mij heeft geholpen? 

Vraag dan het E-book aan waarin ik je mijn 10 beste voedingstips met je deel:

Bron 1 
Bron 2: ‘Op je gezondheid?’ auteur: Prof. Dr. René Kahn

Fotografie: Marjolein Tebrunsvelt