fbpx
Leestijd: 8 minuten

10 Natuurlijke Kruiden tegen Migraine en Hoofdpijn

De natuur is een bron van medicijnen, vol geneeskrachtige planten waarmee je allerlei kwalen kunt behandelen. 

Veel mensen met migraine en hoofdpijn slikken liever geen medicijnen en zoeken naar natuurlijke remedies. Natuurlijke kruiden kunnen uitkomst bieden. 

Laten we dieper ingaan op 10 natuurlijke kruiden die bekend staan om hun potentieel om migraine en hoofdpijn op een natuurlijke manier te verlichten.

1. Moederkruid tegen hoofdpijn en migraine

Moederkruid, ook bekend als Feverfew, wordt al lange tijd gebruikt als een traditionele remedie tegen hoofdpijn en migraine. 

De belangrijkste kracht van moederkruid ligt in de ontstekingsremmende eigenschappen van parthenolide. Ontstekingen spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van migraine. Deze ontstekingsremmende werking kan helpen om de zwelling en pijn die gepaard gaan met migraineaanvallen te verminderen.

Een ander belangrijk effect van moederkruid is het vermogen om de bloedvaten te ontspannen. Bovendien kan het ontspannen van de bloedvaten de doorbloeding in de hersenen verbeteren, wat een gunstig effect kan hebben op de symptomen van migraine, zoals hoofdpijn en duizeligheid.

Moederkruid wordt ook verondersteld de afgifte van serotonine te stimuleren en zo de serotoninespiegels in de hersenen in balans te brengen. Dit kan helpen om migraineaanvallen te verminderen en de algehele symptomen van migraine te verzachten.

Hoewel het enige tijd kan duren voordat de voordelen van moederkruid merkbaar worden, kan consistent gebruik van moederkruid uiteindelijk leiden tot een vermindering van de migraine-last.

Let op: Moederkruid kan invloed hebben op de bloedstolling, dus mensen die antistollingsmedicatie gebruiken of bloedstollingsstoornissen hebben, moeten voorzichtig zijn en medisch advies inwinnen voordat ze moederkruid gebruiken.

2. Gember tegen hoofdpijn en migraine

 

De belangrijkste actieve bestanddelen van gember zijn de gingerolen, bioactieve stoffen die verantwoordelijk zijn voor de karakteristieke smaak en geur. Deze gingerolen hebben krachtige ontstekingsremmende eigenschappen, wat betekent dat ze kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen die vaak gepaard gaan met migraine en hoofdpijn. 

Een ander opmerkelijk voordeel van gember is de invloed op de doorbloeding. Gember kan de bloedcirculatie bevorderen en de bloedvaten verwijden, waardoor de doorstroming van zuurstof en voedingsstoffen naar de hersenen wordt verbeterd. Dit kan helpen om de druk op de bloedvaten te verminderen en de pijn die gepaard gaat met migraine en hoofdpijn te verzachten.

Daarnaast heeft gember ook anti-misselijkheidseffecten, wat gunstig is voor mensen die vaak last hebben van misselijkheid tijdens een migraineaanval. Het kan helpen om de misselijkheid te verminderen en het braken te voorkomen, waardoor je je beter kunt voelen tijdens een aanval.

Let op: Gember kan de bloedstolling beïnvloeden, dus mensen met bloedingsstoornissen of die antistollingsmedicatie gebruiken, moeten voorzichtig zijn. Gember kan het risico op bloedingen verhogen of de effectiviteit van bloedverdunners verminderen. 

Ook kan gember de galblaas stimuleren, wat nuttig kan zijn voor de spijsvertering, maar mensen met galstenen moeten voorzichtig zijn. Gember kan de symptomen verergeren of de beweging van galstenen veroorzaken, wat kan leiden tot complicaties.

koolraap c
pomme-50 klein vierkant

3. Cayenne tegen hoofdpijn en migraine

Een van de belangrijkste voordelen van cayennepeper bij het verlichten van pijn is de werking op het zenuwstelsel. Capsaïcine heeft de eigenschap om de vrijlating van neuropeptiden te blokkeren, die een rol spelen bij het overbrengen van pijnsignalen naar de hersenen. Door deze blokkade kan cayennepeper de pijnperceptie verminderen en verlichting bieden bij migraine en hoofdpijn.

Daarnaast heeft cayennepeper ook een gunstig effect op de doorbloeding. Capsaïcine kan de bloedvaten verwijden en de bloedcirculatie verbeteren. Door de bloedvaten te verwijden, kan cayennepeper helpen om de bloedstroom naar de hersenen te verhogen, wat kan bijdragen aan het verminderen van migraine en hoofdpijn.

Bovendien heeft cayennepeper ontstekingsremmende eigenschappen. Ontstekingen kunnen een rol spelen bij het ontstaan en verergeren van migraine en hoofdpijn. De capsaïcine in cayennepeper kan de productie van ontstekingsbevorderende stoffen verminderen en zo de ontstekingsreactie in het lichaam temperen. 

Let op: Sommige mensen kunnen gevoelig zijn voor de pittige smaak en kunnen bij overmatig gebruik maagirritatie ervaren. Bovendien kan cayennepeper interageren met bepaalde medicijnen, dus het is altijd raadzaam om advies in te winnen bij een arts voordat je het regelmatig gaat gebruiken.

4. Ginkgo biloba tegen hoofdpijn en migraine

Ginkgo biloba bevat bioactieve stoffen, zoals flavonoïden en terpenoïden, die de bloedvaten kunnen verwijden en de bloedcirculatie kunnen bevorderen. Door de bloedtoevoer naar de hersenen te optimaliseren, kan ginkgo mogelijk de frequentie en intensiteit van migraineaanvallen verminderen.

Daarnaast bevat ginkgo biloba ook krachtige antioxidanten. Antioxidanten zijn stoffen die schadelijke vrije radicalen neutraliseren en oxidatieve stress verminderen. Oxidatieve stress kan ontstekingen in het lichaam veroorzaken, wat op zijn beurt kan bijdragen aan het ontstaan van migraine. 

Door ontstekingen te verminderen en vrije radicalen te bestrijden, kan ginkgo biloba mogelijk helpen bij het verminderen van migraineaanvallen en het bevorderen van een gezonde hersenfunctie. 

Let op: Ginkgo kan interacties hebben met bepaalde medicijnen, waaronder bloedverdunners, en kan bij sommige mensen bijwerkingen veroorzaken, zoals maagklachten, hoofdpijn of duizeligheid. 

70 c

Webinar ‘Doorbreek Migraine’

2.000 man gingen je voor!

5. Citroenmelisse tegen hoofdpijn en migraine

Een van de belangrijkste voordelen van citroenmelisse is de kalmerende werking op het zenuwstelsel. Citroenmelisse bevat natuurlijke stoffen, zoals rozemarijnzuur, die interactie hebben met neurotransmitters in de hersenen en een ontspannend effect hebben. Dit kan resulteren in een vermindering van stress en een gevoel van kalmte en ontspanning.

Daarnaast heeft citroenmelisse ook milde pijnstillende eigenschappen. 

Hoofdpijn en migraine worden vaak geassocieerd met ontstekingen en overgevoeligheid van het zenuwstelsel. De actieve verbindingen in citroenmelisse kunnen helpen om deze ontstekingen te verminderen en de pijnsignalen te blokkeren die naar de hersenen worden gestuurd. Dit kan resulteren in een vermindering van hoofdpijn en migraine.

6. Kurkuma tegen hoofdpijn en migraine

Kurkuma, ook wel bekend als geelwortel, is een kruid dat al eeuwenlang wordt gebruikt vanwege zijn medicinale eigenschappen. Het actieve bestanddeel in kurkuma, genaamd curcumine, staat bekend om zijn krachtige ontstekingsremmende werking. 

Ontstekingen spelen een belangrijke rol bij het ontstaan en de voortgang van verschillende gezondheidsproblemen, waaronder migraine en hoofdpijn. Door ontstekingen te verminderen, kan kurkuma verlichting bieden en de frequentie en intensiteit van migraineaanvallen helpen verminderen.

Curcumine, het belangrijkste bioactieve bestanddeel van kurkuma, heeft een sterke antioxidantwerking. Het kan vrije radicalen neutraliseren, schadelijke moleculen die in het lichaam worden geproduceerd als gevolg van oxidatieve stress. 

Oxidatieve stress kan leiden tot ontstekingen en celbeschadiging, wat kan bijdragen aan het ontstaan van migraine en hoofdpijn. Door de antioxidante eigenschappen kan kurkuma de schadelijke effecten van vrije radicalen verminderen en het lichaam helpen beschermen.

migraine en hooggevoeligheid (HSP)

7. Rozemarijn tegen hoofdpijn en migraine

Rozemarijn heeft zowel ontstekingsremmende als pijnstillende eigenschappen. 

Het actieve bestanddeel in rozemarijn, genaamd rozemarijnzuur, speelt een belangrijke rol bij het onderdrukken van ontstekingen. Rozemarijnzuur remt de productie van ontstekingsstoffen in het lichaam, waardoor de ontstekingsreactie wordt verminderd. Dit kan resulteren in een vermindering van de pijn en andere symptomen die gepaard gaan met migraine.

Naast het verminderen van ontstekingen, heeft rozemarijn ook pijnstillende eigenschappen die nuttig kunnen zijn bij het verlichten van migrainepijn. Rozemarijn bevat verbindingen die de werking van bepaalde enzymen blokkeren die betrokken zijn bij pijnoverdracht. Hierdoor kan rozemarijn de pijnsignalen verminderen die naar de hersenen worden gestuurd, waardoor verlichting wordt geboden bij migraine.

De pijnstillende effecten van rozemarijn kunnen niet alleen helpen bij het verminderen van de hoofdpijn zelf, maar ook bij het verlichten van bijkomende symptomen zoals spierspanning en pijnlijke gevoelens in het hoofd en de nek. 

8. Valeriaan tegen hoofdpijn en migraine

Een van de belangrijkste voordelen van valeriaanwortel is het vermogen om ontspanning te bevorderen. Het kruid heeft een mild kalmerend effect op het zenuwstelsel, waardoor het helpt om spanning en stress te verminderen. 

Door de ontspanning van de spieren en het zenuwstelsel kan valeriaan hoofdpijn helpen verlichten en de frequentie en intensiteit van migraineaanvallen verminderen.

Daarnaast staat valeriaan bekend om zijn slaapbevorderende eigenschappen. Een goede nachtrust is essentieel voor het herstel van het lichaam en kan helpen om hoofdpijn en migraine te voorkomen. 

pomme-5 klein

Webinar ‘Doorbreek Migraine’

2.000 man gingen je voor!

9. Pepermunt tegen hoofdpijn en migraine

Een van de belangrijkste voordelen van pepermunt bij hoofdpijn en migraine is de mogelijkheid om de spieren te ontspannen. Menthol, het belangrijkste bestanddeel van pepermunt, heeft een verzachtend effect op de spieren, waardoor ze ontspannen en de spanning wordt verminderd. 

Een andere manier waarop pepermunt kan helpen bij hoofdpijn en migraine is door het verbeteren van de bloedcirculatie. Slechte doorbloeding kan bijdragen aan het ontstaan en de intensiteit van hoofdpijn. 

Menthol heeft een vaatverwijdend effect, wat betekent dat het de bloedvaten kan verwijden en de bloedstroom kan verbeteren. 

Naast het verlichten van pijn en het verbeteren van de doorbloeding, kan pepermunt ook helpen bij het verminderen van andere symptomen die vaak gepaard gaan met hoofdpijn en migraine. Denk aan misselijkheid, braken en gevoeligheid voor licht en geluid. 

10. Lavendel tegen hoofdpijn en migraine

Een van de belangrijkste voordelen van lavendel bij hoofdpijn en migraine is de kalmerende werking op het zenuwstelsel. Hoofdpijn en migraine worden vaak geassocieerd met spanning, stress en angst. Lavendel heeft bewezen kalmerende eigenschappen die kunnen helpen bij het verminderen van deze vormen van negatieve, emotionele stress. 

Daarnaast heeft lavendel natuurlijke ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam. Dit kan een positief effect hebben op het verminderen van hoofdpijn en migraine, vooral die verband houden met ontstekingsprocessen.

Lavendel staat ook bekend om zijn ontspannende eigenschappen en kan helpen bij het bevorderen van een betere slaapkwaliteit. 

Een goede nachtrust is van cruciaal belang voor de gezondheid en kan een belangrijke rol spelen bij het voorkomen en verminderen van hoofdpijn en migraine. 

POMME2. klein vierkant

Conclusie: 

Het gebruik van natuurlijke kruiden kan een mooie aanvulling zijn bij een holistische behandeling van hoofdpijn en migraine. 

Ieder van de genoemde kruiden heeft unieke eigenschappen, die kunnen bijdragen aan het verminderen van pijn, ontstekingen, stress en spanning. Dit kan resulteren in minder hoofdpijn en migraine.

Probeer deze natuurlijke kruiden uit en ontdek welke het beste voor jou werken. 

 

Disclaimer: Raadpleeg altijd een kruidendeskundige voordat je kruiden gaat toepassen, vooral als je al medicijnen gebruikt.

Webinar ‘Doorbreek Migraine’

2.000 man gingen je voor!

flower-2758430_1280

Zelfheling bij migraine

Zelf kampte ik ruim 20 jaar met chronische MIGRAINE. Ik had werkelijk van alles geprobeerd om er vanaf te komen.

Tijdens onze 10 jaar reizen langs de continenten met het gezin, kwam ik in Australië in aanraking met de helende werking van voeding. 

Inmiddels ben ik helemaal van mijn klachten af. Sindsdien is het mijn missie om mensen zoals jij op holistische wijze, met voeding, leefstijl en zelfbewustzijn, te helpen naar een leven met minder MIGRAINE en meer energie.

Wist je dat het programma ‘Master Your Migraine’ al ontzettend veel vrouwen heeft geholpen met het activeren van het zelfhelend vermogen van het lichaam ten gunste van Migraine?

Sommigen zijn, net als ik, inmiddels helemaal klachtenvrij!

Onze ‘Pomme community’ komt maandelijks online samen, niet alleen voor vraag en antwoord op het gebied van voeding, leefstijl en orthomoleculair suppletie advies bij migraine, maar ook voor meditatie en verdieping. 

HIER lees je er alles over.

Daarnaast begeleid ik met 1 op 1 coaching en systemische interventies (o.a. familieopstellingen) en retraites mensen, om op zoek te gaan naar de dieperliggende oorzaak van migraine.

Heb je de Migraine Agenda wel eens bekeken?

Heb je vragen? Neem gerust CONTACT met me op. Je krijgt altijd persoonlijk antwoord van mij!

Warme groet,
ir. Marieke de Zwaan

POMME27 klein vierkant

Let op: Dit artikel is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en vormt geen medisch advies. Raadpleeg altijd een arts voordat je nieuwe behandelingen of supplementen uitprobeert.

Bron 1: orthofyto jaargang 28 2023/2 april
Bron 2: Groot handboek geneeskrachtige planten, auteur: dr. Geert Verhelst
Bron 3 

 

pomme-50 klein vierkant

Webinar ‘Doorbreek Migraine’

2.000 man gingen je voor!

10 voedingstips bij MIGRAINE

Wil jij weten wat mij heeft geholpen? 

Vraag dan het E-book aan waarin ik je mijn 10 beste voedingstips met je deel: